Ukas Asiapunkter

Donald Trump og Rodrigo Duterte i Manila i November 2017. Foto: Wikimedia / Presidential Communications Operations Office (Philippines)

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Filippinene avslutter militær samarbeidsavtale med USA

Donald Trump og Rodrigo Duterte i Manila i November 2017. Foto: Wikimedia / Presidential Communications Operations Office (Philippines)

Filippinenes president Rodrigo Duterte har bedt sin utenriksminister om å formelt avslutte en samarbeidsavtale med USA om besøkende militærstyrker. Duterte har flere ganger avvist en militære allianse mellom Filippinene og USA. I følge Channel News Asia, ble beslutningen om å si opp avtalen tatt etter at Duterte fikk avslag på en visumsøknad til USA.

Avtalen om besøkende militærstyrker mellom de to landene ble signert i 1998, og ga amerikanske tropper anledning til å oppholde seg på Filippinene for å utføre militærøvelser og gi humanitær assistanse. De to landene har i tillegg en gjensidig avtale om forsvarssamarbeid, og denne består fortsatt.

Valgnederlag for Indias regjeringsparti i New Delhi

Embed from Getty Images

Den sittende sjefsminsteren i New Delhi, Arvind Kejriwal fra Aam Aadmi Party (AAP), gikk igjen av med seieren i valget til ny delstatsforsamling i den indiske hovedstaden. Valgresultatet gir 62 av 70 mandater til AAP, mens det hindunasjonalistiske og nasjonalt ledende regjeringspartiet Bharatiya Janata Party (BJP) får de resterende 8 mandatene. Valget tolkes som et nederlag for Indias statsminister Narendra Modi og BJP. Situasjonen rundt valget har vært spesielt spent, på grunn av de omstridte statsborgerskapslovene som den nasjonale regjeringen har innført. Lovene har ført til store protester og voldshendelser, både i New Delhi og i andre deler av India.

Mye av AAPs popularitet i hovedstaden skyldes Arvind Kejriwal (bildet over). Han har markert seg som en anti-korrupsjonsaktivist, og har i løpet av sin tid som sjefsminister i New Delhi vært svært kritisk til Modi og hans regjering.

Rohingya-flyktninger døde i båtforlis utenfor Bangladesh

Flyktningeleir for Rohingyaer. Foto: DYKT Mohigan / Flickr

Minst 15 Rohingya-flyktninger er døde og mange flere er fortsatt savnet etter at den overfylte trebåten de reiste i kantret og sank utenfor kysten av det sørlige Bangladesh. Rundt 138 personer, hovedsakelig kvinner og barn, var ombord i fiskerbåten som var på vei over Bengalbukta med Malaysia som mål. 70 personer har så langt blitt reddet fra forliset.

Mange av de nærmere én million Rohingyaene som bor i den overbefolkede flyktningeleiren i Cox’s Bazar-distriktet i Bangladesh forsøker å komme seg med båt til Malaysia.

Minst 10 personer drept etter voldelige sammenstøt i Kasakhstan

Embed from Getty Images

Minst 10 personer er drept og flere titalls personer skadet etter opprør og slagsmål brøt ut mellom Dungan-folket (også kjent som Hui) og kasakhstansk politi i Zhambyl-regionen. Flere tusen personer, de fleste av disse dunganere, har flyktet over grensen til Kirgisistan etter hendelsene.

Den økende voldsbruken, som er rettet mot denne lokale muslismke minoriteten av kinesisk opprinnelse, vekker bekymring i et land som er stolte av sin tradisjon for toleranse.