Ukas Asiapunkter

Havnebyen Karachi har blitt utsatt for en mystisk gasslekkasje. Bilde: Wikimedia Commons.

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Gasslekkasje i Pakistan

Havnebyen Karachi har blitt utsatt for en mystisk gasslekkasje. Bilde: Wikimedia Commons.

En tilsynelatende gasslekasje har drept 14 og gjort flere hundre syke i havnebyen Karachi sør i Pakistan. Man har enda ikke funnet kilden til problemet, og det fryktes at man ikke har fått stanset den giftige lekkasjen. Myndighetene i Karachi har uttalt at de ikke finner noe bevis på at en lekkasje har funnet sted. Samtidig har minst fem hundre mennesker rapportert at de har blitt syke, med symptomer slik som smerter i brystet, vansker med å puste og svie i øynene. Mange er i kritisk tilstand. Samtidig har leger og annet medisinsk personell som jobber med de utsatte begynt å utvikle symptomer på forgiftning. Hendelsen har skapt frykt blant befolkningen, og folk har begynt å demonstrere mot staten i små grupper.

Nye tilfeller av Corona i Sør-Korea

Embed from Getty Images

Sør-Korea rapporterer 31 nye tilfeller av coronavirus på torsdag, som gjør det totale antallet infeksjoner i landet til 82. De fleste nye tilfellene er knyttet til storbyen Daegu, med 2.5 millioner innbyggere. Det er spesielt en 61 år gammel kvinne som anklages for å ha smittet over halvparten av de rammede, i hva som betegnes som en «superspredning» ifølge det koreanske senteret for sykdomskontroll. Kvinnen er tilknyttet den kristne kirken Shincheonji, som har blitt beskyldt av flere for å være en ‘kult’. Hun skal ha nektet for å bli testet for coronavirus, og tatt del i fire gudstjenester etter å ha utviklet feber. 37 andre medlemmer av kirken er hittil bekreftet som smittede.

Borgermester i Daegu, Kwon Young-jin, har kalt hendelsen en krise, og oppfordret alle innbyggere til å oppholde seg inne. Han har også stengt alle barnehager og offentlige biblioteker. En konsert med det populære K-popbandet BTS har også blitt utsatt. Shincheonji har også stengt alle sine lokaler i landet.

Thailand tar oppgjør med abortlover

Embed from Getty Images

Den thailandske retten har avgjort at lover som kriminaliserer abort er grunnlovsstridige, og åpner for å endre lovene. Tidligere har kvinner kunnet velge abort dersom deres fysiske eller psykiske helse er i fare, om fosteret har høy risiko for en genetisk sykdom, eller i tilfeller av voldtekt av jenter under 15 år. Men, ifølge en annen lov kan man rette en klage mot en kvinne som har tatt abort, som kan ende i en dom på tre års fengsel eller en bot på 6,000 baht (rundt 1780 kroner).

Thailands øverste domstol uttalte at denne delen av loven strider mot grunnloven, som sier at menn og kvinner skal ha like rettigheter og lik rett til frihet og liv. Denne avgjørelsen gir staten 360 dager på å endre loven. Det blir altså ingen øyeblikkelig endring, men det har vært kampanjer for disse endringene i lang tid, og avgjørelsen må ses som et positivt steg for kvinners reproduktive rettigheter i landet.