Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.
Skrevet av redaksjonen
Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!
Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.
Tettere militære bånd

Myanmars president U Win Myint besøker India i disse dager, et besøk som har havnet i skyggen av USAs president Donald Trumps besøk tidligere denne uken, i tillegg til de pågående pogromene mot muslimer i Delhi. De to landene har den siste tiden utviklet tettere bånd, og det er særlig et dypere samarbeid mellom de militære styrkene i grenseområdene mot Indias nordøstlige delstater som står på agendaen under besøket. Militante indiske grupperinger har i perioder søkt tilflukt i Myanmar, en kilde til frustrasjon og irritasjon i New Delhi.
Halvhjertet forsøk på reform i Kasakhstan
Embed from Getty ImagesKasakhstans president, Kassym-Jomart Tokayev, har siden han ble utpekt som Nursultan Nazarbayevs etterfølger snakket varmt om at landet må gjennomgå reformer. Tokayev har tatt til orde for at landet trenger en opposisjon hvor politiske partier og fredelige demonstrasjoner er tillatt. Men forsøk på å starte politiske partier har blitt møtt med hard hånd. Zhanbolat Mamay, en dokumentarfilmskaper og stifteren av Democratic Party, ble nylig arrestert (sammen med omkring 100 andre) under en demonstrasjon. Flere demonstrasjoner fulgte, noe som igjen resulterte i ytterligere arrestasjoner. Reformer i det autoritære landet synes vanskelig all den tid det er den tidligere presidenten Nazarbayev som fortsatt trekker i de politiske trådene i Kasakhstan.
Politisk krise i Malaysia?
Embed from Getty ImagesMahathir Mohamad gikk av som Malaysias statsminister denne uken, i tillegg til å trekke seg som partileder for partiet sitt Parti Pribumi Bersatu Malaysia. Mohamad vant valget i 2018 med en sårbar koalisjon bestående av en rekke ulike partier. Den opprinnelige planen til koalisjonen var å overføre makten fra Mohamad til Anwar Ibrahim fra People’s Justice Party etter ca. to år, men politiske komplikasjoner har satt en stopper for prosessen. I en lengre analyse i The Diplomat, skisserer Brian Wong opp fire ulike scenarier for hva som kan skje videre i Malaysia.
Dødstallene stiger i Delhi
Embed from Getty ImagesAntall døde etter de målrettede angrepene mot muslimer i Delhi fortsetter å stige. Torsdag kveld rapporterte den indiske avisen The Hindu at 38 mennesker hittil har mistet livet, i det som virker å være koordinerte angrep utført av hindunasjonalistiske grupper. Bakgrunnen for volden kan du lese om her.