Ukas Asiapunkter

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Ny avtale mellom Taliban og USA

RMTC-soldater i Helmand-området, Afghanistan. Foto: United States Marine Corps.

En ny avtale ble signert mellom USA og Taliban på lørdag. Målet er en slutt på den så langt 19 år gamle krigen i Afghanistan, USAs lengste krig. Trump snakket direkte med Taliban-leder Mullah Abdul Ghani Baradar på tirsdag, en handling som tidligere ville være nærmest utenkelig. Til tross for avtalen gjennomførte USA et angrep mot talibanske styrker i går. Taliban hadde også angrepet flere amerikanske check points i Helmand-området. Ifølge AFP har angrepene de siste dagene vært noen av de mest intense så langt i Helmand.

Malaysias leder Mahathir Mohamad fratrer

Mahathir Mohamad. Foto: kremlin.ru

94 år gamle Mahathir Mohamad har dominert malaysisk politikk i årtier, og er landets lengst regjerende statsminister, blant annet sittende med makten fra 1981 til 2003. Denne uken sa han opp etter at koalisjonsregjeringen hans, Alliance of Hope, kollapset. Han ble likevel innsatt igjen som statsminister av landets monark, før samme monark kort tid etter annonserte at han manglet majoritetsstøtte fra lovgivere. Mohamad blir etterfulgt av Muhyiddin Yassin.

Kim Jong-uns søster kritiserer Sør-Korea

Fra 2018 da USAs utenriksminister Mike Pompeo møtte Kim Jong-un og Kim Yo-jong i Pyongyang. Foto: Wikipedia Commons

Kim Jong-uns søster Kim Yo-jong kalte Sør-Korea «idiotisk» etter at landet fordømte Nord-Koreas siste våpentest. Kim Yo-jong regnes som en av Kim Jong-uns nærmeste allierte, og var blant annet med på å organisere det første møtet mellom Kim og sørkoreas president Moon Jae-in i 2018. Torsdagens uttalelse var hennes første offisielle, og illustrerer hvordan forholdet mellom de to landene har kjølnet siden det avlyste toppmøtet mellom USAs president Donald Trump og Kim Jong-un.

Gisler satt fri fra Manila Mall

En tidligere sikkerhetsvakt som hadde mistet jobben på et kjøpesenter angrep mandag kunder på kjøpesenteret med pistol. Minst en person ble skutt og skadet, og flere dusin ble holdt gisler i rundt ti timer. Det er uvisst hvor mange mennesker som ble holdt gisler, men politiet rapporterer om ingen omkomne.