Ukas Asiapunkter

Protester mot lovendringene i Delhi, desember 2019. Foto: DiplomatTesterMan, Creative Commons.

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Kinas president Xi Jinping besøkte Wuhan for første gang siden koronautbruddet

Embed from Getty Images

Tirsdag besøkte Kinas president Xi Jinping byen Wuhan for første gang siden utbruddet av koronaviruset. Her talte han direkte til helsepersonell og pasienter på et sykehus, med en beskjed om at kampen snart er over. Ifølge Kjersti Strømmen, korrespondent i Beijing, sender besøket et budskap om at det nå er trygt å oppholde seg i Wuhan. Det sender også et signal om at presidenten står sammen med folket. Kommunistpartiet har derimot fått mye kritikk for at de i virusutbruddets startfase ikke handlet raskt nok. Likevel ser landet ut til å være over det verste, ettersom antall nye smittetilfeller nå har fått en kraftig nedgang.

To nye presidenter i Afghanistan – samtidig

Presidentkandidat Ashraf Ghani håndhilser på rivalkandidat Abdullah Abdullah på FNs hovedkvarter i Kabul, Afghanistan juli, 2014. Foto: Wikimedia Commons

I Afghanistan ble både president Ashraf Ghani og hans største politiske rival Abdullah Abdullah sverget inn som presidenter av landet på mandag, med få minutters mellomrom. Hendelsen kastet Afghanistan inn i en ny krise, midt i allerede sensitive fredsforhandlinger, der målet var å trekke ut amerikanske styrker fra landet. President Ghani hadde blitt annonsert som vinner av valget, men Abdullah påsto seieren var urettmessig, og uttalte at han ville organisere sin egen innsettelse på samme tid – i rommet ved siden av.

Nord-Korea går mot FN-sanksjoner

Embed from Getty Images

Nord-Korea selger kull og sand til kinesiske selskaper, samtidig som det importerer luksusvarer slik som dyre biler og alkohol til landets elite, skriver New York Times. Disse funnene er basert på en kommende rapport fra FN, og intervjuer med analytikere. Disse aktivitetene har pågått i flere måneder, og landet går dermed imot sanksjonene satt av FN. Pengene fra eksporten av ressurser slik som sand og kull går til utviklingen av landets atomprogram. Unnvikelsen fra sanksjonene gjør det også vanskelig for USA å legge press på Nord-Korea for å trappe ned atomprogrammet. Samtidig fortsetter sistnevnte å skyte ut missiler, og sendte ut 25 av dem i løpet av 2019.

Flere beviser peker på indiske politistyrkers deltakelse i vold mot muslimer

Protester mot lovendringene i Delhi, desember 2019. Foto: DiplomatTesterMan, Creative Commons.

De siste ukene har flere klipp dukket opp av muslimer som blir angrepet på gaten, blant annet et hvor flere blodige menn ligger på bakken mens politimenn står ved siden av, ler og tvinger dem til å synge nasjonalsangen. India har opplevd noen av sine verste voldsepisoder på mange år, grunnet protestene mot en rekke anti-muslimske lovendringer satt til verks av landets statsminister Narendra Modi. Det er nå mer bevis som tyder på at politiet i hovedstaden Delhi i noen tilfeller bevisst unngår å hjelpe muslimer under angrep, og til og med hjelper hindu-ledede angrepsmobber.