Ukas Asiapunkter

Politikeren Farooq Abdullah, fra hans tid som minister i New Delhi i 2012. Foto: Wikimedia Commons / Government of India

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Kashmir-politiker Farooq Abdullah løslatt

Politikeren Farooq Abdullah, fra hans tid som minister i New Delhi i 2012. Foto: Wikimedia Commons / Government of India

Myndighetene i den indisk-administrerte delen av Kashmir har løslatt veteran-politikeren Farooq Abdullah etter 7 måneder i fengsel. Abdullah ble fengslet i kjølvannet av at Jammu og Kashmir ble fratatt sin spesielle status og autonome stilling som indisk delstat i fjor. Grunnen til løslatelsen skal være Abdullahs helse.

Den 82 år gamle politiske lederen har vært sjefsminister for Jammu og Kashmir tre ganger, og hadde også en ministerpost i den indiske regjeringen mellom 2009 og 2014. Han er sittende parlamentarisk representant i det indiske underhuset for partiet Jammu & Kashmir National Conference. Hans sønn, Omar Abdullah, som også er en kjent politiker, sitter fortsatt fenglset sammen med flere andre opposisjonspolitikere i Kashmir.

Nord-Korea skjøt ut prosjektiler for andre gang på to uker

Embed from Getty Images

Nord-Koreas militære har skutt ut minst tre uidentifiserbare prosjektiler i havet mellom Korea og Japan denne uken, i følge forsvarsledelsen i Sør-Korea og USA. Dette skjer for andre gang på to uker. Statlige medier i Nord-Korea har meddelt at det fra 28. februar har blitt gjennomført militærøvelser. Dette var ett-års dagen for Kim Jong Un og Trumps møte i Hanoi i fjor, som endte uten noen fredsavtale.

Hvordan et sørkoreansk selskap laget koronatest på tre uker

Embed from Getty Images

Allerede før det var noen registrerte koronatilfeller i Sør-Korea, begynte et av landets bioteknologiselskaper å utvikle en test for identifisering av viruset. Den 16. januar tok Chun Jong-yoon, grunnlegger og direktør av selskapet Seegene, avgjørelsen om at hans ansatte fra nå av skulle jobbe med korona. Hemmeligheten bak utviklingen av testen ligger i selskapets bruk av kunstig intelligens og såkalt «big data».

To måneder senere er Sør-Korea et av landene som er hardest rammet av viruset. En av grunnene til denne statistikken kan være at Sør-Korea har hatt mulighet til å teste for korona i mye større grad enn andre land. Til nå har de testet mer enn 230.000 personer. De fleste andre land har mangel på test-settet som trengs for å kunne sette en diagnose.

Massebønn mot korona i Bangladesh

Embed from Getty Images

Flere titalls tusen mennesker samlet seg til massebønn i Bangladesh på onsdag, samtidig som at frykten for videre spredning av koronaviruset i landet øker. Bangladesh meldte om sitt første registrerte koronadødsfall denne uken. Arrangementet ble satt i gang av en lokal religiøs leder som ville be for beskyttelse mot viruset, på tross av at de ikke hadde fått tillatelse fra lokale myndigheter til å avholde samlingen. Det anslås at et lignende religiøst massearrangement i Malaysia, hvor ca. 16.000 personer deltok, medførte at mer enn 500 personer ble smittet.