Ukas Asiapunkter

Fra 24. mars: Indias statsminister Narendra Modi deltar på en videokonferanse om hvordan landet vil takle koronakrisen. Bilde: Wikimedia Commons.

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Lockdown i India

Embed from Getty Images

India innfører strenge tiltak for å begrense spredningen av koronaviruset. Dette innebærer at landet har gått inn i en «lockdown» som skal vare i tre uker. Alle butikker som ikke selger nødvendige goder er stengt, og folk er blitt bedt om å holde seg hjemme. Togtransport er også stanset, noe som gir arbeidere problemer med å komme seg hjem. Et spørsmål som stilles er hvordan et så tett befolket land skal klare å opprettholde sosial distansering, og ikke minst hvordan myndighetene skal hjelpe den store andelen mennesker i landet som lever fra hånd til munn, og som nå mister inntektene. Så langt har regjeringen kommet med en krisepakke på 22 milliarder dollar til landets fattige, som skal gå til mat og helseforsikring til de som trenger det mest.

Leder for det omstridte «nte rom» navngitt i Sør-Korea

Embed from Getty Images

En mann som sto bak dystre chatrom på nett kjent som «det nte rom» har blitt navngitt av politiet. Cho Ju-bin (24), først kjent under aliaset «doktoren», lurte unge jenter til å dele videoer av seg selv via utpressing. Videoene ble lagt ut på chatrommene, hvor brukere kan betale en viss sum for å få tilgang. Chatrommet har hatt minst 10,000 brukere, og det er kjent at 74 mennesker så langt har blitt utnyttet som «slaver», inkludert 16 mindreårige jenter. Hendelsen førte til høylytte protester fra koreanske feminister, og to millioner mennesker signerte en underskriftskampanje for å få politiet til å avsløre Chos identitet. Politiet har fått kritikk for å ikke ha brukt nok ressurser på å etterforske saken.

Kina stenger grensene

Embed from Getty Images

Kinesiske myndigheter melder at de kutter kraftig i flytrafikk til og fra landet, og at de vil nekte utlendinger basert i Kina innreise. Landet har ikke rapportert nye lokale smittetilfeller på to dager, men antall importerte tilfeller ligger på over 500.

Samtidig har Hubei-regionen løftet reiserestriksjonene, og millioner av folk kan nå reise fritt igjen, noe mange utnytter for å se igjen venner og familie. Restriksjonene er imidlertid enda ikke løftet for Wuhan, episenteret for virusutbruddet.