Fortvilt folkevandring i India og økt aktivitet i Sør-Kina-havet

Khaleda Zia, her fra 2010. Foto: Mohammed Tawsif Salam / Creative Commons

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Opposisjonsleder løslatt i Bangladesh

Khaleda Zia, her fra 2010. Foto: Mohammed Tawsif Salam / Creative Commons

Den bangladeshiske opposisjonspolitikeren Khaleda Zia ble denne uken løslatt fra fengsel. 74-årige Zia er leder for Bangladesh Nationalist Party (BNP) og har blitt innvilget et halvt års permisjon for å oppsøke medisinsk behandling. Zia var statsminister i Bangladesh i periodene 1991-1996 og 2001-2006, men ble beskyldt for pengemisbruk i forbindelse med en veldedig organisasjon for barn og dømt til fem års fengsel i 2018. Mange spekulerer nå i årsakene bak løslatelsen, ettersom hennes politiske rival gjennom mange år, nåværende statsminister Sheikh Hasina Wajed, har tatt landet i en mer autoritær retning og har et anstrengt forhold til opposisjonspartier i landet.

Økt aktivitet i Sør-Kina-havet

Embed from Getty Images

Kina har den siste tiden gjennomført militærøvelser og utplassert mer militært utstyr i det omstridte Sør-Kina-havet. I skyggen av Covid-19-pandemien, som nå er under kontroll i Kina, mener flere at dette er et tegn på at Kina utnytter situasjonen til sin fordel, ettersom flere land med interesser i regionen er bundet opp til kampen mot viruset. I tillegg har Kina hentet opp store mengder naturgass fra den nordvestlige delen av det omstridte havområdet. Flere land står med motstridende territorialkrav i Sør-Kina-havet, blant annet Fillipinene, Malaysia og Vietnam og situasjonen har i lang tid vært svært spent.

Desperat situasjon for flyktninger i Myanmar

Embed from Getty Images

Det er uttrykt stor bekymring over situasjonen for Myanmars omkring 350.000 internt fordrevne flyktninger rundt om i landet. Utfordrende sanitærforhold, trange boforhold i flyktningleirene og manglende bevegelsesfrihet er blant årsakene til at menneskerettighetsgruppen Human Rights Watch betegner situasjonen som en potensiell helsekatastrofe. Flere eksperter frykter nå at Myamnars mange sårbare minoritetsgrupper kan bli desmimert som følge av virusutbruddet.

Fortvilt folkevandring i India

Embed from Getty Images

Enorme strømmer av fattige migrantarbeidere har skapt en fortvilt situasjon i India, etter at myndighetene på svært kort varsel innførte en 21 dagers «lockdown» av landet i et forsøk på å stagge Covid-19-pandemien. Mange arbeidere har blitt nødt til å ta beina fatt for å komme seg hjem, noe som har ført til flere dødsfall som følge av blant annet utmattelse. Mange kritiserer myndighetene for å ikke ha forutsett situasjonen, og for ikke å ha tilrettelagt godt nok for å håndtere hvordan millioner av migrantarbeidere skal kunne komme seg hjem fra sine arbeidsplasser i andre deler av India.