Ukas Asiapunkter

President Moon Jae-in under en pressekonferanse i 2017. Foto: Korean Culture and Information Service, Korea.net (www.korea.net). Offisiell fotograf: Jeon Han

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Sør-Korea: Brakseier for det Demokratiske parti

Embed from Getty Images

Lee Nak-yon, Sør-Koreas tidligere statsminister og kandidat for det Demokratiske partiet snakker med pressen etter å ha gitt sin stemme i parlamentsvalget i Seoul, onsdag 15 april 2020. Foto: SeongJoon Cho/Bloomberg via Getty Images

Det har vært valg i Sør-Korea, og på tross av koronapandemien var valgdeltakelsen den høyeste på 28 år, melder CNN. Regjeringspartiet gjorde et brakvalg, og fikk 180 av 300 seter i nasjonalforsamlingen. Dette er den største valgseieren i Sør-Korea siden 1987.

Sør-Korea ble truffet hardt av koronapandemien, og over 10 560 mennesker har så langt blitt smittet. President Moon Jae-in og hans Demokratiske Parti har fått mye skryt for måten de har håndtert koronakrisen på, og mer enn 7 500 av de smittede har blitt friske igjen. Dette brukte regjeringspartiet også aktivt i valgkampen. Selve valget ble gjennomført med mange spesialtiltak som gjorde at også syke og de i selvpåført karantene kunne stemme uten å medføre en økt smitterisiko.

Det er også første gang en avhopper fra det nordkoreanske regimet har blitt valgt inn i nasjonalforsamlingen i Sør-Korea. Thae Yong-ho var mangeårig diplomat og tidligere viseambassadør ved Nord-Koreas ambassade i London, men hoppet av med sin familie i 2016. Han stilte til valg for det høyrekonservative partiet Forent Framtid i valgkretsen Gangnam, og sier at han stilte til valg for å sende et signal til eliten i Nord-Korea om at en annen fremtid er mulig for dem.

Singapore: Koronasmitte blant gjestearbeidere

Embed from Getty Images

Gjestearbeidere utenfor internatrommene sine på Cochrane Lodge II, som ble erklært som et isolert område 16. april 2020. Størsteparten av Singapores nye koronatilfeller viser seg å være knyttet til internater for gjestearbeidere. Foto: Suhaimi Abdullah/Getty Images

South China Morning Post rapporterer om at myndighetene i Singapore har satt nærmere 200 000 gjestearbeidere i karantene for å prøve å forhindre koronasmitte. Singapore så rekordhøye smittetall 16. april, med 728 nye smittetilfeller. Hele 654 av disse er relatert til internater for gjestearbeidere.

Myndighetene har høstet kritikk for måten de har håndtert smittespredningen på så langt, og aktivister og rettighetsorganisasjoner hevder at håndteringen tydliggjør den skjeve prioriteringen mellom lokale innbyggere og gjestearbeidere. Myndighetene arbeider med nye tiltak for å bedre situasjonen, men debatten om gjestearbeidernes situasjon har fortsatt høy temperatur.

Ingen internatbeboere får lov til å forlate internatene sine, og ved åtte av landets 43 internater er det innført strengere restriksjoner på grunn av oppdaget smitte. Her får ikke beboerne lov til å forlate rommene sine, som de ofte deler med opp til 20 andre.
Myndighetene jobber nå for å flytte friske arbeidere fra internat til andre former for husly, og militært personell, leger og støtteteam har blitt sendt til internatene.

India: Leger kneblet for kritikk innenriks, medisin som diplomatisk verktøy for Modi

Embed from Getty Images

En helsearbeider prater med en innbygger i Belgachia-slummen i Kolkata 16. april, 2020, som del av en dør-til-dør spørreundersøkelse om helse. India har satt inn noen av verdens strengeste tiltak mot korona, og hele landet er under ‘lockdown’ for å forhindre smitte. Foto: Debajyoti Chakraborty/NurPhoto via Getty Images

Indiske leger blir utsatt for kritikk og hets for å kritisere myndighetene og varsle om manglende medisinsk utstyr, i følge Al Jazeera.
Indranil Khan, en lege bosatt i Kolkata, fikk politiet på døra etter at han hadde postet et bilde på Twitter av leger som måtte arbeide i regnfrakker. Han ble løslatt dagen etter, men kun etter at han hadde postet et innlegg om at delstatsmyndighetene gjør en stor innsats for legene.

I Delhi ble flere leger truet med oppsigelse etter at de hadde postet kritiske refleksjoner om manglende utstyr og myndighetenes håndtering på sosiale medier, og i indisk-styrte Kashmir ble leger truet med ‘strenge mottiltak’ og opp til seks måneders fengsel etter å ha kritisert myndighetenes håndtering av korona i mediene.
I tillegg blir leger og helsepersonell beskyldt for selv å være smittebærere, og flere har blitt angrepet av naboer og kastet ut fra leilighetene de leier.

Internasjonalt har statsminister Modi høstet lovord etter at han besluttet å likevel åpne opp for å eksportere antimalaria-medisinen hydroxychloroquine til over et dusin land, deriblant USA, Israel, Storbritannia og Brasil.

Bangladesh: Rohingya-flyktninger på vei mot Malaysia reddet utenfor kysten

Embed from Getty Images

Rohingyafolk hviler på en strand på øya Shah Pori, Bangladesh etter å ha flyktet fra Rakhain i Myanmar, 7. oktober 2017. Foto: Zakir Hossain Chowdhury/NurPhoto via Getty Images

Etter å ha drevet rundt på havet i nærmere to måneder er minst 382 sultende Rohingyaflyktinger reddet utenfor kysten av Bangladesh, melder BBC. Over 20 mennesker ble funnet døde i båten, som i følge Channel News Asia hadde prøvd å komme seg til Malaysia. En av flyktningene på båten forteller at de hadde vendt bort fra Malaysia to ganger.

Det er ikke klart om skipet kom fra Myanmar, hvor Rohingyafolket ikke blir ansett som statsborgere og blir nektet grunnleggende rettigheter, eller Bangladesh, hvor over en million Rohingya bor i flyktningeleirer.

Rohingyafolket har flyktet i båter fra Myanmar i årevis, og har lagt ut på reise mot Sørøst-Asia når havet er på sitt roligste mellom november og mars. Menneskerettighetsorganisasjoner frykter at flere båter med flyktninger er drivende i Andamanhavet, og at lukkede grenser på grunn av korona vil gjøre det enda vanskeligere for dem å finne tilflukt i land som Malaysia og Thailand.