Skilpadder overtar Thailands strender og savnet Wuhan-journalist vender tilbake

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Savnet Wuhan-journalist vender tilbake med ny video

Embed from Getty Images

Den kinesiske journalisten Li Zehua, som har vært savnet i nesten to måneder, er nå tilbake i offentligheten. Han var én av tre kinesiske journalister som rapporterte direkte fra Wuhan gjennom noen av de verste ukene av koronautbruddet. Forrige livstegn fra Li kom den 26. februar, og var en flere timer lang direktestrømmet video som viser en biljakt der han blir jaktet på av en hvit SUV. Senere brøt en rekke agenter seg inn i leiligheten hans og arresterte han på bakgrunn av «offentlig ordensforstyrrelse».

Nå er altså Li tilbake igjen, og forteller i en video denne uken at han ble satt fri den 28. mars og at han siden har tilbrakt tid sammen med familien. Sammenlignet med hans tidligere videoer, har han i den nye videoen en mer nøytral og patriotisk tone, ifølge The Guardian.

Skilpadder overtar for turister på Thailands strender

Foto: Jeremy Bishop via Unsplash

Havskilpaddene i Thailand er en del av trenden sett verden over under koronapandemien, hvor dyreliv tar tilbake sine naturlige habitat i fraværet av menneskelig aktivitet. Enkelte thailandske strender rapporterer om flere skilpaddereder enn de har hatt på over 20 år, ifølge CNN og Mai Khao Marine Turtle Foundation.

Forskere har blant annet funnet 11 reder for havskilpadder på øya Phuket, som er et av de mest poplære feriemålene for turister i Thailand. Thailand har for øvrig 2839 bekreftede tilfeller og 50 bekreftede døde av COVID-19, ifølge tall fra Johns Hopkins University torsdag kveld.

Indisk politi beskyldes for anti-muslimske arrestasjoner

Demonstranter på Shaheen Bagh, Delhi. Foto: Creative Commons

Politiet i den indiske hovedstaden New Delhi er i søkelyset etter arrestasjonene av flere muslimske studentaktivister. Arrestasjonene kommer i kjølvannet av de store protestene mot den nye statborgerskapslovene i India. En rekke indiske skribenter, forskere, advokater og filmskapere, har reagert sterkt på disse arrestasjonene, som de mener er basert på falske anklager.

Den 1. april ble studentene Meeran Haider og Safoora Zagar fra Jamia Milla Islamia Universitetet arrestert for å ha organisert protester mot den nye loven som blir sett på som diskriminerende mot muslimer. Haider og Zagar har blitt siktet for å sette igang en konspirasjon for å oppmuntre til vold mellom grupper, såkalt «communal violence».

Ifølge AlJazeera, har 25 prominente personer fra det indiske sivilsamfunnet undertegnet et brev som fordømmer politiet i Delhi for behandlingen av studentene. Politiet i Delhi ligger under ansvarsområdet til den indiske innenriksministeren Amit Shah fra det hindunasjonalistiske partiet BJP. I brevet står det blant annet: «Vi finner det skammelig at Delhis politi bruker nedstengingen i forbindelse med COVID-19, og den enorme humanitære sultkatastrofen som landet vårt står overfor, som en mulighet til å tråkke på de demokratiske rettighetene til uskyldige personer».