Myanmars militære skaper frykt, indonesiske dyrehager står i fare og «koronaskilsmisser» trender

Omfattende testing har vært et viktig middel i kampen mot koronaviruset (her fra Incheon-flyplassen i Sør-Korea). Bilde: Flickr.

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Myanmars militære truer menneskerettigheter

Myanmars leder Aung San Suu Kyi taler for landet militære ved den internasjonale domstolen i 2019. Bilde: Wikimedia Commons.

En av FNs menneskerettighetseksperter, Yanghee Lee, hevder at militæret i Myanmar begår «krigsforbrytelser» mot etniske minoriteter, med bekjempelsen av koronaviruset som skalkeskjul.

Militæret skal ha fått en viktig politisk rolle i bekjempelsen av koronaviruset, og kontrollerer blant annet landets grenser. Ifølge Lee har denne nye makten gjort at militæret utnytter sin rolle for å slå hardere ned på sine motstandere. Blant annet har de hatt flere sammenstøt med den militante gruppen Arakan Army (AA) i delstaten Rakhine, med sivile i midten av konflikten. Ifølge Lee har hus blitt brent, et kloster blitt angrepet og mennesker arrestert og torturert. Rakhinefolkets sivile buddhister har i større grad blitt offer for militære angrep og arrestasjoner. Veisperringer gjør det også vanskelig for folk å komme seg til sykehuset. Stillingen til landets ledelse er at militæret kjemper for å undertrykke «terroristgruppen» Arakan Army.

Delstaten Rakhine har hatt en lang historie med voldelige sammenstøt mellom militæret og sivile, noe som blant annet drev store deler av den muslimske minoritetsbefolkningen Rohingya på flukt til nabolandet Bangladesh i 2016 og 2017.

FN har bedt om global våpenhvile under koronapandemien.

Vietnam melder kontroll på viruset

Omfattende testing har vært et viktig middel i kampen mot viruset (her fra Incheon-flyplassen i Sør-Korea). Bilde: Flickr.

Myndigheter i Vietnam hevder at viruset er under kontroll i landet, med kun 270 smittetilfeller og ingen dødsfall. Landet kan dermed gjenopplive økonomien sin raskere enn andre land. Denne utviklingen kan forklares med at landet var raskt ute med å stenge grensene og sette folk i karantene, samt å teste folk for viruset. De utviklet også et system for å spore opp mennesker som kunne ha vært i kontakt med viruset, og gjorde det påbudt å bruke maske i offentligheten.

Et annet land som var tidlig ute med å gi virustester på en stor skala er Sør-Korea. Torsdag melder landet ingen nye smittetilfeller, for første gang siden februar.

Indonesiske dyrehager sliter

Dyr i indonesiske dyrehager står i fare for å sulte. Bilde: Flickr.

Dyrehager i Indonesia har vansker med å få matet alle dyrene på grunn av mangel på penger under koronakrisen. Tusenvis av dyr står nå i fare for å sulte, ettersom dyrehager som er avhengige av billettsalg for å overleve nå må holde stengt. Ifølge en undersøkelse foretatt av en forening for dyrehager, har 55 av landets dyrehager kun nok ressurser til å holde dyrene matet frem til midten av mai. Kun to av dyrehagene som var med i undersøkelsen hadde nok mat til mer enn tre måneder. Midlertidige løsninger involverer blant annet å endre på dyrenes materutiner, både når det gjelder mengde og type mat.

«Koronaskilsmisse» trender i Japan

Flere par har begynt å kjenne slitasje på forholdet under koronakrisen. Bilde: Flickr.

Det er ikke bare i Norge at samlivseksperter har spådd flere problemer i ekteskapet i denne perioden; Uttrykket «koronaskilsmisse» (#coronarikon) trender på japanske sosiale medier, i en tid hvor gifte par må tilbringe mer tid sammen enn til vanlig. Spesielt kvinner bruker sosiale medier som utløp for frustrasjoner med parforholdet, og ektefeller som ikke tar del i husarbeidet. Disse frustrasjonene kan ses som en gjenspeiling av en tradisjonell kjønnsfordeling innenfor japanske hjem, hvor kvinnen er forventet å stå for det meste av matlaging og husarbeid. Det å måtte fortsette å ta seg av disse oppgavene mens mannen også er hjemme har fått flere til å vurdere skilsmisse. Som et svar på frustrasjonene deres, har et leiefirma nå begynt å tilby sine leiligheter som en mulighet for stressede par å få et avbrekk i hverdagen.

Hittil har Japan over 14,500 smittetilfeller og 460 dødsfall. Regjeringen har denne uken diskutert hvorvidt de bør forlenge unntakstilstanden i landet med enda en måned.