Taliban til krig mot Covid-19, gasslekkasje i India og sjarmoffensiv på Taiwan

Illustrasjonsbilde: En indisk soldat vokter en checkpoint utenfor den internasjonale flyplassen i Srinagar i Kashmir, India i 2009. Foto: Jrapczak / Creative Commons

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Taiwan + WHO = sant?

Embed from Getty Images

Taiwan har den siste tiden ledet en sjarmoffensiv gjennom en rekke medier, i et forsøk på å bli tatt opp som fullverdig medlem av Verdens helseorganisasjon (WHO). Taiwanske myndigheter har pekt på landets eksemplariske håndtering av Covid-19-pandemien og ønsker full åpenhet og deling av kritisk informasjon knyttet til bekjempelsen av viruset. Taiwan har i snart 50 år blitt holdt utenfor WHO på grunn av Kinas manglende anerkjennelse av landets suverenitet. WHO samles via video for sitt årlig møte den 18. mai, hvor Taiwans status i organisasjonen er på agendaen.

Gasslekasje i India

Gaslekkasje fra LG Polymers-anlegget i Visakhapatnam. Foto: Twitter/Srijana Gummalla

Minst 11 personer er døde og flere hundre er innlagt på sykehus etter en stor gasslekkasje i den indiske havnebyen Visakhapatnam, i delstaten Andhra Pradesh. Lekkasjen oppstod i det kjemiske fabrikkanlegget til det sørkoreanske firmaet LG Polymers, som produserer komponenter til blant annet hvitevarer. Anlegget hadde angivelig vært stengt i 40 dager som følge av en landsomfattende «lockdown» for å hindre spredningen av Covid-19-viruset. Vishakhapatnam har tidligere vært rammet av flere ulykker knyttet til kjemiske industrianlegg, blant annet i 1997 hvor en lekkasje tok livet av 56 mennesker, og senest i 2013 da én arbeider døde og flere titalls ble brannskadet etter en eksplosjon. Flere har nå tatt til orde for å stenge fabrikken.

Militant leder drept i Kashmir

Illustrasjonsbilde: En indisk soldat vokter en checkpoint utenfor den internasjonale flyplassen i Srinagar i Kashmir, India i 2009. Foto: Jrapczak / Creative Commons

Indiske sikkerhetsstyrker tok denne uken livet av den militante lederen Riyaz Naikoo, i byen Pulwama i det sørlige Kashmir. Naikoo var på Indias liste over mest ettersøkte terrorister og har siden 2017 vært operasjonell leder for den militante gruppen Hizbul Mujahideen. Analytikere mener dette kan sees på som en viktig seier for indiske anti-opprørsstyrker i Kashmirdalen, som den siste tiden har møtt hard motstand fra militante grupper. Imidlertid er det betimelig å spørre hva som nå venter, og hvilke konsekvenser Naikoos død får for Hizbul Mujahideen og andre militante grupperinger i området.

Taliban til krig mot Covid-19

Embed from Getty Images

I Afghanistan har den militante gruppen Taliban lansert en offentlig kampanje for å skape oppmerksomhet rundt bekjempelsen av Covid-19. Taliban har tatt til orde for å hjelpe til med å begrense spredningen av Covid-19, og har til og med erklært at de vil inngå våpenhvile i områder under deres kontroll som blir rammet av viruset. I tillegg har gruppen organisert opplæring i smittehåndtering, delt ut medisinsk utstyr og satt opp karantenesentre. Flere mener at Taliban nå kan dra nytte av koronakrisen til å forbedre sitt rykte som en seriøs politisk bevegelse i Afghanistan. Afghanske myndigheteri ønsker Talibans korona-initiativ velkommen, til tross for at gruppen fortsetter å angripe landets sikkerhetsstyrker.