Hjelpepakke i India, anklager mot Kina og Disney tilbake i Shanghai

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Krisepakke i India

Embed from Getty Images

Indias statsminister Narendra Modi annonserte tirsdag kveld en økonomisk redningspakke på over 260 milliarder dollar. Pakken skal ifølge Modi støtte alle lag av samfunnet, fra bønder til migrantarbeidere til større bedrifter. I tillegg uttrykte han at India burde bruke koronakrisen som en mulighet til å oppnå økonomisk uavhengighet, og viktigheten av at indere fremover kjøper «lokale» produkter. Han ga tiltaket navnet «Atmanirbhar Bharat Abhiyan,» eller selvforsynte India. Modi brukte ellers mye av talen sin på å fortelle om Indias tidligere prestasjoner, som kampen mot tuberkulose, yoga og Y2K teknologi-krisen.

Duterte stenger ned stor TV-kanal

Filippinenes President Rodrigo Duterte. Foto: Presidential Communications Operations Office / Creative Commons

I Filippinene har president Duterte stengt ned en av landets mest innflytelsesrike TV-kanaler, ABS-CBN. Myndighetene påstår nedstengningen er grunnet lisensproblemer, mens Dutertes motstandere mener den har politiske undertoner: et resultat av en autoritær regjering som bruker koronakrisen som en mulighet til å slå ned på opposisjonen. Mange er bekymret for at deler av befolkningen, spesielt de fattigste som ikke har tilgang på andre former for nyheter, nå ikke vil få med seg viktig informasjon knyttet til koronatiltak i landet.

Disney åpner dørene i Shanghai

Embed from Getty Images

I Kina har Disneyland Shanghai åpnet dørene for første gang etter koronakrisen begynte. Fornøyelsesparken har holdt dørene stengt siden mars, men åpner nå med visse smitteverntiltak. Gjester som besøker parken må blant annet bruke ansiktsmaske, og maks 24 000 mennesker får lov til å komme inn per dag. Ifølge diverse rapporter virket det til å være langt færre enn det som møtte opp på parkens første åpningsdag.

USA anklager Kina for å hacke seg til koronaforskning

President Trump besøker USAs National Institute of Health. Photo: Flickr.

I USA har F.B.I og Sikkerhetsdepartementet kommet med en advarsel om at Kina har begynt å bruker hackere for å spionere på og stjele amerikansk forskning knyttet til koronapandemien. I uttalelsen kom det frem at «sektorer innenfor helse, farmasøytindustrien og forskning bør alle være klare over at de kan være mål for cyberangrep. Kina har benektet anklagene, og svarte tidligere i uken med: «Vi leder verden i arbeidet med vaksiner og behandling av covid-19. Det er umoralsk å anklage Kina basert på rykter uten bevis.» Advarselen til USA føyer seg inn i en rekke anklagelser USA og Trump-administrasjonen har rettet mot Kina den siste tiden.