Syklon i Sør-Asia, Kina foreslår kontroversiell sikkerhetslov og Tsai Ing-wen innsatt som president på Taiwan

President Tsai Ing-wen i 2016. Foto: Wikimedia Commons / Voice of America

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Syklon i Vest-Bengal, Orissa og Bangladesh

Video fra syklonens herjinger i India. Kilde: The Telegraph

Minst 84 mennesker er drept etter at en sterk syklon traff India og Bangladesh onsdag denne uka, melder BBC. Syklonen hadde opptil 185 km/h i styrke, og er den første super-syklonen som har oppstått i Bengalbukta siden 1999.

Syklonen traff Sundarbans, som er et sump og -deltalandskap ved munningen av Ganges i Bengalbukta, med massiv styrke. Over 4.5 millioner mennesker bor i Sundarbans, som også huser verdens største mangroveskog og et sjeldent dyreliv. Myndighetene i Bangladesh sier at området, som er på UNESCOs verdensarvsliste, nok en gang har reddet Bangladesh fra total ødeleggelse. Området har et unikt økosystem, og Sundarbans innbyggere har lenge lidd under klimaendringene.

Kolkata i Vest-Bengal ble rammet spesielt hardt, og mange veier er oversvømte. Tusenvis av trær ble blåst over ende og medførte mye skade, sammen med ødelagte strøm- og telefonlinjer. 14 millioner mennesker er uten strøm, og svært mange har mistet husene sine. Førsteminister Mamata Banerjee i Vest-Bengal sier i en uttalelse at Amphan er en større krise for hennes delstat enn korona har vært.

Kartleggingen av skadene pågår fortsatt, men Dhaka Tribune rapporterer om at minst 83 000 hjem har blitt ødelagte i Bangladesh. Myndighetene i landet evakuerte nesten 2,5 millioner innbyggere før syklonen traff.

Strenge koronatiltak i begge land har hindret krisetiltak og nødhjelp. Fysisk distansiering og smittevern har gjort masseevakueringer mer kompliserte, og tilfluktssentre har ikke kunnet fylles helt opp. Stormen er nå på vei nordover inn i Bhutan, men har avtatt i styrke.

Kina foreslår kontroversiell sikkerhets-lov

Embed from Getty Images

Kinas president Xi Jinping, statsminister Li Keqiang (R) og andre bøyer hodene i respekt under ett minutts stillhet for ofre av Covid19 i begynnelsen av det årlige møtet i den nasjonale Folkekongressen onsdag denne uka. Foto: Andrea Verdelli/Getty Images

Kina foreslår i disse dager en ny lov som vil gjøre forræderi, oppvigleri og politisk aktivitet der målet er løsrivelse fra Kina forbudt. Loven vil bli innført ved hjelp av en sjeldent brukt konstitusjonell metode som kan forbigå Hongkongs lovgivende myndighet.

Den nye loven vil kunne gjøre det lettere for Bejing å slå ned på anti-kinesiske demonstrasjoner i Hongkong, og det fryktes nå at byens selvstyre står i fare for å forvitre akkurat når demonstrasjonene har startet så smått opp igjen etter koronapandemien.

Chris Patten, den siste britiske guvernøren av Hongkong, kaller lovforslaget et angrep på byens selvstyre. President Donald Trump lover at USA kommer til å reagere strengt dersom Kina gjennomfører lovforslaget. Flere detaljer om lovforslag ventes etter at det har vært oppe i den årlige Folkekongressen fredag denne uka, og det er spådd store protester i Hongkong.

Tsai Ing-wen innsatt som president på Taiwan for andre gang

Embed from Getty Images

President Tsai Ing-Wen og hennes støttespillere fra DPP (Det demokratiske progressive parti) etter seierstalen hun holdt da det var klart at hun ble gjenvalgt som president av Taiwan 11. januar i år. Foto: Yat Kai Yeung/NurPhoto via Getty Images

Tsai Ing-wen ble denne uka innsatt som president på Taiwan etter at hun gikk av med en overveldende seier for Det demokratiske progressive parti i presidentvalget på Taiwan i januar i år. Den populære jusprofessoren fikk nesten 8, 2 millioner stemmer, og knuste dermed sin politiske motstander Han Kuo-yu, som var kandidat for det Bejing-vennlige partiet Kuomintang.

Under valgkampen fremhevet Tsai Ing-wen Taiwans selvstyre og demokrati. Hun har åpent støttet demonstrasjonene i Hongkong, og det kan også ha bidratt til hennes valgseier. Tsai Ing-wen har vært en populær president, og kunne skryte av hvordan Taiwan har håndtert koronapandemien i sin innsettelsestale.

Beijing reagerer på støttemeldingene Tsai Ing-wen fikk av den amerikanske utenriksministeren Mike Pompeo etter valgseieren, og hevder at han aktivt går ut mot Kinas ettlands-politikk og blander seg inn i landets innenrikspolitikk. For Beijing er Taiwan en provins på avveie som snarest må bringes inn i Fastlands-Kina, om nødvendig med makt. Tsai Ing-wen aksepterte ikke prinsippet om ‘ett Kina’ i sin første presidentperiode, og ingenting tyder på at hun kommer til å endre holdning.

Tenåringsjenter lager respiratorer av bildeler i Afghanistan

Embed from Getty Images

Laget, kjent som ‘Afghan Dreamers’ møter den amerikanske vise-utenriksministeren John Sullivan under en internasjonal STEM-konkurranse i Washington, 2017. Jentene vant konkurransen. Foto: Smith Collection/Gado/Getty Images

I Afghanistan har en gruppe unge jenter begynt å produsere rimelige respiratorer av bildeler. Ingeniørgruppa, som kalles ‘Afghan Dreamers’, ble kjent da de vant en internasjonal robotkonkurranse i Washington i 2017. Jentene er mellom 14 og 17 år gamle, og bygget først en prototype ved å bruke en motor fra en brukt Toyota Corolla og et kjededrev fra en motorsykkel. De håper nå at respiratorene skal være klare for levering i slutten av mai.

Respiratorene er sårt tiltrengt i Afghanistan, som bare har 400 respiratorer til en befolkning på 38,9 millioner. Så langt har 7650 koronasmittede blitt registrert, og 178 har dødd av viruset. Myndighetene frykter at situasjonen kan bli mye verre, og at helsevesenet ikke skal klare å håndtere pandemien.
Laget får støtte av afghanske myndigheter. Gruppas grunnlegger Roya Mahboob forteller BBC at respiratorene er 70% ferdige, og at de nå kun venter på å få tak i luftsensorer.

Færre enn 30% av kvinnene i Afghanistan kan lese og skrive, og tenåringene håper at prosjektet deres vil inspirere andre og samtidig endre hvordan kvinner blir sett på i ingeniørbransjen. Elham Mansori, 16 år og gruppemedlem, sier i intervjuet med BBC at det at de er i stand til å lage respiratorer viser hvor viktig det er at unge jenter får tilgang til utdannelse og kan være aktive medborgere i det afghanske samfunnet.