Sikkerhetslov vedtatt av Kina, India med nei til Trump som megler, og politikerfeide i Malaysia

Høye fjell på grensen mellom Kina og India. Foto: Foto: Brooklyn Foster/Wallpaper Flare

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Grensekonflikt mellom India og Kina, men nei til Trumps tilbud om megling

Høye fjell på grensen mellom Kina og India, hvor det nå pågår en militær konflikt. Foto: Brooklyn Foster/Wallpaper Flare

Dagen etter at Kina syntes å tone ned sin grensekonflikt med India, meldte kilder i India at de så situasjonen som fortsatt anspent mellom de to atommaktene. I indiske medier blir det hevdet at flere tusen kinesiske militære er inne på indisk territorium langs grensen i Ladakh-regionen.

I følge interne kilder i India er det ikke aktuelt å trekke tilbake styrker og trappe ned. Troppene som er involvert har stått i konflikt i over tre uker i ulike deler av Ladakh, hvor India grenser til Kina og Pakistan.

Samtidig takket den indiske regjeringen denne uken nei til et tilbud fra president Donald Trump om å være megler i konflikten. Onsdag sendte Trump en tweet om at han var “ready, willing and able” til å megle i grensekonflikten. I en uttalelse fra Indias utenriksdepartement på torsdag ble tilbudet avvist. Uttalelsen sa at India allerede var engasjert i å løse situasjonen på fredelig vis med Kina.

Den pågående konflikten mellom nabolandene startet den 5. mai, da det brøt ut basketak mellom indiske og kinesiske tropper ved innsjøen Pangong Tso, som ligger 4270 meter over havet i Ladakh-regionen i Himalaya.

Omstridt sikkerhetslov vedtatt av Kina

Embed from Getty Images

Opprørspoliti arresterer en demonstrant under en protest i Hongkong den 24. mai mot den planlagte nasjonale sikkerhetsloven som nå er vedtatt. Foto: Roy Liu/Bloomberg via Getty Images

Den nasjonale sikkerhetsloven, som har ført til en oppblussing av protestene i Honkong, ble denne uken vedtatt av Kinas parlament. Loven vil gjøre det mulig for Kina å straffe personer og organisasjoner i Honkong for løsrivelse, undergraving av statsmakt, terrorisme og handlinger som truer nasjonal sikkerhet. Loven bruker dermed uttrykk som ble anvendt av myndighetene for å beskrive fjorårets protester. Vedtaket kan føre til at kinesiske sikkerhetsbyråer får etablerere seg i Hongkong.

Lovforslaget som nå er vedtatt har igjen ført til masseprotester blant demonstranter i Honkong. Demonstrantene mener den nye sikkerhetsloven truer deres frihet og autonomi fra Kina. Myndighetene i både Beijing og Hongkong insisterer derimot på at loven ikke er en trussel mot byens frihet. Nå vil en komité få jobben med å skrive den ferdige loven, og planen er at de skal møtes snarlig og sannsynligvis i juni.

Loven høster også kritikk internasjonalt. USA, Storbritannia, Australia og Canada fordømmer sikkerhetsloven og sier at det internasjonale samfunnet har en «vesentlig og langvarig interesse» for Hongkongs fremgang og stabilitet. Kina avviser den internasjonale kritikken.

Malaysia: Tidligere statsminister kastet ut av eget parti, men hevder det ikke er sant

Embed from Getty Images

Malaysias tidligere statsminister Mahathir Mohamad under en konferanse om Asias fremtid i Tokyo, Japan. Foto: Tomohiro Ohsumi via Getty Images

Tidligere statsminister i Malaysia, Mahathir Mohamad har blitt sparket ut av det malay-sentrerte partiet han var med på å stifte og ledet til valgseier i 2018. Men den 94-årige lederen hevder at dette ikke stemmer. Noen timer etter at brev om utestengelsen kom på torsdag, gikk Mahathir og fire av hans allierte fra partiet Parti Pribumbi Bersatu Malaysia (PPBM) ut og sa at de ikke anerkjente utestengelsen. I stedet gikk de inn for å sparke partiets fungerende sekretær for å ha sendt ut brevene om utestengelse.

Disse hendelse fant sted samtidig som det nå spekuleres i om Mahathir har klart å skaffe nok støtte i det malaysiske parlamentet til å gjøre et «comeback» som statsminister for tredje gang, etter sjokket om at han ble fjernet fra makten i Februar.

Pakistan etterforsker flystyrt som drepte 97 personer i Karachi

Embed from Getty Images

Pakistanske sikkerhetsstyrker overvåker stedet i Karachi hvor et fly fra Pakistan International Airlines styrtet med 99 passasjerer ombord. 97 personer ble drept. Foto: Haris Khan/Anadolu Agency via Getty Images

Etterforskningsteamet er i gang med å fjerne vrakrester som ligger igjen etter at et fly fra Pakistan International Airlines styrtet i den pakistanske byen Karachi forrige uke. Ombord i flyet var 99 personer og 97 av disse omkom. Den svarte boksen fra cokcpiten i flyet har nå blitt funnet. Det blir meldt om at kapteinen skal ha nærmet seg flyplassen i Karachi uten å si i fra at han hadde trøbbel med landingsutstyret på flyet.