Oljebrann i India, kartkrig i Sør-Asia og Steve Bannon om Kina

Foto: BBC / Google

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

USA gjenåpner konsulatet i Wuhan

Embed from Getty Images

USA gjenåpner i disse dager konsulatetet i Wuhan, omtrent to uker før planlagt. Den plutselige gjenåpningen har ført til spekulasjoner blant enkelte i Kina rundt hva som egentlig er amerikanernes hensikter. USA på sin side fremholder viktigheten av å gjenetablere de diplomatiske båndene til Wuhan og Kina, gitt det anstrengte forholdet landene i mellom. USA og Kina har siden utbruddet av Covid-19 vært i ordkrig om virusets opphav, på toppen av den allerede pågående handelskrigen. USA stengte konsulatet og begynte å fly sine diplomater og statsborgere ut av Wuhan allerede i slutten av januar, og var dermed blant de første landene som forlot Wuhan.

Oljefelt i brann i India

Baghjan-oljefeltet i den indiske delstaten Assam begynte å brenne denne uken. Hittil har to brannmenn mistet livet, i tillegg til at store naturområder har blitt ødelagt. Oljefeltet tilhører Oil India Limited, et statseid oljeselskap direkte underlagt det indiske petroleum- og naturgass-departmentet, med hovedkvarter i nettopp Assam. Brannen brøt ut nøyaktig to uker etter at en gassbrønn i samme område begynte å lekke. Oil India Limited har startet gransking av hendelsen, men flere kilder peker på manglende vedlikehold som en hovedårsak til brannen.

Kartkrig mellom India og Nepal

Embed from Getty Images

Det nepalske parlamentet vedtok denne uken å godkjenne et revidert kart over landet, hvor tre omstridte områder er inkludert. Kalapani, Lipulekh og Limpiyadhura er tre områder i det vestlige Nepal som i praksis har vært kontrollert av India i over 60 år, som følge av en avtale med Det britiske østindiske kompaniet fra 1816. Innbyggerne i det 370 kvadratkilometer store området som utgjør de tre omstridte territoriene er formelt sett indiske statsborgere, og betaler skatt til India, i tillegg til å ha stemmerett ved indiske valg. I den nepalske hovedstaden Kathmandu har flere demonstranter tatt til gatene for å vise sin avsky mot det de mener er indisk arroganse overfor nepalsk suverenitet. India på sin side svarer med samme mynt, og mener Nepal må respektere Indias territoriale integritet. Kalapani, Lipulekh og Limpiyadhura ligger mellom den indiske delstaten Uttarakhand og Tibet, og er derfor av strategisk betydning for både India og Nepal.

Foto: Google / BBC

Steve Bannon om USA og Kina

Embed from Getty Images

I et lengre intervju med den Hong Kong-baserte avisa Asia Times forklarer den svært kontroversielle, tidligere Trump-strategen, Steve Bannon at Kina vil spille en sentral rolle i det kommende amerikanske presidentvalget. Bannon mener blant annet at Kina bør holdes ansvarlig for de økonomiske og helsemessige konsekvensene av Covid-19-viruset, at det kommunistiske regimet i Beijing bør kastes, i tillegg til at han indirekte knytter Kina til George Floyds dødsfall. Intervjuet i sin helhet kan du lese her.