Protester i India, laksepanikk i Kina og journalistdom på Fillipinene

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Store anti-Kina protester i India

I India har det brutt ut store protester etter at 20 indiske soldater mistet livet i kaotiske sammenstøt med kinesiske tropper langs grensen mellom de to landene. En indisk statsråd mener kinesiske restauranter bør stenges, andre har startet undersøkelser av kontrakter med kinesiske selskaper. I tillegg blir kinesiske fjernsyn knust på gaten.

Indiske og kinesiske generaler møttes på torsdag for å diskutere en deeskalering av konflikten, men den ser ikke ut til å ta slutt med det første: en lærer i Ladakh-regionen i nærheten av den indisk-kinesiske grensen kunne torsdag opplyse om at hundre indiske militærlastebiler på vei mot frontlinjen. I tillegg viser satelittbilder at de kinesiske troppene ikke har trukket seg unna.

Enkelte kilder opplyser om at de kinesiske troppene har tatt rundt 60 kvadratkilometer i et område som India påstår er sitt. Grenseområdet har vært preget av konflikter mellom de to landene i en årrekke, og endte med krig i 1962.

Laksepanikk etter koronautbrudd i Beijing

Embed from Getty Images

I Beijing har nye tilfeller av Covid-19 blitt knyttet til salg av laks ved matmarkedet Xinfadi. Tilfellene er de første på 57 dager i den kinesiske hovedstaden. Siden da har det blitt registrert nesten 150 tilfeller. Både butikker og restauranter fjernet laks fra utvalg og menyer, og lakseimport fra Europa ble stanset.

På onsdag ble det bekreftet at en 22 år gammel mann fra Tianjin, et stykke utenfor Beijing, hadde testet positivt for viruset.

Til tross for laksepanikken uttaler Kinas senter for sykdomskontroll (CDC) at det er usannsynlig at utbruddet skyldes laks. Det er fortsatt uklart hva som er kilden til viruset er og hvor det kan ha kommet fra.

Nord-Korea sprenger samarbeidskontor

Embed from Getty Images

På tirsdag sprengte Nord-Korea et samarbeidskontor som fungerte som en slags ambassade mellom de to statene, og som åpnet for første gang i 2018. Bygget har vært stengt den siste tiden som følge av koronatiltak, men ble til vanlig brukt som boligfasiliteter for sørkoreanske ansatte.

Nord-Korea har nylig uttrykt at de kommer til å kutte all kontakt med Sør-Korea. Kim Jong-uns søster Kim Yo Jong har også for ikke lang tid siden truet med militæraksjon dersom nordkoreanske avhoppere ikke slutter med propagandakampanjer mot Nord-Korea. Kampanjene går ut på at ballonger med propagandabeskjeder blir sendt fra sør til nord, noe som har ført til en forsuring av forsoningssamtalene.

Maria Ressa dømt i Filippinene

Foto: Creative Commons

Den prisbelønte filippinske journalisten Maria Ressa har blitt kjent skyldig i å ha ærekrenket en forretningsmann, og må sone i fengsel i opptil seks år.

Den tidligere CNN-journalisten leder en nyhetsside, Rappler, som er kjent for å være kritisk til Filippinenes president Rodrigo Duterte. Presidenten og hans følgere har anklaget henne for å bedrive såkalt “fake news”.

Journalister i Filippinene har i økende grad vært under fare for å bli angrepet for sitt arbeid, og Ressas sak har blitt fulgt tett både nasjonalt og internasjonalt.

Ressa nekter straffskyld og mener anklagene er politisk motiverte.