Eks-president fengslet i Kirgisistan, storflom i Kina og ordkrig om grensekonflikt i India

Tidligere president i Kirgisistan, Almazbek Atambayev ble dømt til 11 års fengsel denne uken. Her under et tidligere statsbesøk i Russland i 2017. Foto: Kreml, Moskva

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Ordkrig om grensekonflikt i India

Embed from Getty Images

Det indiske Kongresspartiet ba denne uken den sittende regjeringen om å kommentere påstander om at Kina skal ha krysset grensen til India en rekke ganger siden i fjor høst. Påstandene stammer fra parlamentsmedlemmet Tapir Gao, tilhørende det hindunasjonalistiske regjeringspartiet BJP, som flere ganger har hevdet at kinesiske soldater har krysset grensen i den indiske delstaten Arunachal Pradesh. Den indiske hæren har benektet påstandene, men i et nylig intervju med den indiske nettavisa Scroll, står Gao fortsatt på sitt. Nylig ble et titalls indiske soldater drept og såret, i tillegg til et ukjent antall på kinesisk side, i den dødeligeste grensetrefningen på over 45 år.

Eks-president dømt til fengsel i Kirgisistan

Tidligere president i Kirgisistan, Almazbek Atambayev. Her under et statsbesøk i Russland i 2017. Foto: Kreml, Moskva

Den tidligere kirgisiske presidenten Almazbek Atambayev ble denne uken dømt til 11 års fengsel for korrupsjon. Atambayev satt ved makten i det sentralasiatiske landet fra 2011 til 2017, men ble arrestert i fjor samtidig som det pågikk store protester i landet. Atambayev står anklaget for å ha benådet en beryktet mafialeder i 2013 på bakgrunn av en angivelig falsk kreftdiagnose. Atambayev mener imidlertid at dommen og rettsprosessen mot ham er politisk motivert, og at den kan knyttes til hans kritikk av den nåværende presidenten, Sooronbay Jeyenbekov.

Storflom i Kina

Embed from Getty Images

I tillegg til at Kina har opplevd en oppblomstring av Covid-19-tilfeller den siste tiden, står landet nå også oppi den verste flomsituasjonen på 70 år, ifølge den Hong Kong-baserte nettavisa Asia Times. Myndighetene sendte angivelig ut flomvarsel tidligere denne uken, etter kraftige regnvær flere steder i landet. Myndighetene er imidlertid ordknappe når det kommer til å dele ytterligere informasjon, og det har kommet svært få offisielle rapporter om flomsituasjonen, ifølge avisa. Flere private videoer som viser enorme mengder flomvann har dukket opp på nettet, i tillegg til at lokale medier har rapportert om store ødeleggelser. På toppen av det hele har det blitt advart fra offisielt hold om at det nå er fare for at store svermer av gresshopper kan spre seg til Kina fra Pakistan.

Hva skjer når kinesiske studenter holdes «fanget» i utlandet?

Embed from Getty Images

Kinesiske studenter i utlandet har stort sett forholdt seg patriotiske i møte med kritikk av moderlandets styresett. I en lengre artikkel i den amerikanske avisa The New York Times, hevder journalisten Li Yuan at dette er i ferd med å endre seg. Dette som følge av de mange kinesiske studentene som har prøvd å komme seg hjem igjen under koronakrisen. Artikkelen i sin helhet kan du lese her.