Redaksjonens sommerunderholdningstips

Reklameplakat for The Farewell (Arthaus)

Lurer du på hva skal du fylle sommerferien med? Asiapunkt-redaksjonen gir deg noen gode tips for late dager, uansett vær!


Skrevet av redaksjonen


Asiapunkt tar sommerferie frem til august, og vi ønsker alle våre lesere og bidragsytere en riktig god sommer!

The Jungle Prince (podkast)

Foto: skjermdump fra nytimes.com

Alexander: Da jeg først hørte denne podkasten ble jeg helt lamslått, for historien var nesten for god til å være sann.

I en forlatt jakthytte i en skog midt i Indias hovedstad New Delhi har det i flere tiår bodd en familie som hevder å være etterkommere av kongefamilien av Awadh, et tidligere muslimsk fyrstedømme i Nord-India. Som et av Delhis godt kjente mysterier, og et yndig samtaletema blant byens millioner av innbyggere, har fortellingene rundt familien i Malcha Mahal vært rikholdige. Etter å ha plutselig mottatt en invitasjon per telefon til å møte den myteomspunnede kongefamilien, begynner den prisvinnende New York Times-journalisten Ellen Barry å nøste opp trådene i en mildt sagt fascinerende og tragisk familiesaga.

I fare for å røpe for mye, kan du høre podkasten i sin helhet her, eller lese denne langlesningsartikkelen.

Asiatisk matglede med Mark Wiens (YouTube)

Mark Wiens bobler over av entusiasme og matglede i sør-Thailand i sin siste video (Youtube)

Lise: En av de aller beste tingene med å reise til Asia er maten. Nå som Asia ikke er innenfor rekkevidde på en stund, kan en kulinarisk reise via en av YouTubes mange matkanaler være et alternativ.

Mark Wiens er en skikkelig matentusiast som reiser rundt i verden på jakt etter de mest fristende, overraskende og ekstreme lokale matskattene som finnes. Wiens holder til i Thailand og de fleste av videoene han legger ut er derfor fra asiatiske land. Hva med å «binge» en hel spilleliste med fantastiske matopplevelser fra India, Pakistan, Indonesia eller Malaysia? Med Wiens smittende matglede og entusiasme – hvor alt han spiser bare er «Oh, Wow!» – er det nesten så du kjenner smaken og duften av maten på skjermen.

Du finner matkanalen her.

Only Yesterday (film)

Trailer for Only Yesterday (Arthaus/Youtube).

Ellen: Only Yesterday fra 1991 handler om den unge kvinnen Taeko, som reiser fra bylivet og kontorjobben i Tokyo for å tilbringe sommeren på en gård på landet. På reisen og under oppholdet blir hun forfulgt (nærmest bokstavelig talt) av minner fra da hun var ti år gammel på sekstitallet: minner om skolen, venner og forelskelse; om konflikter i familien og om å smake ananas for første gang. Disse minnene blander seg med livet på gården og hvordan Taeko forholder seg til familien som bor der. Vi blir dermed godt kjent med Taeko, både som barn og voksen, og får innblikk i hennes tanker, følelser, og nostalgi, både for barndommen og for naturen.

Dette er en av de mindre kjente filmene til Studio Ghibli, selskapet bak filmer som Spirited Away og Prinsesse Mononoke. Selv om den ikke er like actionfylt, er Only Yesterday likevel en utrolig sjarmerende film, full av vakre naturbilder og bittersøte øyeblikk.

Filmen kan ses i sin helhet på Netflix, hvor man for øvrig også kan begi seg ut på et Ghibli-maraton om man skulle få mersmak.

Books and Beyond (podkast)

Logo for podkasten Books and Beyond (skjermdump: Instagram/@boundIndia)
Trailer for podkasten Books and Beyond

Gudrun: Jeg kom over Books and Beyond da jeg leita etter noe å anbefale til dere, og det er jeg glad for!

De selverklærte bokormene Tara Khandelwal og Michelle D’costa, som også driver det kreative kollektivet Bound, inviterer flere av Indias ‘up-and-coming’ samtidsforfattere til en prat om bøker, livet, inspirasjon, kreativitet og alt imellom. Det er en forholdsvis ny podkast, og jeg håper på flere ‘sesonger’.

I første sesong møter vi blant andre Manu Pillai, Lisa Ray, Avni Doshi og Jane Borges. Min foreløpige favorittepisode er episode tre, hvor Rajat Ubhaykar forteller om hvordan det var å skrive boka Truck de India!, som handler om å reise fra Kashmir til Kanyakumari som passasjer i indiske lastebiler. Jeg har sett tusenvis av lastebiler på indiske veier, og det var spennende og interessant å bli tatt med inn i førerhuset. Virkelig en del av India som er ukjent for de fleste av oss firangs (utlendinger, red.anm)! Jane Borges sin samtale om boken Bombay Balchão, som handler om et lite, katolsk nabolag i sør-Bombay, er også herlig og ga meg både lyst til å lese boka og slenge meg på første og beste fly umiddelbart.

I tillegg til å servere en bitteliten smak av hva som rører seg i Indias litterære verdener, gir podkasten også et lite innblikk i hvordan det er å være ung og i såkalt ‘kreative yrker’ i India i dag. Nye episoder slippes hver onsdag, men det kan se ut som de har tatt seg en velfortjent sommerferie nå.

Dersom du blir fristet til å lese noen av bøkene de snakker om kan du bestille dem fra en av Delhis aller beste bokhandlere, Bahri Sons. De sender vanligvis over hele verden, men har måttet avvente på grunn av korona.

The Farewell (film)

Trailer for The Farewell (Arthaus/Youtube)

Kjersti:

Har du lagt merke til plakater for en kinesisk-amerikansk film de siste månedene i Oslos gater? Kanskje har du også kjent igjen Aquafina på bildene, skuespilleren som slo gjennom for sin vittige fremførelse i Crazy Rich Asians? The Farewell, regissert av Lulu Wang og delvis basert på hennes egne erfaringer, har blitt vist ved en rekke kinoer i Oslo den siste tiden, og har fått gode anmeldelser i både norske og internasjonale medier. Den forteller historien om Billi (spilt av Aquafina), som bor i New York men som har nær kontakt med sin bestemor, eller 奶奶 nainai, i Kina. Billis bestemor er syk, men familien holder det skjult for henne for å skåne henne byrden av å vite at hun ikke har lenge igjen å leve. Nå skal hele familien samles i byen Changchun for å feire et iscenesatt bryllup, slik at de alle kan få sagt farvel – uten å røpe at det er det de gjør.

Billi har vansker med å akseptere hemmeligholdelsen og filmen gir et nyansert innblikk i hvordan hun sliter med å forsone hennes ulike, og ofte motstridende, kulturelle identiteter. I en scene på sykehuset etter at familien har diskutert bestemorens tilstand med en lege uten at bestemoren selv vet det, utbryter hun at «I USA ville dette vært ulovlig!» Er det riktig å holde en dødelig sykdom skjult for den det gjelder? Finnes det andre verdier som kan forsvare en slik løgn?

Selv om The Farewell åpenbart fremstiller kinesisk kultur for et vestlig publikum, og til tider spiller på karakteristikker ved kinesisk samfunn som oppleves komisk og rart for vestlige øyne, føles likevel detaljer i beskrivelsene av folk og hendelser i byen Changchun ekte og gjenkjennbare, og ikke for overdrevne eller stereotypiske.

The Farewell er rørende, tankefull, men også fylt med nok lettbeinthet og feel good-vibber til at man smiler gjennom tårene. En perfekt film å finne frem en sen sommerkveld.

Kan leies på Amazon Prime og Viasat.