Studentdemonstrasjoner i Thailand, løslatelse av Taliban-fanger og amerikansk besøk til Taiwan

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Ungdom i Thailand demonstrerer – med inspirasjon fra popkultur og Harry Potter

I løpet av våren har studenter i Thailand protestert mot strenge skoleregler innført av tidligere militærregimer. Protestene har siden vokst i omfang, og har blant annet blitt rettet mot forsvinningene av flere statsdissidenter den siste tiden, mot militæret og deres rolle i Thailands politikk, og, mest kontroversielt av alt er mye av kritikken rettet mot kongehuset, som spiller en helt sentral rolle i det thailandske samfunnet. Kritikk av monarkiet her sterkt tabubelagt i Thailand, og demonstrantene risikerer fengselsstraff.

Studentene kritiserer også konservative verdier i thailandsk kultur, som de mener promoterer underdanighet og glorifiserer hierarkier som ikke passer inn i et moderne samfunn. Skoleelever er blant annet påkrevd å synge en morgensang daglig som opphøyer visse tradisjonelle thailandske verdier, inkludert disiplin og filial fromhet.

Mange har kledd seg ut som kjente popkulturikoner, og har tatt inspirasjon fra både Harry Potter og the Hunger Games, en film som ble gjort forbudt av juntaen som sto bak det forrige statskuppet.

Kina med nye arrestasjoner under den nye sikkerhetsloven

Fra protestene i Hongkong i august 2019. Foto: Wikimedia Commons

Jimmy Lai, forretningsmann, mediemongul og eier av Apple Daily, en av Hongkongs største aviser, ble nylig arrestert og siktet for blant annet å ha vært med å lede protestene i Hongkong, og dermed for brudd på de nye sikkerhetslovene som ble innført av Beijing den 30. juni.

Lai har vært uttalt i sin kritikk mot både regjeringen i Hongkong og den økende innflytelsen fra Beijing. Han er en av en rekke personer som hittil har blitt arrestert for blant annet å ha samarbeidet med «eksterne elementer som truer den nasjonale sikkerhet.» Også Agnes Chow, en 23 år gammel aktivist, ble arrestert denne uken. Lai risikerer fengsel på livstid.

Afghanistan løslater gjenværende Taliban-fanger

Myndighetene i Afghanistan ble på søndag enige om å slippe fri 400 Taliban-fanger, den siste gruppen av i alt rundt 5000 fanger som Taliban har krevd løslatt som en betingelse for at fredsforhandlinger skal kunne settes i gang. Den afghanske presidenten Ashraf Ghani signerte ordren om løslatelse, og beslutningsorganet Loya Jirga i Kabul slo fast at direkte forhandlinger skulle tre i kraft umiddelbart. I tillegg krevde Jirgaen at Taliban også umiddelbart slipper fri sivile og militære fanger. Det ble også lagt vekt på behovet for en umiddelbar og varig våpenhvile, samt behovet for at det internasjonale samfunnet forplikter seg til å støtte det afghanske folk.

De første fredsforhandlingene skal etter planen finne sted i Doha, hovedstaden i Qatar.

USA-besøk til Taiwan

President Tsai Ing-wen sjekker koronatiltakene ved Taiwan Taoyuan International Airport i april i år. Foto: Wikimedia Commons

Den amerikanske statsråden Alex Azar besøkte mandag Taiwans president Tsai Ing-wen. Han er den høyest rangerte amerikanske politikeren som besøker øyen på flere tiår. Tre temaer sto på agendaen: å anerkjenne Taiwan som et åpent og demokratisk samfunn med en vellykket håndtering av koronapandemien, å bekrefte Taiwan som en partner og venn av USA, og å få frem at Taiwan bør anerkjennes som en leder innen global helse.

Kina motsetter seg offisiell kommunikasjon mellom USA og Taiwan, og oppfordret USA til å respektere Kinas en stats-prinsipp, som går ut på at Taiwan ikke er en uavhengig stat, men en kinesisk provins,