Aktivister arrestert i Thailand, cricketstjerne pensjonerer seg og Sri Lankas president vil ha mer makt

Dhoni i aksjon på dag 2 av den tredje prøvekampen mellom India og Australia på Ferozeshah Kotla Stadium i New Delhi, 30. Oktober, 2008. (Foto: Public.Resource.Org/Flickr.com)

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Ni aktivister arrestert i Thailand

Embed from Getty Images

Advokat og aktivist Anon Nampa (midten) sammen med Parit Chiwarak (venstre) og ‘Mike’ Panupong Jadnok (høyre) etter at de fikk innvilget midlertidig løslatelse tidligere i august. (Foto: Anusak Laowilas/NurPhoto via Getty)

Politiet i Thailand har arrestert ni stykker i en aksjon rettet mot aktivister som har deltatt i nylige demonstrasjoner mot den sittende regjeringen, melder BBC.

Den siste tida har studenter og aktivister også krevd reformer av monarkiet, som lenge har vært beskytta for enhver kritikk gjennom thailandsk lov. Advokaten Anon Nampa var blant de første som nå kritiserte kongehuset, i en protest med Harry Potter-tema tidligere i august.

Aktivistene Baramee Chairat, Suwanna Tarnlek og Korakot Saengyenpanm ble også arrestert sammen med to populære rappere, Dechatorn Bamroongmuang fra gruppa Rap for Democracy og Thanayut Na Ayutthaya, bedre kjent som Elevenfinger. Begge rapperne opptrådde på en protest i juli.

I dette klippet fra AFP nyhetsbyrå får vi se og høre litt om den politisk motiverte rap-scenen i Thailand. Elevenfinger rapper og blir intervjuet.

Aktivistene ble siktet for oppvigleri og risikerer fensel i opp til syv år. Alle har senere blitt løslatt mot kausjon, men aktivistene sier at de så en politiliste med 20 navn som risikerer arrestasjon i nær fremtid.

Thailandsk politi aksjonerer mot den student-leda bevegelsen som har ført til de største politiske samlingene siden statskuppet for seks år siden. Demonstrantene krever blant annet at den sittende regjeringen blir oppløst, at trakassering av regjeringskritikere opphører, en ny grunnlov og at et nytt og rettferdig valg blir arrangert.

Cricket-legenden MS Dhoni har pensjonert seg

Embed from Getty Images

Englands Jos Buttler blir fanget bak MS Dhoni under the Royal London One-Day match mellom England og India på Trent Bridge i Nottingham 12 juli 2018. (Foto: Gareth Copley/Getty Images)

Mahendra Singh Pansingh Dhoni pensjonerer seg fra det indiske landslaget i cricket.
Dette annonserte han selv på Instagram, og markerte dermed slutten på sin 16 år lange karriere på det indiske landslaget. Dhoni debuterte med India i 2004, og ledet laget til seier i World Twenty20 i 2007, Verdenscupen i 2011 og Champions Trophy i 2013.

Den 39 år gamle Dhoni leda landslaget som kaptein i 322 internasjonale kamper, og har 110 ODI (One Day International Cricket)-seire bak seg. Dhoni har også vunnet IPL, Indian Premier League tre ganger med Chennai Super Kings.

ICC (International Cricket Council) markerte Dhonis kunngjøring blant annet med dette korte tilbakeblikket fra finalen i verdenscupen 2011, da han avslutta det hele med en magisk sekser.

Kort etter at Dhoni kunngjorde at han skulle pensjonere seg, fulgte slagmannen Suresh Raina etter, han også på Instagram. Raina var også med på å vinne verdenscupen i 2011, og er etter nåværende kaptein Virat Kohli den spilleren som har scoret flest ‘runs’ i Indian Premier Leagues historie.

President Rajapaksa skroter makthemmende reform

Embed from Getty Images

Den srilankiske presidenten Gotabaya Rajapaksa vinker mens han forlater innsettelsesseremonien for de nye kabinettministrene i Kandy, 12 august i år. (Foto: Tharaka Basnayaka/NurPhoto via Getty)

President Rajapaksa har planer om å skrote en reform som begrenser antallet perioder en president kan sitte til to perioder.
I en tale han holdt ved åpningen av det nye Stortinget sa han at hans regjering vil prioritere å avskaffe det nittende grunnlovstillegget og deretter jobbe mot en ny grunnlov.

Grunnlovstillegget ble tilføyd av Rajapaksas forgjenger Maithripala Sirisena for å reformere Sri Lankas politiske system og nettopp begrense presidenters mulighet til å samle omfattende makt. President Rajapaksa sier at han har møtt mange innskrenkninger etter at han kom til makten i november.

Avskaffingen av grunnlovstillegget vil komme til å styrke Rajapaksas grep om makten fordi Sri Lanka da vil gå tilbake til tidligere grunnlovsstatus, hvor presidenten hadde makt til å lede departementer, utnevne og avskjedige ministere, utnevne embetspersoner i politiet, domstolene og i offentlig tjeneste. Presidenten vil også få makt til å oppløse Stortinget når som helst etter ett år.

I stortingsvalget femte august fikk Rajapaksas parti Sri Lanka’s People’s Front 145 seter og støtten til seks allierte. Det er ett sete mer enn minstekravet for å kunne endre grunnloven i den lovgivende forsamlingen. President Rajapraksa og hans eldre bror, statsminister og tidligere president Mahinda Rajapaksa, har jobbet for en majoritet på to tredjedeler slik at de kunne reversere reformer den forrige regjeringen hadde innført.

Mahinda Rajapaksa mistet makten i 2015, etter å ha vært president av Sri Lanka i ti år. Statsvitere advarer nå om at brødrene søker å forsikre seg om at de ikke mister makten igjen.
Brødrene har mye støtte blant den sinhalesiske majoriteten i landet etter at de stod i spydspissen for beseiringen av de tamilske separatistene i 2009. De har også fått mye kritikk internasjonalt, og har blitt anklaget for massive krigsforbrytelser de siste månedene av den 37 år lange borgerkrigen.

President Rajapaksa sier at den nye grunnloven vil la regjeringen ta avgjørelser fritt uten å bli påvirket av ‘ekstremister’, en tydelig referanse til etniske minoritetspartier som har vært avgjørende for tidligere regjeringer.