Studentledere arrestert i Thailand, statsministervalg i Japan og skipsforlis i Stillehavet

Fra en studentdemonstrasjon foran Demokratimonumentet i Bangkok 18. juli. Kilde: Wikimedia Commons.

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Studentledere arrestert i Thailand

Embed from Getty Images

Aktivist og advokat Anon Nampa under en demonstrasjon i august

Lederen for studentunionen i Thailand, Jutatip Sirikhan (21), ble arrestert på tirsdag, på grunn av hennes involvering i student-ledede protester mot Thailands regjering. Samtidig har to andre aktivister, Anon Nampa og Panupong Jadnok, fått tilbakekalt kausjonen etter at de ble arrestert forrige måned etter en demonstrasjon i Bangkok, og må dermed i fengsel. De har blitt siktet for oppvigling og å bryte smittevernsregler.

Siden juli har en bevegelse for politisk reform i Thailand skutt fart, med studenter i ledelsen. Studentene protester mot militær innflytelse på landets politikk, og ber om at nåværende statsminister Prayuth Chan-ocha, som kom til makten via et militært statskupp i 2014, går av.

Skip med 43 ansatte og 5,800 kuer savnet i Stillehavet

Embed from Getty Images

Sjømannen Eduardo Sareno blir berget fra havet

Et skip lastet med nesten seks tusen kuer og et mannskap på 43 er savnet etter å ha blitt rammet av en tyfon på vei fra New Zealand til Kina. Skipet Gulf Livestock 1 sendte ut et nødsignal tidlig onsdag morgen i nærheten av den japanske øya Amami Oshima. På dette tidspunktet herjet tyfonen Maysak i Øst-Kina-havet. En av mannskapet, filippinske Eduardo Sareno, ble berget fra havet onsdag kveld av den japanske kystvakten – ifølge ham kantret skipet etter at motoren streiket. Den japanske kystvakten er i gang med en leteaksjon.

Røde Khmer-kommandør er død

Embed from Getty Images

”Comrade Duche” i retten i 2010

Kaing Guek Eav, også kjent som ”Comrade Duch”, en mann som var ansvarlig for tusenvis av dødsfall under Kambodsjas kommunistiske regime, døde onsdag i en alder av 77 år. Han var medlem av Campucheas kommunistiske parti, bedre kjent som Røde Khmer, som styrte Kambodsja fra 1975 til 1979 under Pol Pots ledelse. Eav hadde ansvar for det omstridte Tuol Sleng-fengselet, hvor tusenvis av mennesker ble torturert og drept på 70-tallet.

I 2012 forsøkte han å argumentere for at han kun hadde fulgt ordre fra høyerestående ledere i partiet, men ble dømt på livstid for forbrytelser mot menneskeheten. Det var ikke før i 2018 at en domstol avgjorde at Røde Khmer hadde begått folkemord.

Yoshihide Suga stiller til valg som ny Japansk statsminister

Embed from Getty Images

Suga i 2019, under kunngjøringen av Japans nye æra «Reiwa»

Yoshihide Suga, sjefssekretær i det japanske kabinettet, har i en pressekonferanse erklært at han vil stille til valg som ny leder i det regjerende partiet, etter at nåværende statsminister Shinzo Abe 28. august annonserte at han grunnet sykdom vil gå av. Abe forblir i stillingen inntil partiet hans, det liberaldemokratiske partiet, finner en etterfølger. Partiet holder valg 14. september, og den som blir valgt vil sitte ut den nåværende styreperioden, frem til september neste år. Suga, som lenge har vært en rådgiver for Abe, har uttalt at han blant annet vil videreføre Abes “Abenomics”-politikk.