Ny kritikk mot Mulan, fredssamtaler i Qatar og ny statsminister i Japan

Yoshihide Suga – Japans neste statsminister? Her fra 2013. Foto: Voice of America / CC

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Suga ny statsminister i Japan

Ingen store overraskelser på politikkfronten i Japan, der Yoshihide Suga tar over som statsminister etter Shinzo Abe. Suga regnes for å være Abes høyre hånd, og det var forventet at han ville ta over roret etter at Abe meldte at han ville gå av grunnet helsemessige utfordringer. Overgangen har likevel ikke gått helt stille for seg, og Abes regjering har blant annet møtt kritikk for politiske beslutninger som har gjort det vanskeligere for motkandidat (og favoritt blant velgerne) Shigeru Ishiba å få nok støtte. Du kan lese mer om Japans siste politiske utvikling i denne Asiapunkt-artikkelen.

Fredssamtaler med Taliban startet i Qatar

Embed from Getty Images

Bildetekst

Denne uken startet de historiske fredssamtalene mellom de afghanske myndighetene og Talibans ledere i Qatar. Samtalene er de første siden USA involverte seg i krigen i Afghanistan for 19 år siden. I forkant av samtalene har flere hundre Taliban-fanger blitt løslatte fra afghanske fengsler. Det har imidlertid vært uenigheter rundt løslatelsene, og samtalene har derfor blitt utsatt i flere måneder. Partene i fredssamtalene har alle uttrykt at diskusjonene kommer til å bli svært vanskelige, og at det er store uenigheter etter tiår med voldelige konflikter. Håpet er likevel at de skal klare å komme til enighet om våpenhvile og fred.

Disney møter ny kritikk for scener innspilt i Xinjiang

Embed from Getty Images

Bildetekst

Disneys nyinnspilling av 90-tallsklassikeren Mulan har møtt både forventning og boikott fra kritikere verden over siden innspillingsplanene ble offentliggjort. Da filmens hovedrolleinnehaver Liu Yifei uttrykte støtte for Hongkongs politi i august i fjor, raste demokratibevegelsen i Hongkong og krevde boikott under #BoycottMulan. Når filmen nylig ble tilgjengelig på Disneys streaming-plattform, ble den først møtt med gode anmeldelser som fokuserte på de flotte landskapsbildene og spennende kampscener. Mange var imidlertid svært kritiske til takkemeldingen fra filmprodusentene rettet mot en rekke lokale myndigheter i den vestlige kinesiske provinsen Xinjiang. Filmen er nemlig delvis spilt inn i denne provinsen, som også er området hvor kinesiske muslimske uighurer har blitt internert i masseleirer.

Indisk museum til ære for muslimsk dynasti skifter til hindudrakt

Bildetekst

Det planlagte Mughal-museet i den indiske delstaten Uttar Pradesh skulle i utgangspunktet være en fremvisning av de politiske og kulturelle milepælene til det store Mogulriket som strakte seg over store deler av det indiske subkontinentet mellom 1526-1857. Men denne uken annonserte lokale myndigheter planer om at museet skulle skifte navn til Chhatrapati Shivaji Maharaj, en kjent hindu-hersker. Det er ikke første gang myndighetene i Uttar Pradesh endrer muslimske navn i byer. Den nylige museumsendringen sies å være for å «påkalle nasjonalistiske følelser».