Vold mot lavkaste-kvinner i India, Twitter-morder og kjønnsnøytrale flybeskjeder i Japan, og på randen av krig i Aserbajdsjan

Foto: lasta29 på Flickr (CC BY 2.0).

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Aserbajdsjan: På randen av krig i omstridt område

Embed from Getty Images

En militær brannmann slukker en bilbrann etter et rakettangrep i landsbyen Martuni den 1. oktober.

Den siste uken har det vært kamper mellom armenske og aserbajdsjanske styrker rundt det omstridte Nagorno-Karabakh-området i Kaukasus, på tross av økende internasjonalt press for å få en slutt på konflikten. Rundt 100 mennesker skal være drept, og blant disse er det sivile på begge sider. Armenske myndigheter hevder også at to franske journalister, på jobb for Le Monde, ble skadet i kryssilden som oppstod i den armenske byen Martuni, vest for Nagorno-Karabakh-regionen.

Dette er de mest alvorlige kampene mellom armenske og aserbajdsjanske styrker på mange år. I følge armenske myndigheter bistår Tyrkia Aserbajdsjan med militære eksperter og forsyninger som droner og jagerfly, men dette avvises av Aserbajdsjan.

Nagorno-Karabakh-regionens uavhengighetserklæring på starten av 1990-tallet førte til en krig som drepte 30 000 mennesker. Regionen er ikke anerkjent som en selvstendig stat av noen av verdens land, og enklaven blir fortsatt regnet som en del av Aserbajdsjan, selv om de fleste av innbyggerne er av armenesk opprinnelse. Frankrike, Russland og USA har vært involvert i å få på plass en fredsavtale mellom partene, men arbeidet stoppet opp i 2010.

Protester i India etter at to kvinner døde som følge av gjengvoldtekt

Embed from Getty Images

Protester i Delhi etter gjengvoldtenkten i Hathras i Uttar Pradesh.

En kvinne på 22 år og en kvinne på 19 år døde denne uken som følge av de alvorlige skadene de fikk etter å ha vært ofre for to separate gjengvoldteker som skjedde i samme del av India. Begge kvinnene var fra den nordlige delen av den indiske delstaten Uttar Pradesh og begge var fra lavkastegruppen kalt daliter.

To menn er arresterte for voldtekten av den 22 år gamle kvinnen, mens fire menn er arresterte og siktet for voldtekt og drap på den 19 år gamle kvinnen. I følge en uttalelse var de sistnevnte fire mennene alle fra høykastegrupper.

De to nesten samtidige hendelsene har ført til protester både i Uttar Pradesh og andre steder i India. I New Delhi møtte hundrevis opp for å demonstrere, og noen av demonstrantene samlet seg utenfor sykehuset hvor en av kvinnene var innlagt før hun døde. Et titalls demonstranter ble arrestert, angivelig for å ha brutt myndighetenes koronarestriksjoner.

To prominente opposisjonspolitikere, søsknene Rahul og Priyanka Gandhi, ble også anholdt av politiet når de var på vei for å besøke ett av voldtekstofrenes familier i Uttar Pradesh. De ble senere løslatt og sendt tilbake til New Delhi.

Japans Twitter-morder tilstår

Twitter får uønsket oppmerksomhet på grunn av seriemorder i Japan. Foto: chriscorneschi på Flickr (CC BY-SA 2.0)

En japansk mann, som ble arrestert i 2017 etter at kroppsdeler ble funnet inne i leiligheten hans, har nå sagt seg skyldig for drapene på ni personer som han skal ha kontaktet via Twitter.

Mannen brukte Twitter for å få kontakt med en rekke personer som hadde gitt utrykk for at de vurderte å ta selvmord gjennom meldinger i det sosiale mediet. Mannen skal ha sagt at han kunne hjelpe ofrene med å ta selvmord, og at han også selv ville gå i døden sammen med dem. Åtte av ofrene var kvinner, og en av disse var bare 15 år gammel.

Saken om Twitter-morderen har sjokkert hele Japan, og har også ført til en endring på Twitter. Det sosiale mediet skal nå ha innført en ny regulering som sier at brukere ikke skal bruke mediet til å ‘fremme eller oppmuntre til selvmord’.

Aldri mer ‘mine damer og herrer’ på fly i Japan

Kun kjønnsnøytrale høytalermeldinger på disse flyene fra nå av. Foto: lasta29 på Flickr (CC BY 2.0)

I hvert fall ikke om du er passasjer på et av flyene til Japan Airlines (JAL)! Fra 1. oktober vil selskapet nemlig kun bruke kjønnsnøytrale uttrykk. Passasjerer vil dermed ikke bli møtt med «ladies and gentlemen», men heller fraser som «attention all passengers».

Japan Airlines er ett av få selskaper globalt som aktivt går inn for en slik endring, selv om det kun vil gjelde beskjeder på engelsk. Dette er i følge pressemeldingen fordi alle japanske utrykk som brukes ombord allerede er kjønnsnøytrale.