Farlig avfall, giftige utslipp og arbeiderprotester

Kilde: Jennifer L via Flickr.

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Advarer mot dumping av farlig avfall i Japan

Embed from Getty Images

Skilt som advarer mot å ta seg inn i området til Fukushimas atomkraftverk

Representanter for den japanske fiskeindustrien har oppfordret staten til å ikke tillate dumpingen av tonnevis med radioaktivt vann fra atomkraftverket i Fukushima, skriver CNN. Selskapet Tokyo Electric har samlet mer enn en million tonn forurenset vann fra atomkraftverket i Fukushima siden katastrofen i 2011. Vannet blir lagret i digre tanker, og lagringsplassen vil angivelig gå tom før år 2023. Ifølge fiskerne vil det ikke bare ødelegge årevis med arbeid for å opparbeide ryktet deres, men også få katastrofale følger for Japans fiskeindustri om vannet blir dumpet i havet. Det kan få følger slik som at andre land innfører restriksjoner på import av japansk sjømat.  

Tidligere i år anbefalte et ekspertpanel å dumpe det forurensede vannet i havet. Nå har Japans økonomi- og industriminister, Kiyoshi Ejima, holdt en høring for representanter fra fiskeindustrien, den syvende av slike høringer. Han skal ha fortalt pressen at dette er en høyt prioritert sak, og at de vil forsøke å ta en beslutning snarest mulig, uten å gi et konkret tidspunkt.

Motstand mot ny lov i Indonesia

Embed from Getty Images

Demonstranter satte fyr på flere områder under protestene

Titusener av indonesere har denne uken protestert mot en ny kontroversiell lov som trådte i kraft på mandag. Den såkalte «Omnibusloven», har som mål å skape flere jobber, og kommer ifølge myndighetene som et tiltak for å hjelpe landets økonomi, som er hardt truffet av koronapandemien. Loven går blant annet ut på å åpne landets økonomi for mer investeringer fra utlandet. Imidlertid gjør den store endringer i det eksisterende lovverket, blant annet når det gjelder arbeidsreguleringer og beskyttelser for ansatte. Loven gjør av med minstelønn og reduserer etterlønn, mens den tillater mer overtidsjobbing. I tillegg blir kravene til beskyttelse av miljøet mindre – for eksempel har kampanjegruppen Mighty Earth advart om at loven kan legitimere uregulert avskoging. Loven er forventet å skape tre millioner arbeidsplasser, men ifølge Amnesty International er denne loven ’katastrofal’ for arbeidere.

En samling av flere aktivistgrupper og fagforeninger har samlet arbeidere for å ta del i en nasjonal streik, med krav om at loven trekkes tilbake. Protester har blitt holdt flere steder i landet, og har onsdag og torsdag gradvis utviklet seg til å bli mer voldelige. Torsdag har demonstranter satt fyr på politiposter, og hundrevis har blitt arrestert i hovedstaden Jakarta. Indonesisk politi brukte tåregass og arresterte minst 400 demonstranter. Politiet hadde forbudt protestene av frykt for spredning av koronaviruset, og noen av demonstrantene har testet positivt for viruset.

Giftig utslipp har drept 95% av sjøliv i Kamtsjatka

Embed from Getty Images

En mann tar prøver av det forurensede vannet utenfor Kamtsjatka

Et mistenkelig giftig utslipp på kysten av den russiske Kamtsjatkahalvøya har drept 95% av sjølivet på havbunnen i området, melder CNN. Dette kommer etter en kampanje på flere uker for å komme til bunns i hendelsen, etter at forandringer i havoverflaten først ble oppdaget i tidlig september. Vannet skal ha skiftet farge til grågult, med et tykt lag skum på toppen, i tillegg til en sterk lukt. Det var surfere ved Khalaktyr-stranda som først oppdaget dette, etter å ha fått symptomer som lignet matforgiftning. Et par dager senere ble flere havdyr skylt opp på stranda, blant annet sel og blekksprut. Lokale myndigheter avfeide først rapportene, men etter stort press, blant annet fra sosiale medier, har russiske myndigheter lansert en etterforskning av brudd på bruk av miljøfarlige stoffer.

Kamtsjatkas guvernør Vladimir Solodov bekreftet rapporten fra lokale forskere om at størsteparten av sjølivet på havbunnen var dødt. Kun et lite fåtall av fisk, reker og krabber har overlevd. Det er fortsatt uklart hva forurensingen skyldes, men det kan komme fra et deponi for giftig avfall som ligger i nærheten.

Portforbud på Sri Lanka og ferie i Kina

Embed from Getty Images

Folk iført maske står tett i tett langs Den kinesiske mur

Myndighetene på Sri Lanka har stengt offentlige kontorer og forlenget et portforbud i et forsøk på å dempe et nytt utbrudd av koronaviruset. Utenriksdepartementet har stengt kontorene og stanset alle tjenester for å hindre at folk samler seg der, og har annonsert at de kun vil ta imot henvendelser angående dødsfall. Antall smittede i det nye virusutbruddet ligger nå på over tusen, og flere tusen har blitt bedt om å gå i karantene.

I en annen del av Asia er det på den andre siden flust med turister for tiden – nemlig i Kina. Landet feirer den nasjonale 8-dager lange ferien Golden Week, og Den kinesiske mur var stappet full av folk, både med og uten maske – til tross for alle regler om å holde en meters avstand. Dette er en av de travleste tidene på året for reiser i Kina, og vanligvis er det mange som reiser utenlands, noe som ikke er mulig i år. Ifølge kultur- og turismedepartementet har det i løpet av de fire første feriedagene vært 425 millioner innenlandsreiser, noe som har generert mer enn 45 milliarder dollar.

Økonomi og digitalisering i Asia

Embed from Getty Images

Sentralbanksjef Haruhiko Kuroda i juli i år

Haruhiko Kuroda, sjef for Japans sentralbank (Bank of Japan), uttaler at Asia må akselerere digitalisering og forretningsreform for å oppnå bærekraftig vekst. Han fremhever svakheter i forsyningskjeder og sosial infrastruktur. Asias økonomiske tilstander er fremdeles alvorlige, og koronapandemien svekker muligheten for vekst.

Ifølge Kuroda er digitalisering en nøkkelfaktor når det gjelder å oppnå bærekraftig økonomisk vekst, spesielt i et langtidsperspektiv. Ikke minst på grunn av utfordringene som finnes i land slik som Japan, som har en raskt aldrende befolkning.

Japans nye statsminister Yoshihide Suga har gjort digitalisering til en viktig politisk sak, ettersom sosial distansering og arbeid hjemmefra for å hindre spredningen av viruset har gjort det nødvendig å reformere dette området. Ifølge Kuroda kan den asiatiske service-sektoren dra nytte av reformer som adapterer seg til skiftende trender hos forbrukerne, slik som større etterspørsel etter helsetjenester på nett.