Protester i Thailand, politisk kaos i Kirgisistan og Kashmirs spesielle status

Illustrasjinsbilde: Dal-innsjøen i Srinagar, Jammu og Kashmir. Foto: Colin Tsoi / CC BY-ND 2.0

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Protester i Bangkok

Embed from Getty Images

Thailands hovedstad Bangkok opplevde nok en gang protester denne uken. For fjerde gang på like mange måneder har demonstranter tatt til gatene for å protestere mot myndighetene og den stadig mer upopulære thailandske kongen, Maha Vajiralongkorn. Thailandske myndigheter innførte denne uken et forbud mot demonstrasjoner, noe som utløste en ny runde med protester. På fredelig vis har titusenvis av demokratitilhengere krevd løslatelse av omkring 20 politiske aktivister, i tillegg til at de lover å fortsette demonstrasjonene allerede denne fredagen.

Presidenten går av i Kirgisistan

Embed from Getty Images

Demonstranter foran statsmiisterens kontor i hovedstaden Bishkek

Sooronbay Jeenbekov valgte denne uken å gå av som president i Kirgisistan, som følge av store protester mot resultatet av valget til nasjonalforsamlingen i starten av oktober. Demonstrantene mener valget var rigget, og krevde Jeenbekovs avgang. Jeenbekov gikk av dagen etter at han utpekte Sadyr Japarov til ny statsminister. Japarov satt inntil nylig i fengsel, men ble satt fri av en gruppe tilhengere forrige uke. Jeenbekov maner alle parter til ro, og blir med sin avgang den tredje presidenten siden 2005 som har måttet gå av på grunn av folkelig motstand.

Vil gjeninnføre Kashmirs spesielle status

Flere regionale politiske partier har gått sammen for å gjenopprette den indiske delstaten Jammu og Kashmirs spesielle status, som ble opphevet i fjor høst. Under ledelse av Farooq Abdullah, lederen for partiet National Conference (NC), møttes partiene og erklærte at en ny felles bevegelse kalt «Peoples Alliance for Gupkar Declaration» skal kjempe for det tidligere fyrstedømmets spesielle status, og dermed tilbakeføre de spesielle rettighetene folket i Kashmir nøt. Jammu og Kashmir, den eneste delstaten med et muslimsk flertall i India, mistet sin spesielle status etter at det hindunasjonalistiske regjeringspartiet Bharatiya Janata Party (BJP) skrotet artikkel 370 i grunnloven som ga delstaten en viss grad av autonomi.

Illustrasjinsbilde: Dal-innsjøen i Srinagar, Jammu og Kashmir. Foto: Colin Tsoi / CC BY-ND 2.0