Fornyelse av biskopavtale med Kina, opphevelse av unntakstilstand i Thailand og salg av våpen til Taiwan

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Thailandske myndigheter opphever unntakstilstand

Embed from Getty Images

I et forsøk på å gjøre slutt på protestene mot styresmaktene og monarkiet som har pågått i flere måneder, iverksatte thailandske myndigheter i forrige uke unntakstilstand. Som en del av denne bestemmelsen, ble det forbudt å samles i grupper på flere enn fire personer, og det ble i tillegg innført portforbud.

På onsdag kom demonstrantene imidlertid med et ultimatum til statsminister Prayuth Chanocha der de krevde at han skulle gå av. Hvis han ikke gjorde det, ville de fortsette med ytterligere protester.

Prayuth, en tidligere general, tok makten i Thailand i 2014 som del av et kupp, og ble statsminister i fjor etter et svært kontroversielt valg. I tillegg til å kreve hans avgang, ønsker protestantene et nytt valg, endringer i grunnloven, samt en slutt på diskriminering av statskritikere. Men kanskje mest kontroversielt av alt ønsker de en reduksjon av monarkiets makt.

Vatikanet forlenger avtale om biskopvalg med Kina

Vatikanet i Roma. Foto: Pixabay

Den gjeldende avtalen mellom Kina og Vatikanet angående utnevnelse av biskoper ble forlenget denne uken, på tross av at USAs statssekretær Mike Pompeo dro til Vatikanstaten for noen uker siden i forsøk på å stanse den.

Avtalen innebærer at Pave Francis godkjenner legitimiteten til syv biskoper innsatt av kinesiske myndigheter. Fordi disse ikke hadde fått utnevnelse av Vatikanet, hadde de tidligere blitt bannlyste. I tillegg skal Paven ifølge avtalen ha siste ord i utnevnelse av nye biskoper i Kina, og dermed få økt innflytelse over den katolske kirken i landet. Detaljene i avtalen holder partene imidlertid tett til brystet.

Per i dag har Vatikanstaten formelle diplomatiske bånd med Taiwan, ikke Kina. Kritikere av avtalen frykter at den på sikt kan føre til at båndene med Taiwan brytes til fordel for Kina.

USA godkjenner ytterligere våpensalg til Taiwan

Foto: Robert Sullivan via Flickr

Trump-administrasjonen planlegger å selge tre avanserte våpensystemer til Taiwan. Våpnene selges midt i turbulente tider mellom både Kina og Taiwan, og USA og Kina, og har en verdi på opptil 1,8 milliarder dollar.

Forsvarsminister i Taiwan Yen De-fa uttalte at landet har behov for å styrke sine defensive styrker for å kunne forsvare seg, men ikke ønsker å gå inn i et våpenkappløp med Kina.

Salget ventes likevel å provosere Kina, som mener Taiwan rettmessig tilhører dem, og som den siste tiden har fremmet trusler om å bruke militær makt for å innlemme øystaten i eget territorium.

Flere omkomne og skadde i visumpanikk i Afghanistan

Embed from Getty Images

Bildetekst

Minst 11 kvinner har blitt drept og mange skadet i en stadion i Afghanistan som ble brukt i forbindelse med visumsøknader, melder BBC. Visumsøknader til Pakistan har nettopp startet opp igjen etter å ha vært kansellert i syv måneder på grunn av pandemien. Tusenvis av mennesker hadde samlet seg, og det ble kaotiske tilstander.

Mange afghanere reiser til Pakistan hvert år for å besøke slektninger, få medisinsk behandling eller slippe unna de voldelige tilstandene i hjemlandet.