Delstatsvalg i Bihar, ambisiøse klimamål for Japan, og tyfon i Vietnam

Tokyo Skyline Tokyo i smog. Foto: Ramon Kagie via Unsplash

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Valg i Bihar

Embed from Getty Images

Folk handler på et kveldsmarked i Bodh Gaya, Bihar, India fredag 23. oktober 2020. I en tid hvor landet har et av verdens verste koronautbrudd, er i en økonomisk nedgangstid med stengte fabrikker, protester fra bønder og en eskalert grensekonflikt med Kina, er statsminister Narendra Modi tilsynelatende fortsatt populær. Hans koalisjon ligger an til å vinne delstatsvalget i Bihar, på tross av misnøye i meningsmålinger. Foto: Prashanth Vishwanathan/Bloomberg via Getty Images

Det første delstatsvalget i India etter koronapandemiens utbrudd er i gang, og vil bli en popularitetstest for sittende statsminister Narendra Modi og hans parti BJP, skriver BBC og Al Jazeera.

Mer enn 70 millioner mennesker har stemmerett i Bihar, en av Indias fattigste stater. Bihar, med en befolkning på 124 millioner mennesker, er en viktig politisk kamparena i landet. Rundt to dusin lokale partier – 11 nye – er med i valgkampen denne gang, noe som gjør Bihar til en smeltedigel for partisamarbeid. Mangfoldet av partier gjør også valget svært komplisert, mener statsviter Suhas Palshikar.

På grunn av koronapandemien har tradisjonelle valgkampanjer måttet vike til fordel for virtuelle valgmøter, og både antall stemmelokaler og tidsperiode for å avholde valget har blitt justert opp for å forhindre trengsel. Likevel har både folk og politiske ledere de siste ukene møtt opp i hopetall og maskeløse i massive samlinger.

Den sittende delstatsministeren Nitish Kumar fra Janata Dal (United) søker gjenvalg som leder av en koalisjonsregjering som også inkluderer det nasjonale regjeringspartiet BJP. Hovedmotstanderne i valget er et partisamarbeid mellom det regionale partiet Rashtriya Janata Dal, det indiske Kongresspartiet og to mindre partier fra venstresida.

Nitish Kumar har hatt makten i Bihar i brorparten av de siste 15 årene, men meningsmålinger indikerer nå misnøye med den sittende delstatsregjeringen fordi de ikke har gjort nok for å få delstaten ut av fattigdom. Håndteringen av koronapandemien er en annen faktor som spiller inn. Narendra Modi innførte en streng nedstengning av India i mars som førte til at millioner av fattige migrantarbeidere mistet jobbene sine. Svært mange av dem er fra Bihar, og måtte gå til fots i dager og ukesvis for å komme hjem til sine landsbyer fra metropoler som Delhi. Mange av dem fant ikke nye jobber i Bihar, og håndteringen av pandemien kan vise seg å få store utslag på valgresultatet.

Arbeidsløshet og levekostnader har vært store valgsaker, og opposisjonen har lovet støtte til arbeidsledig ungdom og at de skal skape tusenvis av nye arbeidsplasser i delstatsforvaltningen. Den sittende koalisjonen har på sin side satset sterkt på statsminister Modi, som fortsatt er populær i delstaten. Han har holdt flere store valgmøter og har lovet å fremskynde utviklingsprosjekter dersom den sittende delstatsregjeringen får beholde makten. I tillegg har finansminister Nirmala Sitharaman lovet at alle i Bihar vil få en fremtidig koronavaksine gratis dersom velgerne støtter den sittende koalisjonsregjeringen, noe hun har høstet en del kritikk for.

Indiske delstatsvalg er notorisk vanskelige å forutse. Velgernes beslutninger blir tatt på grunnlag av en blanding av mange faktorer: Kastelojalitet, religion, kjemien mellom velgere og politiske ledere og prestasjonene til nåværende makthavere. En ledende meningsmåling har spådd en klar seier til den sittende koalisjonsregjering, men viser samtidig at en av fire velgere fortsatt ikke har bestemt seg.

I tillegg blir det spennende å se hvor mange stemmer BJP får på egenhånd. Modis parti har tapt flere lokalvalg enn de har vunnet de siste seks årene, og den siste klare delstatsseieren var i Uttar Pradesh i 2014. Et godt valg for partiet i Bihar vil stadfeste partiets stilling som en dominerende part i indisk politikk, mens et dårlig resultat vil være en bekymring for Modi og et lite håp for landets opposisjon.

Japan setter mål om nullutslipp i 2050

Embed from Getty Images

Japans statsminister Yoshihide Suga har på munnbind mens han taler i parlamentet i Tokyo mandag denne uka. Han lanserte ambisiøse klimamål i sin første tale til parlamentet etter at han ble statsminister forrige måned. Foto: Kiyoshi Ota/Bloomberg via Getty Images

CNN rapporterer at Japans statsminister Yoshihide Suga har satt som mål at Japan skal være karbonnøytralt og ha oppnådd nullutslipp innen 2050. I sin tale til parlamentet fremhevet han at hans administrasjon vil gjøre sitt ytterste for å realisere det grønne skiftet, og at klimahensyn ikke lenger er til hinder for økonomisk vekst. «Vi er nødt til å endre tankegangen vår, å ta tydelige grep mot klimaendringene vil føre til endringer i industrien og økonomien som vil føre til stor vekst», sa han.

Japans mål om nullutslipp innen 2050 setter landet på linje med EU, som besluttet samme mål i fjor. Nye solcellepaneler og karbongjenvinning vil være nøkler til å oppnå målet for Japan, som også skal satse på forskning på og utvikling av fornybar energi sammen med en større digitalisering av samfunnet.

Japan er verdens femte største utslipper av karbondioksid, og selv om landet planlegger å øke produksjonen av fornybar energi, legges det også planer om utrullering av nye kullkraftverk.

Industriminister Hiroshi Kajiyama fortalte på en nyhetskonferanse at planer for å oppnå nøkkelaspekter av målet vil bli lagt mot slutten av året, og la til at karbonnøytralitet i seg selv er en vekststrategi som Japan må satse på med alt de har.

Kunngjøringen ble møtt med entusiasme av investorer, beslutningstakere og eksperter, men de fremhevet likevel mangel på detaljer og et fortsatt fokus på kullkraftverk som svake punkter.

«Kunngjøringen er god og et skritt i riktig retning, men utfordringen for Sugas administrasjon nå er å få på plass alle detaljene. Jeg synes vi bør vente på det de vil si», sa førsteamanuensis Masahiro Sugiyama ved Universitetet i Tokyo til Channel News Asia. Hans inntrykk er er at kunngjøringen var et hastearbeid, og at vi ikke har nok informasjon til å gjøre en god nok vurdering enda. I tillegg vektlegger han at en innfallsvinkel hvor kunngjøringen kommer først og detaljene etterpå er uvanlig for Japan, hvor teknisk forståelse ofte blir sett på som en forutsetning for handling.

Japanske myndigheter har hatt press på seg for å tangere – eller slå – klimamålene til sine regionale naboer. Sør-Korea har bekreftet planer om en ‘Green New Deal’ etter Presidents Moon Jae-ins valgseier i mai, og Kina lovet en ‘grønn revolusjon’ og oppgraderte sine klimamål til å bli klimanøytrale innen 2060 i september.

Tyfon herjer i Vietnam

Tyfonen Molave i Vietnam Video: Reuters / Youtube.com

Tyfonen Molave traff Vietnam denne uka, og forårsaket en rekke jordskred som begravde flere landsbyer og småbyer, melder New York Times. Over 60 mennesker fryktes døde eller savnet, og tyfonen rapporteres å være blant de sterkeste stormene som har truffet landet de siste 20 årene. Tyfonen førte til strømbrudd for flere millioner mennesker og skadet 56 000 hus.

Tyfonen satt i gang en ny runde dødelige jordskred, etter at en militærleir i Quang Tri provinsen ble jevnet med jorden av av strømmende regnmengder og flom tidligere denne måneden. Myndighetene sier at dette kan være landets største militære tap i fredstid.

Vietnam har vært rammet av stormer, massivt regn og flom siden tidlig denne måneden, og over en million mennesker har blitt påvirket. Kysten har blitt spesielt hardt rammet av flom de siste ukene, og minst 114 mennesker har mistet livet. Flere hundre tusen hus ble stående under vann.

Hurtig utvikling og avskoging i landet har forverret skadene forårsaket av årtidsbetinget flom. «Denne tyfonen har brakt med seg enda mer nød og vanskeligheter for hundretusenvis av mennesker i det sentrale Vietnam», sa Nguyen Thi Xuan Thu, president i Vietnam Røde Kors.

Vietnam sendte ut hundrevis av soldater på torsdag for å lete etter overlevende, men redningsoperasjonen ble amputert av fortsatt uvær og voldsomt regn. Før tyfonen traff Vietnam passerte den gjennom Filippinene, hvor den forårsaket flom og jordskred. Minst 16 mennesker mistet livet.