Angrep på Universitet i Kabul, hvalredning på Sri Lanka, og ‘hellige’ flyvninger i Thailand

Wat Phra Kaew, bedre kjent på engelsk som 'Temple of the Emerald Buddha', regnes som et av de helligste Buddhist-templene i Thailand.

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Over 100 strandede hvaler reddet på Sri Lanka

Foto: NOAA / Unsplash

120 hvaler som hadde strandet på en av Sri Lankas strender nær byen Panadura sør for Colombo ble denne uken reddet i en storstilt aksjon hvor både frivillige, politiet og marinen deltok, på tross av koronarestriksjoner. De små hvalene ble dyttet ut på dypt vann, sånn at de igjen kunne svømme i havet. På tross av iherdig innsats måtte allikevel fire hvaler bøte med livet på grunn av skadene de pådro seg fra strandingen.

Årsaken til at mange hvaler strander, både på Sri Lanka og andre steder, er fortsatt et mysterium. Det finnes allikevel en rekke teorier blant marinbiologiske forskere, og en av teoriene er for eksempel at hvalene følger etter fisk helt inn til stranden og så blir desorienterte som følge av dette.

22 drept etter angrep på Universitetet i Kabul

Embed from Getty Images

Universitetet i Kabul etter angrepet. Foto: Sayed Khodaiberdi Sadat/Anadolu Agency via Getty Images

Minst 22 personer ble drept og like mange skadet etter at bevæpnede menn stormet Universitetet i Kabul. Angrepet skjedde samtidig som Universitetet arrangerte en bokmesse besøkt av den iranske ambassøren til Afghanistan. Det ble tatt flere gisler under angrepet, som varte i mange timer. Gjerningsmennene ble til slutt skutt og drept av afghanske sikkerhetstyrker, i følge myndighetene. Den islamske stat (IS) sa seg senere ansvarlige for angrepet.

Angrepet er det andre mot en utdanningsinstitusjon i Afghanistan på kort tid. Universitetet i Kabul er landets eldste, og har rundt 22.000 studenter.

Indisk TV-profil arrestert i selvmordssak

Arnab Goswami i 2012. Foto: Harsh 2580, Wikimedia Commons

Grunnleggeren av den høyreorienterte TV-kanalen Republic TV, Arnab Goswami, har blitt arrestert i saken rundt det antatte selvmordet til interiørdesigneren Anvay Naik og hans mor i 2018. Naik, som designet et TV-studio for Goswami, ble i 2018 funnet død sammen med hans mor hjemme i Alibaug-regionen i Maharasthra. Naiks kone fant den gang et brev etterlatt fra sin mann hvor han anklaget Goswami for å være skyldig i hans egen død. Bakgrunnen skal være et stort lån som Goswami aldri betalte tilbake. Politiet etterforsket etter dette Goswamis rolle i saken.

Goswami, som også er nyhetsanker, er blant annet kjent for å være en støttespiller av statsminister Narendra Modi og hans parti BJP. Mange ledende personer i BJP var tidlig ute med å fordømme arrestasjonen av Goswami.

‘Hellige’ flyavganger i Thailand?

Wat Phra Kaew, bedre kjent på engelsk som Temple of the Emerald Buddha, regnes som et av de helligste Buddhist-templene i Thailand. Foto: Pexels.com

Thai Airways har lansert en ny spesialavgang som flyr passasjerer over 99 hellige steder i Thailand, med innlagt buddhistisk bønnesang underveis, men ingen innlagte stopp! Den nye ‘fly til ingensteds’-avgangen, som tar av og lander på samme sted (i Bangkok), er en av flere kreative måter flyselskapet nå ser for seg å tjene penger på, som en liten erstatning for tapet av inntekter de går på som følge av koronarestriksjoner.

Flyselskapet har også åpnet en kafé med flyselskap-tema, og har begynte å selge håndvesker laget av redningsvestene som vanligvis befinner seg under flysetet. Håndveskene er allerede utsolgt. Andre asiatiske flyselskap er også kreative: For eksempel kan du i Taiwan hoppe på et ‘fly til ingensteds’ med Hello Kitty-tema.