Tyfon på Filippinene, valgresultater i India og resignasjoner i Hongkong

Bilde fra en demonstrasjon i Hongkong 1. juli 2020, hvor titusener demonstrerte mot den nasjonale sikkerhetsloven som nettopp hadde blitt vedtatt. Kilde. Wikimedia Commons.

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Tyfon rammet Filippinene

Embed from Getty Images

Redningsmannskaper tar seg fram med båt for å redde mennesker som er strandet i flommen etter tyfonen Vamcos herjinger.

Minst elleve personer er døde og ti savnet etter at tyfonen Vamco ankom Filippinene sent onsdag kveld. I tillegg har mer enn 180,000 mennesker evakuert hjemmene sine. Stormen treffer mange av de samme områdene som ble rammet av ’supertyfonen’ Goni for kun litt over en uke siden – Luzon, den største øya på Filippinene, er spesielt hardt rammet, hvor over 240,000 mennesker mistet husene sine etter Goni traff. Situasjonen er spesielt prekær ettersom lokale nødhjelpstiltak har blitt svært svekket av koronapandemien.

Stormen, kjent som Ulysses på Filippinene, har forårsaket flom i flere områder, inkludert hovedstaden Manila. Store mengder mennesker er strandet på hustakene sine, og politiet, militæret og Røde Kors tar seg frem med båt for å redde dem. Myndighetene har advart om at regnet også kan forårsake jordskred og stormflo. Filippinene blir i snitt truffet av 20 stormer og tyfoner hvert år, som ødelegger avlinger, hjem og infrastruktur i allerede utsatte og fattige områder.

Pro-demokratiske lovgivere resignerer i Hongkong

Embed from Getty Images

Den pro-demokratiske lovgiveren Claudia Mo på vei til å levere oppsigelsesbrevet sitt 12. november.

Demokratiforkjempere i Hongkong møter igjen press fra myndighetene i Beijing. På onsdag godkjente regjeringen i Beijing et vedtak som tillater autoriteter i Hongkong å diskvalifisere lokalt valgte lovgivere, uten å måtte gå gjennom domstolene. Dette førte til at fire pro-demokratiske lovgivere på kort tid ble utvist av Hongkongs lovgivende makt, noe som fikk hele den pro-demokratiske opposisjonsblokken til å kunngjøre at de ville gå av i protest. Femten pro-demokratiske lovgivere har nå gått av, som vil si at kun to lovgivere som ikke eksplisitt støtter Beijing blir igjen.

Det nye vedtaket gjør det mulig å diskvalifisere lovgivere som anses som upatriotiske. Dette inkluderer de som støtter Hongkongs selvstendighet, nekter å anerkjenne Kinas suverenitet, eller ellers utgjør en trussel for den nasjonale sikkerheten. Fastlandets grep har blitt mer drastiske ettersom protestene har fortsatt å pågå i Hongkong. Den nasjonale sikkerhetsloven som ble vedtatt i juli har imidlertid gjort det vanskelig å kritisere styremaktene på det kinesiske fastlandet uten å risikere å bli fengslet. Det nye vedtaket har også ført til at opposisjonen i byen ikke lenger får noen politisk representasjon.

Resultater fra delstatsvalg i India

Embed from Getty Images

Narendra Modi under en tale etter partiet hans seiret i delstatsvalget i Bihar denne uken.

India har hatt sitt første delstatsvalg under koronapandemien – i Bihar, den tredje mest tettbefolkede delstaten i India med mer enn hundre millioner innbyggere. Resultatene viser at statsminister Narendra Modi har gjenopptatt makten i Bihar. Sammen med koalisjonspartiet Janata-Dal United (JPU), vant Modis parti BJP 122 av 243 seter, akkurat nok til å vinne majoriteten.

Bihar har blitt truffet hardt av pandemien. Bihar er en av de fattigste statene i India, og mange av innbyggerne er avhengige av å reise til andre områder for å jobbe. Da landet stengte i mars, ble mange av disse satt ute av stand til å jobbe. Mange migranter måtte derfor flytte tilbake, og mange av dem måtte reise til fots over store avstander. Arbeidsledigheten i Bihar økte fra 15.4% i mars til 46.6% i april, men har siden senket seg til 9.8% i oktober, ifølge CNN. Samtidig har delstaten rapportert mer enn 220,000 smittetilfeller, og 1,156 dødsfall. Det er imidlertid uklart hvilken rolle koronaviruset har spilt i hvordan folk har stemt i dette valget. Den dårlige taklingen av migrantarbeidernes situasjon kan ha gjort at BJP tapte noen stemmer – mens BJP vant 36.8% av stemmene i valget i 2015, vant de denne gangen kun 29.2%. Denne seieren har vært positiv for partiet, men det venter flere potensielt tøffe delstatsvalg neste år i delstater med fremtredende regionale partier, slik som Vest-Bengal, Tamil Nadu og Kerala.

Japan + stempel = sant?

Embed from Getty Images

En samling med hankosegl, inngraverte med forskjellige navn.

Japans nye statsminister, Yoshihide Suga, har nylig erklært sine planer om å gjøre av med en hjørnestein av det japanske byråkratiet: nemlig stempelet kjent som ”hanko”. Hanko blir brukt for å gi en signatur eller ’kvalitetsstempel’ på alt fra kvitteringer til vigselsattester, og er en viktig del av arbeidsdagen til enhver kontorarbeider i Japan. Japan blir ofte ansett for å være en høyteknologisk stat, men byråkratiet er fortsatt helt avhengig av papirdokumenter, som må stemples for godkjenning. Mange japanere har derfor vært ute av stand til å jobbe hjemmefra, ettersom de er nødt til å fysisk stemple dokumenter på kontoret. 

Sugas ambisjoner om å digitalisere landet blir støttet av Taro Kono, minister for administrativ reform, som har sagt at stempler kun bør brukes når det er helt nødvendig. Flere store selskaper, slik som Hitachi, har besluttet å slutte å bruke hanko i internt papirarbeid, og det nasjonale politibyrået vil ikke lenger påkreve bruk av hanko for mindre viktige papirer. Men det er vanskelig å gjøre av med en så etablert norm som hanko, blant annet fordi stempelbruken reflekterer hierarkiet på kontoret. Man må få stempler fra hvert enkelt ledd på rangstigen av overordnede for å få avgjørelser gjennom, og å samle stempler fra alle på et team viser også at en kollektiv avgjørelse har blitt tatt.

I Japan blir mindre enn 12 prosent av administrativt arbeid foretatt på nett, ifølge Japan Research Institute. Det har nå gått tjue år siden landet presenterte en plan om å digitalisere seg, men ifølge en undersøkelse om digital konkurransedyktighet i 63 ulike land, ble Japan rangert som nummer 23. I en rapport fra i fjor ble det anslått at det ville koste staten 323 milliarder arbeidstimer hvert år om landet ikke digitaliserte seg raskere.