Pressefrihet i Usbekistan, økonomisk krise på Fillippinene og Bidens Kina-politikk

Foto: openclipart.com

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Mot økonomisk krise på Fillipinene

Fillippinene opplever kraftig økonomisk nedgang om dagen, på bakgrunn av den pågående Covid-19-pandemien. Landet har vært blant de hardeste rammede landene i Asia med over 400.000 registrerte smittede og rundt 8000 dødsfall hittil. I tillegg har landet blitt rammet av kraftig uvær den siste tiden, hvor hele fem tyfoner har ført til store ødeleggelser i noen av de mest industrialiserte områdene av landet. Uværet har dessuten ført til rundt 70 dødsfall og over 300.000 husløse. Det sørøstasiatiske landet er spådd en øknomisk nedgang på hele 13% frem til 2025.

Embed from Getty Images

Mer ytringsfrihet i Usbekistan?

Det sentralasiatiske landet Usbekistan har i årevis ligget langt nede på pressefrihetsstatisikken, og ble av den internasjonale organisasjonen Reportere uten grenser plassert på 156. plass i 2020. Selv om dette er hele 4 plasser opp fra fjoråret, har landet fortsatt en lang vei å gå, ifølge organisasjonen. Under nåværende president, Shavkat Mirziyoyev, har imidlertid landet gjennomgått en del reformer de siste fire årene, for å gi friere tøyler til å kritisere myndighetene, både i pressen og for folk generelt. Allikevel har mange journalister valgt selvsensur, av frykt for represalier fra mektige forretningsfolk og myndighetspersoner. Nå er imidlertid et nytt lovforslag på trappene, som skal gjøre det straffbart å påvirke eller forhindre fri pressedekning. Tiden vil derfor vise om landet kan klatre ytterligere på pressefrihetsstatistikken også i 2021.

Embed from Getty Images

Biden + Kina = sant?

Hva vil det amerikanske presidentskiftet føre til i forholdet til Kina? Dette er et spørsmål mange er opptatt av, særlig siden den utgående Trump-administrasjonen førte en nokså konfronterende politikk overfor verdens nest største økonomi. USAs påtroppende president Joe Biden står overfor en rekke utfordringer i forholdet til Kina, særlig hva gjelder økonomi og handel. Biden-administrasjonen har uttrykt ønske om mer samarbeid mellom de to stormaktene, hvor klima vil få en større plass i amerikansk utenrikspolitikk. Imidlertid er det grunn til å tro at den kommende Biden-administrasjonen også vil legge vekt på spørsmål knyttet til menneskerettigheter og internasjonale spilleregler, to felt hvor Kina ofte tiltrekker kritikk fra vestlige land, som et pressmiddel for å nå egne utenrikspolitiske mål. Joe Biden ble i forkant av presidentvalget anklaget for å være for myk overfor Kina, men som Biden selv uttrykker sine utenrikspolitiske ambisjoner:

“The idea that we are poking our finger in the eyes of our friends and embracing autocrats makes no sense to me»

Joe Biden om amerikansk utenrikspolitikk

For et kvalifisert dypdykk i hvordan et fremtidig USA-Kina-forhold kan se ut under Joe Biden, anbefaler vi den nyeste episoden av den alltid like interessane podcasten Asia Geopolitics, fra nettmagasinet The Diplomat.

Foto: openclipart.com