Kontroversiell lov i Thailand gjenopplives, forbud mot kinesiske apper og «kjærlighets-jihad»

A WeChat logo is displayed on a mobile phone as a woman walks past as she talks on her mobile phone at a taxi rank in this picture illustration taken July 21, 2016. Picture taken July 21, 2016. REUTERS/Siphiwe Sibeko/Illustration

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Thailand gjenoppliver lov mot monarkikritikk

Embed from Getty Images

Flere aktivister har blitt siktet for brudd på den såkalte lèse-majesté-loven, som forbyr kritikk mot Thailands kongelige familie og som kan gi straff på opptil 15 år i fengsel. Det er første gang på to år at loven har blitt brukt for å sikte noen i landet.

Gjenopplivingen av loven kommer som en motreaksjon fra myndighetene, som sliter med å holde omfattende protester fra befolkningen under kontroll. Demonstrantene har protestert i flere måneder, og krever grunnlovsendringer, mindre makt til monarkiet, og at statsministeren skal gå av. Under de siste månedenes protester har kritikk mot monarkiet blitt mer og mer uttalt. De kritiserer blant annet en nylig bestemmelse fra Kong Vajiralongkorn som gjør Kronens formue til hans personlige, noe som vil gjøre ham til Thailands desidert rikeste person.

Lèse-majesté-loven er blant verdens strengeste. Enhver form for kritikk av monarkiet regnes som straffbart, og loven tillater hemmelige rettssaker.

Kina planlegger overvåkningslise over taiwanske uavhengigetsforkjempere

Bildetekst

Beijing jobber med å sette sammen en overvåkningsliste over taiwanere som fremmer øyens uavhengighet fra Kina. Ifølge Zhu Fenglian, en talsperson for Kinas sekretariat for Taiwan-affærer, uttalte onsdag at listen kun vil inneholde navn på de fremste uavhengighetsaktivistene og ikke majoriteten av øyens innbyggere.

Siden sikkerhetsloven ble implementert i Hongkong i juni har Beijing slått hardt ned på det de anser som separatistiske uttalelser og handlinger både i Hongkong og i andre deler av verden. Loven hevder jurisdiksjon over uttalelser fra hvem som helst, hvor som helst i verden. Kina vil imidlertid ha begrensede muligheter til å håndheve denne loven utenfor eget territorium.

Indias største delstat vedtar forbud mot såkalt «kjærlighets-jihad»

Embed from Getty Images

Bildetekst

I Uttar Pradesh har myndighetene vedtatt en ny lov som forbyr «ulovlige religiøse konverteringer» gjennom ekteskap. Loven er tenkt som et tiltak mot at muslimske menn ifølge hindunasjonalister forsøker å presse kvinner til å gifte seg med dem for å konvertere dem til islam.

De siste ukene har såkalt kjærlighets-jihad fått økt oppmerksomhet i indiske medier. En reklamefilm som viste et par bestående av en hindu-kvinne og en muslimsk mann ble fjernet etter klager fra hindunasjonalister som mente den promoterte kjærlighets-jihad. Indisk politi tok opp sak mot Netflix i forrige uke for serien A Suitable Boy, hvor en hindu-kvinne og en muslimsk mann kysser foran et tempel.

India forbyr enda flere kinesiske apper

A WeChat logo is displayed on a mobile phone as a woman walks past as she talks on her mobile phone at a taxi rank in this picture illustration taken July 21, 2016. Picture taken July 21, 2016. REUTERS/Siphiwe Sibeko/Illustration

Bildetekst

Indiske myndigheter har utstedt en ny liste over 43 kinesiske apper som nå er forbudt. Forbudene mot kinesiske apper har blitt en lettvint måte for India å respondere på grensekonflikten som fant sted tidligere i år mellom Kina og India hvor 20 indiske soldater ble drept.

På listen står en rekke Alibaba-apper, et tilbakeslag for tech-giganten som også har blitt tvunget til å utsette investeringer i indiske selskaper. Tidligere i år ble populære apper som TikTok, UC Browser og Wechat Work forbudt. Til sammen har India forbudt 118 kinesiske apper.