Homoseksualitet avkriminalisert i Bhutan, flyktninger flyttet til øde øy i Bangladesh og fortsatt bondeprotester i India

Fra hovedstaden Thimpu i Bhutan. Foto: Prabina Karki / Wikimedia Commons

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Bhutan avkriminaliserer homoseksualitet

Fra hovedstaden Thimpu i Bhutan. Foto: Prabina Karki / Wikimedia Commons

Bhutans parlament godkjente torsdag et lovforslag om å legalisere homoseksualitet. Det gjorde landet til et av flere and i regionen som i løpet av de siste årene har innført lettelser i sine restriktive lover rundt homoseksualitet.

Bhutans gamle lovverk kriminaliserte såkalt «unaturlig sex», noe som har blitt bredt tolket som homoseksualitet. 63 av totalt 69 parlamentsmedlemmer skal ha stemt for å endre lovverket på området. Endringene må godkjennes av Bhutans konge før de blir endelige.

Rettighetsaktivisten Tashi Tsheten fra Rainbow Bhutan fortalte CNN at han var beigestret og veldig glad for parlamentets avgjørelse, og kalte det en seier for LGBT+-miljøet i Bhutan. Loven ble innført på FNs dag for menneskerettigheter.

Rohingya-flyktninger flyttet til øde øy

Embed from Getty Images

Rohingya-flyktninger blir flyttet til Bhashan Char Island av marineskip fra Chittagong, Bangladesh den 4. desember 2020. Foto: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

Hundrevis av rohingya-flyktninger har blitt flyttet til en kontroversiell ubebodd øy i Bengalbukta av myndighetene i Bangladesh, og det fryktes at noen kan bli tvunget til å flytte dit og bli holdt der på ubestemt tid. Bangladesh har brukt flere år på å bygge en flyktningeleir på øya, som skal kunne huse opptil 100.000 av flyktningene som nå bor i flyktningeleiren Cox Bazar nær grensen til Myanmar.

Både menneskerettighetsaktivister og myndighetene selv har uttrykt bekymring for sikkerheten på den ubebodde øya, siden den ofte blir delvis oversvømt i løpet av monsun-sesongen og i tillegg ligger utsatt til for å bli rammet av sykloner. Utenriksminister i Bangladesh, Shahriar Alam, har uttalt at han ikke forstår disse bekymringene og at beskyldninger om bruk av tvang er grunnløse. FN sa i en uttalelse at de ikke har vært involvert i planleggingen av flytteoperasjonen, og at de også har mottatt lite informasjon fra myndighetene i Bangladesh.

Store bondeprotester fortsetter i India

Embed from Getty Images

Bønder protesterer midt på en motorvei på grensen mellom Delhi og delstaten Uttar Pradesh, 9. desember 2020. Foto: Mayank Makhija/NurPhoto via Getty Images

Bønder fra en rekke indiske delstater fortsetter å protestere mot de tre nye lovene som ble vedtatt i september, noe vi skrev fyldig om i forrige ukes asiapunkter. Protestene går nå inn i sin 16. dag, og bønder fra delstatene Punjab og Haryana har slått leir ved grensen inn til den indiske hovedstaden, som nå bevoktes av hundrevis av politifolk.

Det indiske bondelaget Bharatiya Kisan Union (BKU) avviste nylig en invitasjon fra Modi-regjeringen om å stoppe protestene og delta i en ny runde med forhandlinger. «Vi er i mot alle tre lovene. Vi kommer til å blokkere alle togspor hvis ikke statsministeren hører på oss», sa en styreleder i BKU til avisen The Indian Express. I tillegg har den omstridte saken nå blitt tatt videre til Indias høyesterett, som skal undersøke om de nye lovene er grunnlovsstridige.

Wuhan i bilder: Da og nå

Embed from Getty Images

Nattmarked i Wuhan, 10. desember 2020. Livet kommer gradvis tilbake til normalen i byen som ikke har rapportert om lokale smitteubtrudd av covid-19 siden mai. Foto: Getty Images

Avisen The Guardian har laget en bildeserie fra Wuhan som sammenligner bilder tatt under nedstengingen av samfunnet i februar med hvordan byen ser ut nå i desember. Bildeserien viser at livet i Wuhan er i ferd med å komme tilbake til normalen, med biler på veiene og mennesker som handler i gatene.

Det har nesten gått et år siden Kina varslet Verdens helseorganisasjon om 27 tilfeller av «viral lungebetennelse» i Wuhan den 31. desember 2019. Byen har ikke hatt noen rapporterte lokale smitteutbrudd av covid-19 siden mai.