Fulle sykehus i Tokyo, vellykket kinesisk romekspedisjon og gratis vaksine for indonesere

Fra en av demonstrasjonene mot jordbrukslovene som ble vedtatt i India i september. Bilde: Randeep Maddoke (Wikimedia Commons)

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Tokyo varsler om fulle sykehus

Embed from Getty Images

Senger separert med skillevegger i et behandlingssenter for Covid-19-pasienter i Odaiba, Tokyo.

Antall nye koronasmittede i Tokyo har nådd 822 om dagen på det høyeste, og helsesektoren slår alarm om manglende sykehuskapasitet. Helsepersonell advarer om at det nå skal ha blitt vanskelig å balansere behandlingen av Covid-19-pasienter med ordinære pasienter, og sykehussengene nærmer seg fulle. Ifølge Masataka Inokuchi, nestleder av Tokyo Medical Association, har medisinske tjenesteleverandører allerede brukt opp alle sine ekstra ressurser. Ifølge Inokuchi vil den eneste måten å løse dette på være å redusere antall pasienter med Covid-19. Om antallet pasienter fortsetter å øke, forventer assosiasjonen en kollaps i helsesystemet rundt nyttår.

Varslingen har nå blitt oppgradert til det høyeste av fire nivåer. Ifølge Tokyos guvernør, Yuriko Koike, fungerer varslingen også som en måte å øke folkets bevissthet rundt situasjonen, slik at flest mulig samarbeider om å få smitten ned. Tokyos regjering har også bedt medisinske institusjoner om å øke antall sykesenger satt til side for pasienter med Covid-19 fra 3,000 til 4,000.

Kinas månesonde har landet

Embed from Getty Images

Chang’e-5 ble skutt opp 24. november 2020 fra Kinas Hainan-provins.

Det kinesiske romfartøyet Chang’e-5 landet tilbake på jorda 17. desember, med prøver av stein og jord samlet fra månen. Kapselen med prøvene landet i regionen Indre Mongolia nord i Kina, ifølge Kinas nasjonale romadministrasjon (CNSA). Romekspedisjonen har blitt erklært en suksess. Med dette har Kina blitt det tredje landet som har tatt prøver av månen, etter USA og Sovjetunionen på 60- og 70-tallet. Dette er også den første slike ekspedisjonen globalt siden Sovjetunionens Luna 24-ekspedisjon i 1976. Fartøyet Change’e-5 har fått navn etter en mytisk kinesisk månegudinne, og ankom månen 1. desember. Kapselen med måneprøvene vil bli flyttet til Beijing og deretter levert til et forskerteam. Forskere håper at prøvene kan gi dem mer informasjon om månens opprinnelse, formasjon og vulkansk aktivitet på overflaten. Ifølge CNSA vil noen av prøvene bli gjort tilgjengelige for FN og internasjonale forskere.

Kina har store ambisjoner om å være en frontfigur i kappløpet om verdensrommet. Beijing har brukt milliarder på sitt romfartsprogram, og håper å ha en bemannet romstasjon innen 2022, samt å etter hvert sende mennesker til månen. Andre ambisjoner omfatter å bygge et romskip med større nyttelast enn NASA og SpaceX sine, en månebase, og en rover på Mars. Kina skjøt opp sin første satellitt i 1970, men den første kinesiske astronauten i verdensrommet var Yang Liwei i 2003. I 2019 landet en kinesisk rover på månen. For Kina kan denne vellykkede ekspedisjonen fungere som en demonstrasjon av landets økende romfartsteknologi.

Gratis vaksine til indonesere

Embed from Getty Images

En plakat av president Joko Widodo som oppfordrer folk til å bruke munnbind i Bandung, Vest-Java.

I Indonesia har president Joko Widodo annonsert at Covid-19-vaksinen vil bli gjort gratis tilgjengelig for alle indonesere. Presidenten vil selv være den første som tar vaksinen. Dette er for å bygge tillit blant folket om at vaksinen er trygg, uttalte Widodo i en tale som ble live-streamet på YouTube fra presidentens palass. Ifølge en nettundersøkelse utført av helsedepartementet med 115,000 deltakere, var 64,8% av deltakerne positive til å bli vaksinert, mens 27,6% var tvilsomme til regjeringens vaksinasjonsplan, og 7,6% avviste den. Kun 35% av de som hadde lyst på vaksinen var villige til å betale for den.

Indonesia fikk sitt første parti med vaksiner 6. desember, totalt 1,2 millioner doser, fra det kinesiske selskapet Sinovac Biotech. De første som får vaksinen, er unge i arbeid og frontlinjearbeidere slik som helsepersonell, politi og militæret. Dette er en kontrast til andre land, slik som Storbritannia, som begynte med å vaksinere eldre og sårbare. Ifølge helseminister Terawan Agus Putranto er dette fordi vaksinen kun har blitt testet på aldersgruppen 18-59, og at det dermed mangler data for å garantere at vaksinen er trygg for eldre og andre utsatte.

Indonesia har verdens fjerde største befolkning, omkring 270 millioner. Det totale antallet smittede rapportert i landet siden pandemiens utbrudd ligger på rundt 636,150, med 19,248 døde. Landet er dermed det hardest rammede i Sørøst-Asia.

Indiske bondeprotester fortsetter

Embed from Getty Images

Bønder protesterer på en av de blokkerte motorveiene ved grensen til New Delhi.

De store bondeprotestene i India har fortsatt denne uken. Titusener av bønder har protestert i tre uker mot nye jordbrukslover, som bøndene mener vil drive ned prisene på avlinger og føre til store konsekvenser for deres inntekt. Forhandlinger mellom tjenestemenn og bønder har ikke gått noen vei, ettersom bøndene krever at lovene blir totalt opphevet. Bøndene har nå kalt inn til nasjonal streik, skriver Al Jazeera. De blir støttet av flere fagforeninger og kjendiser.

Indias høyesterett foreslo onsdag denne uken å sette opp et forhandlingspanel for å gjøre en slutt på demonstrasjonene, og foreslo deretter på torsdag overfor regjeringen å utsette gjennomføringen av de nye lovene, slik at de kan gjenopprette dialog med bøndene. Demonstrantene har stengt av flere store motorveier i utkanten av New Delhi i tre uker, og understreker at de ikke kommer til å flytte seg før regjeringen opphever de såkalte «svarte lovene» vedtatt i september.