Brann i rohingya-leir, Nord-Korea avholder partikongress og Taiwans nye pass skal forhindre Kina-forvirring.

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!


Skrevet av redaksjonen

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Brann i rohingya-leir i Bangladesh, tusenvis hjemløse

«WB_President_Day2_007» by World Bank Photo Collection is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

FNs høykommisær for flyktninger rapporterer om at branner i flyktningeleire sør i Bangladesh har ødelagt over 550 bygninger som huset flere tusen flyktninger. Leiren hadde vært i drift i en årrekke. I tillegg til flyktningeleirene ble rundt 150 butikker og lokalene til en frivillig organisasjon ødelagt som følge av brannen. Det rapporteres ikke om omkomne.

Det har foreløpig ikke blitt avgjort om leirene skal gjenbygges eller om flyktningene skal flyttes til en annen lokasjon. De siste ukene har bangladeshiske myndigheter fraktet flere tusen rohingya-flyktninger til en øyen Bhasan Char, på tross av protester fra menneskerettighetsorganisasjoner som hevder at flyttingen har involvert tvang. Myndighetene benekter at rohingyaene har blitt tvangsflyttet.

Over én million rohingyaer bor i Bangladesh etter å ha flyktet fra Myanmar i 2017, grunnet militærledede angrep som FN betegner å ha hatt folkemord som intensjon.

Taiwan vil unngå Kina-forvirring med nytt pass

Myndighetene i Taiwan håper å forhindre forvirring med et nylig innført, redesignet pass. På det nye passet har landets offisielle tittel «Republic of China» fått mindre plass, mens «Taiwan» har fått en prominent plassering og større skriftstørrelse.

I begynnelsen av koronapandemien rapporterte flere taiwanere om at de ble tatt for å være fastlandskinesere, og pålagt de samme koronarestriksjonene, til tross for at Taiwan gjennom hele pandemien har hatt god kontroll på smitten.

Taiwans utenriksminister Joseph Wu uttalte etter offentliggjøringen at taiwanere siden starten på koronapandemien har ønsket å synliggjøre øystaten for verdenssamfunnet, for å unngå slike misforståelser. Beijing refererer til det nye passdesignet som «smålig,» og at det «ikke forandrer det faktum at Taiwan er en del av ett Kina.»

Nord-Koreas Partikongress: Ingen stans i atomvåpenprogram

Nord-Korea har avholdt landets 8. partikongress de siste åtte dagene, og Kim Jong-un rettet ekstra fokus på landets atomvåpenambisjoner.

Eksterne kommentatorer har spekulert i om de enorme økonomiske problemene landet har hatt de siste årene grunnet en kombinasjon av koronapandemien, flom og en årrekke med sanksjoner ville kunne påvirke vektleggingen av atomprogrammet. Kim Jong-uns tale bekreftet det motsatte, og han poengterte at han ikke så atomvåpenutvikling som en hindring for gjenoppbygging av økonomien.

Kim la også vekt på at hans mål med forhandlinger med Washington var å få USA til å legge bort sine fiendtlige politikk mot Nord-Korea, inkludert fjerne sanksjoner og stanse militære øvelser med Sør-Korea. Washington på sin side sier at tiltakene er en nødvendig respons på Nord-Koreas aggressive våpenopprustning.

India utsetter jordbrukslover – bønder fortsetter protestene

Embed from Getty Images

Myndighetene i India har sett seg nødt til å utsette en rekke nye jordbrukslover etter ukesvis med massive protester fra hundretusener av landets bønder. Protestene omtales som en av statsminister Narendra Modis største utfordringer, og etter åtte runder med forhandlinger foreligger det ingen løsninger. Nå skal en komité undersøke bøndenes perspektiv i saken. Talspersoner for bøndenes fagforeninger var ikke positive til bestemmelsen. De slo fast at de ønsker lovene opphevet, og vil fortsette demonstrasjonene frem til det skjer.

Myndighetene i India har i flere tiår vært et mellomledd når bønder selger varene sine: Retningslinjene for salg, inkludert en minimumspris og regler for hvilke kjøpere som har adgang til varene, blir satt av staten og salget foregår gjennom en auksjon.

De nye lovene fjerner denne ordningen, og bøndene mener det kan føre til at store bedrifter presser ned prisene på bøndenes varer, og fjerner bøndenes økonomiske sikkerhet. Indias statsminister Narendra Modi mener på sin side at lovendringene vil komme bøndene til gode og gi dem muligheten til å bli mer velstående.