Vulkanutbrudd i Indonesia, viktig møte for Vietnams kommunistparti og WHO i Wuhan

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å melde deg på i lenka over.

WHO ute av karantene i Wuhan

Embed from Getty Images

Wuhan har funnet en vei tilbake til noe som ligner på normalen, over ett år siden byen ble stengt ned. Foto: Lintao Zhang/Getty Images

En gruppe med eksperter fra Verdens helseorganisasjon (WHO) er nå på plass i den kinesiske byen Wuhan, for å undersøke den omstridte opprinnelsen til viruset som forårsaket covid-19-pandemien. Gruppen kom denne uken ut av en 14-dagers karantene, som de har vært i siden de ankom Kina.

Oppdraget ekspertene har foran seg har vært politisk omstridt, ettersom Kina prøver å unngå beskyldninger om påståtte feiltrinn i den tidlige fasen og håndteringen av utbruddet. Et stort spørsmål er hvorvidt Kina vil tillate forskerne å reise dit de vil og snakke med dem de ønsker.

Oppdraget kom på plass etter mye krangel mellom de to partene, noe som førte til at WHO klaget over at Kina brukte for lang tid på å få på plass besøket. Kina har vært sterkt imot en uavhengig etterforskning som de ikke vil kunne ha full kontroll over, og har sagt at saken er komplisert, blant annet med den grunn at medisinsk personell i Kina fortsatt er opptatt med de nye virusutbruddene som pågår i Beijing, Shanghai og andre byer.

Vulkanutbrudd i Indonesia

Et tidligere bilde av Mount Merapi. Foto: Frenky Harry on Unsplash

På Java i Indonesia har vulkanen Mount Merapi hatt et stort utbrudd. Vulkanutbruddet sendte opp så mye aske at myndighetene gikk ut med en advarsel om risiko for flytende lava på veiene i området. Fjellet på 2693 m.o.h. er en av Indonesias mest aktive vulkaner. Det ble ikke gitt noen umiddelbare rapporter om skader, men noen av innbyggere skal ha valgt å evakuere fra området.

Indonesia ligger i den såkalte Ildringen i Stillehavet og har flere vulkaner enn noe annet land. Merapi-fjellet hadde et stort utbrudd i 2010, hvor mer enn 350 mennesker omkom. Utbruddet fra vulkanen kommer bare noen uker etter at Indonesia hadde et kraftig jordskelv med styrke 6.2 på Sulawesi. Jordskjelvet medførte store ødeleggelser og flere mennesker omkom.

Viktig møte for Kommunistpartiet i Vietnam

Embed from Getty Images

Forberedelser i Hanoi før den 13. nasjonale partikongressen til Kommunistpartiet i Vietnam. Foto: Linh Pham/Getty Images

Det regjerende Kommunistpartiet i Vietnam samlet seg denne uken til sin første nasjonale kongress siden 2016. Målet er blant annet å velge en ny leder for partiet og å legge planer for de neste fem årene. På tross av sin godt voksne alder på 76 år og mulige helseproblemer, er det fortsatt mye som tyder på at den sittende partilederen Nguyen Phu Trong blir gjenvalgt. Trong er også president i Vietnam.

Møtet er den 13. kongressen siden Kommunistpartiet i Vietnam ble stiftet i 1930. Nærmere 1600 delegater fra hele landet kommer for å delta. Alle som skal være med på møtet, inkludert utenlandske gjester, støttepersonell og journalister, skal ha blitt testet to ganger for koronaviruset i dagene før samlingen. Ifølge helsedepartementet i landet har det totalt blitt testet 10 000 personer i forbindelse med kongressen.

Dette reflekterer Vietnams tilnærming til håndteringen av covid-19, med strenge regler for karantene, testing og smittesporing. Landets håndtering av pandemien har så langt resultert i et svært lavt antall smittetilfeller og døde av covid-19 sammenlignet med de fleste andre land i verden. Totalt skal Vietnam ha rapportert litt over 1500 tilfeller og 35 døde av covid-19.

En død etter bondeprotester på indisk nasjonaldag

Embed from Getty Images

Noen av bøndene som protesterte brøt seg inn i det historisk viktige byggverket Det røde fort i Delhi. Politiet på sin side brukte blant annet tåregass mot demonstrantene, og det kom til voldelige sammenstøtt. Foto: Mayank Makhija/NurPhoto via Getty Images

De massive bondeprotestene fortsatte denne uken i India. På nasjonaldagen for Den indiske republikken organiserte titusenvis av bønder en «traktorprotest» med et tog av traktorer i den indiske hovedstadens gater, samtidig som det foregikk en offisiell militærparade et annet sted i byen.

Traktorfølget ble tett bevoktet av politiet, som blant annet hadde blokkert flere av veiene inn til hovedstaden. Dette gjorde at bøndene bare kunne følge ruten bestemt av myndighetene på forhånd. Men noen av demonstrantene kom seg allikevel forbi politiet og stormet helt inn på Det røde fort, som er et ikonisk byggverk i hjertet av Delhi. Politiet på sin side brukte tåregass og skal også ha angrepet demonstranter. En person er rapportert omkommet i tumultene som oppstod, og mange flere ble skadet.

Bøndene protesterer mot tre nye landbrukslover som er innført for å ytterligere liberalisere det indiske landbruket, noe bøndene mener vil føre til tapte inntekter og dårlige vilkår for å være bonde og jobbe i landbruket. Les mer om protestene i tidligere Asiapunkter her.