Mer Twitter-bråk i India, protester i Myanmar og enighet mellom Kina og India

Ladakh, India. Illustrasjonsfoto: irumge / Flickr

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Twitter fjernet indiske kontoer

Etter mye press fra indiske myndigheter, valgte Twitter denne uken å fjerne en rekke kontoer på den populære mikrobloggtjenesten. Ifølge selskapets hovedkvarter i San Francisco, USA, valgte Twitter å fjerne over 500 kontoer etter at indiske myndigheter mente de var delaktige i å oppfordre til oppvigleri mot statminister Narendra Modi. Indiske myndigheter truet med å arrestere lokale Twitter-ansatte dersom selskapet ikke fulgte myndighetenes krav, noe som potensielt kunne ha ført til flere år i fengsel. De fjernede kontoene er tilknyttet Twitter-stormen som har herjet rundt de enorme bondprotestene i India den siste tiden, hvor tusenvis av bønder har inntatt hovedstaden New Delhi for å protestere mot nye landbrukslover. Indiske myndigheter anklages for å bedrive sensur, blant annet ved å begrense internett og legge press på sosiale medier. Twitter på sin side hevder at de fortsatt er opptatt av å verne om ytringsfriheten, og sier at de ikke kommer til å fjerne kontoer som tilhører journalister, organisasjoner, aktivister eller politikere.

Embed from Getty Images

Protester mot militærkupp i Myanmar

Til tross for at det ble innført unntakstilstand etter militærkuppet i Myanmar forrige uke, har tusenvis av demonstranter strømmet ut i gatene i den tidligere hovedstaden Yangon for å vise sin avsky mot de grønnkledde kuppmakerne. I et forsøk på å stanse demonstrantene, har militæret svart med vold, i tillegg til å innføre strenge untakslover som blant annet portforbud, nedstenging av internett og forbud mot å samle mer enn fem personer. Dette er de største demonstrasjonene landet har sett siden 2007, da den såkalte Safran-revolusjonen, ledet an av buddhistmunker, feide over landet. Demonstrasjonene har også spredt seg til flere store byer, blant annet til hovedstaden Naypyidaw. Modige demonstranter har ropt slagord som «ned med militærdiktaturet», i tillegg til å vise tre fingre, et symbol for motstand og solidaritet opprinnelig hentet fra «the Hunger Games»-serien, men som også ble brukt blant demonstranter etter militærkuppet i Thailand i 2014.

Embed from Getty Images

Enighet mellom Kina og India

Kina og India ble denne uken enige om å trekke tilbake tropper fra den omstridte Pangong-sjøen i Ladakh, hvor soldater fra begge sider har stått mot hverandre siden april i fjor. Landene har blitt enige om å gå tilbake til posisjonene de hadde før april 2020, langs den såkalte Line of Actual Controll (LAC), en kontroversiell grenselinje som har stått som den faktiske grensen mellom de to landene siden den sino-indiske krigen i 1962. Pangong-sjøen befinner seg på over 4000 meters høyde, mellom det føderalt styrte indiske territoriet Ladakh, og det vestlige Tibet, kontrollert av Kina. Siden i fjor sommer har indiske og kinesiske soldater vært involvert i mindre kamper og trefninger i de karrige fjellområdene, som toppet seg i juni 2020 da rundt 20 indiske soldater, og et ukjent antall kinesiske soldater, ble drept i et av de mest voldsomme sammenstøtene mellom landene siden 1975. Senere samme sommer, i august 2020, ble det i tillegg rapportert om skuddsalver fra begge sider, noe som førte til frykt for videre eskalering.

Ladakh, India. Illustrasjonsfoto: irumge / Flickr