Mange demonstranter drept i Myanmar, Hongkong-aktivister fortsatt i varetekt, og koreansk boyband slår Taylor Swift som verdens mestselgende

Protester mot militærkuppet i Myanmar den 9. feburar 2021 i Hpa-An, Kayin. Foto: Ninjastrikers / Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0 lisens

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Myanmar: Minst 38 personer drept på den mest voldelige dagen siden militærkuppet

Protester mot militærkuppet i Myanmar den 9. feburar 2021 i Hpa-An, Kayin. Foto: Ninjastrikers / Wikimedia Commons – CC BY-SA 4.0 lisens

Minst 38 personer ble drept i Myanmar på onsdag da landets sikkerhetsstyrker åpnet ild mot fredelige demonstranter. Tusenvis har tatt til gatene i ukene etter militærkuppet 1. februar, og sikkerhetsstyrkene har de siste dagene intensivert sin kamp mot demonstrantene med voldelige midler, blant annet skytevåpen og granater. Bilder og video fra onsdagens hendelser viser mange kropper liggende rundt om i bygatene og demonstranter som går i dekning.

I følge FN har totalt 50 personer blitt drept siden kuppet, men aktivister mener tallet er høyere. FNs spesialutsending Christine Schraner Burgener omtalte onsdagens hendelser som «den blodigste dagen siden kuppet skjedde.» Hun la til at rundt 1200 personer har blitt anholdt av politiet, og mange slektninger er fortsatt usikre på hvor de holdes.

På tross av hendelsene onsdag uttalte aktivistene at de nekter å akspetere militærkuppet, og at de er klare for å fortsette presset for å få satt fri deres demokratisk valgte leder Aung San Suu Kyi. I Mandalay samlet mange seg på torsdag for å ta del i bisettelsen til den 19 år gamle Kyal Sin, som hadde på seg en t-skjorte der det stod «Everything will be OK» da hun ble drept i demonstrasjonene dagen før.

Hongkong: Aktivister fortsatt i fengsel

Embed from Getty Images

Mange av familiemedlemmene til de 47 aktivistene hadde møtt opp foran rettsbygningen i forbindelse med høringen den 4. mars. Foto: Lam Yik/Bloomberg via Getty Images

En domstol i Hongkong avgjorde torsdag at alle de 47 aktivistene som er tiltalt for «sammensvergelse for å begå undergravelse» fortsatt må holdes i varetekt, etter at den første beslutningen om å gi kausjon til 15 aktivistene ble anket av justismyndighetene i landet. De 15 aktivistene som i utgangspunktet fikk løslatelse mot kausjon må møte i retten en gang til og innen 48 timer for en gjennomgåelse av avgjørelsen.

Majoriteten av aktivistene må uansett fortsette i varetekt frem til den neste rettshøringen avholdes 31. mai. Det betyr at mange av nøkkelpersonene blant Hongkongs pro-demokrati-aktivister nå enten er i fengsel eller i eksil utenlands.

Utenlandske diplomater og rettighetsgrupper følger nøye med på saken og er bekymret over den autoritære utviklingen i Honkong siden den nasjonale sikkerhetsloven ble innført i juni 2020. Aktivistene er tiltalt for å ha organisert og deltatt i en uoffisiell, ikke-bindende primæravstemning i juli i fjor, som myndighetene mener var en del av et «ondskapsfullt komplott» for å styrte regjeringen.

Det koreanske boybandet BTS utpekt som verdens mestselgende artist i 2020

Embed from Getty Images

Jin, Suga, J-Hope, Rap Monster, Jimin, V og JungKook i det koreanske boybandet BTS på besøk i New York den 22. mars 2017. Foto: Santiago Felipe/Getty Images

Guttene i det sørkoreanske boybandet BTS har blitt utpekt som verdens mestselgende artist i 2020 av bransjeorganisasjonen IFPI, som representerer musikkselskaper over hele verden. Det har vært et utmerket år for K-pop-gruppen, som ga ut hele to bestselgende album i 2020.

BTS er første ikke-vestlige artist som vinner prisen, og den første hvor sangene ikke hovedsaklig blir sunget på engelsk. Boybandet slo blant annet Taylor Swift, som fikk utmerkelsen i fjor og i år kom på andreplass. Drake kom på tredje, The Weeknd på fjerde og Billie Eilish på femte plass. Tallene prisen er basert på kalkuleres ved å legge sammen alle artistens salgstall, nedlastninger og strømminger på verdensbasis i løpet av året.

BTS, også kjent som The Bangtan Boys, ble dannet i 2013 og består av syv medlemmer fra hele Sør-Korea – Jin, Suga, J-Hope, RM, Jimin, V og Jungkook.