Spionrettssak i Kina, vaksinetrøbbel i India og starten på et asiatisk NATO?

Hurtigsjekk av Covid-19-symptomer i India. Illustrasjonsfoto: Gwydion M. Williams / CC BY 2.0

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Starten på et asiatisk NATO?

Denne uken møttes de fire landene Japan, Australia, India og USA til sitt første toppmøte under hva som kalles «Quadrilateral Security Dialogue», også kjent som «The Quad». På grunn av Covid-19-restriksjoner måtte møtet avholdes over nett, og varte i snaue 90 minutter. Tilstede på møtet var USAs president Joe Biden, Japans statsminister Yoshihide Suga, Indias statsminister Narendra Modi og Australias statsminister Scott Morrison. I tillegg til å bli enige om et tettere strategisk og sikkerhetspolitisk samarbeid, ble de fire landene også enige om et vaksinesamarbeid kalt «Quad Vaccine Partnership». Vaksinesamarbeidet kan sees på som et strategisk mottrekk til hva «The Quad» ser på som Kinas politisk motiverte vaksinediplomati overfor en rekke asiatiske land.

«The Quad» har i lang tid vært en uoffisiell betegnelse på et stadig tettere samarbeid mellom de fire landene, og det var særlig etter tsunamien i Sørøst-Asia i 2004 at «alliansen» vokste frem på bakgrunn av landenes koordinerte katastrofehjelp i regionen. Representanter fra landene har siden da møttes på sidelinjen under blant annet ASEAN-møtet i Manila i 2017, og senere også på ministernivå. Under USAs forrige president, Donald Trump, fikk alliansen kraftig vind i seilene, som følge av Trump-administrasjonens krasse syn på Kina. USAs nye president, Joe Biden, ser derfor ut til å videreføre dette samarbeidet som del av sine utenrikspolitiske prioriteringer. Enkelte kommentatorer ser på dette toppmøte som et startskudd for et potensielt «asiatisk NATO», og Kina har uttrykt skepsis til hva de ser på som selektiv multilateralisme.

For en grundig analyse av hva «The Quad» innebærer, anbefaler vi denne podcasten fra The Diplomat.

Spionsiktede Canadiere venter på rettsak i Kina

De to kanadiske statsborgerne Michael Spavor og Michael Kovrig forventes å bli stilt for høring i Kina i løpet av mars, siktet for spionasje, ifølge kanadiske myndigheter. Begge to ble arrestert i desember 2018, og har siden da sittet fengslet i Kina i påvente av rettsak. Michael Kovrig arbeidet for tenketanken International Crisis Group, og hadde jevnlig kontakt med kinesiske myndighetspersoner og var ofte i kinesiske medier som kommentator, mens Michael Spavor er en av grunnleggerne bak Paektu Cultural Exchange, en organisasjon som arbeider med å tilrettelegge for forretningsmessig og kulturelt samarbeid med Nord-Korea.

Arrestasjonene og spionsiktelsene sees gjerne på som svar på Kanadas arrestasjon av den høytstående Huawei-lederen Meng Wanzhou, som skjedde kun noen uker i forkant. Meng Wanzhou var ettersøkt av USA for brudd på sanksjonene mot Iran, og har sittet i husarrest i Vancouver i påvente av en utveksling til USA. Kina nekter imidlertid for at det er en sammenheng mellom Wanzhou-saken og de to tiltalte kanadierne. Saken har bidratt til en forsuring av forholdet mellom landene, som i utgangspunktet har vært noe turbulent de siste årene. Både USAs president Joe Biden og hans kanadiske kollega Justin Trudeau har krevd at mennene løslates.

Embed from Getty Images

Eksporttrøbbel for vaksiner i India

Som en av verdens ledende produsenter av koronavaksiner, har India nå møtt på en rekke hindre som har ført til forsinkelser og stopp i leveranser til blant annet Nepal og Storbritannia. Årsaken er blant annet manglende tilgang til råmaterialer som brukes i vaksineproduksjonen, blant annet spesielle filtre som importeres fra USA. India produserer per i dag store mengder av koronavaksiner på lisens fra vaksineutviklere, deriblant Sputnik V, Johnson & Johnson og Novavax, i tillegg til den indisk-utviklede Covaxin.

India har per nå vaksinert omtrent 37 millioner innbyggere, og har mål om å vaksinere hele 600 millioner i løpet av syv måneder. India har også forpliktet seg til det internasjonale vaksinesamarbeidet Covax, hvor et av Indias fremste laboratorier, The Serum Institute of India (SII), har lovet bort 200 millioner doser av enten AstraZeneca eller Novavax. I tillegg har indiske laboratorier inngått egne avtaler med land, hvor flere hundre millioner vaksinedoser skal eksporteres. Indiske myndigheter har også donert bort vaksinedoser til mange av sine naboland i Sør-Asia, og har per nå gitt bort flere vaksinedoser enn Kina.

Det er per i dag rundt 11,5 millioner registrerte tilfeller av Covid-19 i India, men de reele tallene ansees å være langt høyere. Landet har også registrert i underkant av 160.000 dødsfall som følge av koronaviruset.

Hurtigsjekk av Covid-19-symptomer i India. Illustrasjonsfoto: Gwydion M. Williams / CC BY 2.0