Myanmars ambassadør utestengt, Nord-Korea trekker seg fra OL og Hongkong-demokratiaktivist får asyl

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Myanmars forsvarsattaché i London låste ambassadøren ute

Embed from Getty Images

Kuppet i Myanmar i februar fikk uventede følger i Storbritannia i går da ambassadør Kyaw Zwar Minn ble låst ute av sitt eget ambassadebygg. Forsvarsattachéen Chit Win hadde fått ordren fra Myanmars militærregime om å kaste ham ut, angivelig med bakgrunn i at Kuaw Zwar Minn har kritisert militærkuppet og tatt til orde for løslatelsen av Aung San Suu Kyi. Kuaw Zwar Minn anmodet myndighetene i Storbritannia om ikke å godta den nye ambassadøren. Han hevdet også at de ansatte på ambassaden risikerte å bli straffet hardt dersom de ikke støttet de militære myndighetene.

Siden diplomatiske representanter kun kan utnevnes og avskjediges av myndighetene i landet de representerer, har ikke Storbritannia annet valg enn å akseptere Kuaw Zwar Minns avgang, på tross av at den er ufrivillig. Noen mener likevel det setter Storbritannia i en kinkig situasjon, siden de nå er tvunget til å etterkomme kravene til Myanmars autoritære regime.

Utenfor ambassaden samlet det seg en folkemengde som uttrykte støtte til Kuaw Zwar Minn ved å legge ned blomster og plakater av Aung San Suu Kyi. Storbritannias utenriksminister Dominic Raab fordømte handlingene til militærregimet på Twitter, men det er uvisst hva som nå vil skje med Kuaw Zwar Minn.

Storbritannia gir asyl til Hongkong- demokratiaktivist Nathan Law

Embed from Getty Images

Etter å ha vært i Storbritannia siden juli i fjor har myndighetene innvilget politisk asyl til demokratiaktivist Nathan Law. Han forlot Hongkong etter at Beijing innførte den mye omtalte sikkerhetsloven i juni i fjor sommer, og han risikerer å bli arrestert dersom han returnerer.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg fra Beijing, og talsperson for kinesiske myndigheter Zhao Lijian hevder Storbritannia har brutt med internasjonal lov gjennom å innvilge asyl. Han anmoder britiske myndigheter om å holde seg utenfor Kinas interne anliggender. Saken ventes å forsure forholdet mellom de to landene, som allerede er dårlig grunnet nylig innførte sanksjoner fra blant andre Storbritannia og EU mot kinesiske aktører for menneskerettighetsbrudd i Xinjiang.

Storbritannia har i tillegg tidligere annonsert spesielle visum-rettigheter for hongkongere som ønsker å flytte til øystaten. Visumet vil gjøre det lettere for hongkongere å oppnå statsborgerskap.

Nord-Korea dropper ut av OL

Nord-Korea uttalte tirsdag at landet ikke skal delta i OL i Tokyo i sommer. Landets olympiske komité sier at avgjørelsen har blitt vedtatt på grunn av koronapandemien: Ifølge den offentlige uttalelsen vil de «beskytte utøverne mot den globale helsekrisen forårsaket av koronaviruset.» Landets myndigheter hevder at Nord-Korea ikke har et eneste tilfelle av Covid-19, men utenlandske eksperter er skeptiske.

Uteblivelsen fra OL vil også føre til at Sør-Korea og andre vestlige land mister en sjelden mulighet for offisiell kontakt med den isolerte staten. Da vinter-OL ble holdt i den sørkoreanske byen Pyeongchang i 2018 overrasket Nord-Korea med å sende Kim Yong-uns søster Kim Yo-jong til åpningsseremonien. Hun var da det første medlemmet av Kim-familien som krysset grensen over til Sør-Korea.

Årets OL i Tokyo blir første gang siden 1988 at Nord-Korea ikke deltar i OL. Den gang avsto Nord-Korea fra å delta fordi lekene ble holdt i Sør-Koreas hovedstad Seoul.

Vandalisme ved uhell av kunstverk i Seoul

Et par i Sør-Korea vandaliserte ved et uhell et maleri utstilt i Seoul, da de trodde at de utstilte malerpenslene ved siden maleriet var en del av et deltakende kunstkonsept. Parets mørkegrønne penselstrøk på maleriet «Untitled», som er verdt rundt en halv million dollar, ble oppdaget på galleriets overvåkningskamera i etterkant. Maleriene til kunstneren John Andrew Perello, også kjent som JonOne, har fellestrekk med gatekunst, og det nye tilslaget av maling har blitt beskrevet som «grafitti på grafitti».

Hendelsen har inspirert til debatt om moderne kunst på sørkoreanske sosiale medier, og noen hevder parets malerstrøk er kunst i seg selv.