Kontroversiell avgjørelse i Japan, turbulens i Myanmar og dramatisk smitteøkning i India

Fra en protest mot kuppet i Myanmar, 14. februar. Kilde: Wikimedia Commons.

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Japan vil tømme vann fra Fukushima i havet

Embed from Getty Images

Japans statsminister Yoshihide Suga. Bilde fra mars i år.

Japans regjering har besluttet å slippe en million tonn vann fra det ødelagte atomkraftverket i Fukushima ut i havet. Dette er vann som ble brukt til å kjøle ned kraftverkets reaktorkjerner under ulykken i 2011, og som dermed har blitt radioaktivt. Vannet har blitt lagret i massive tanker siden ulykken, og disse nærmer seg maks lagringskapasitet. Vannet har blitt behandlet gjennom et system som fjerner størsteparten av det radioaktive materialet, bortsett fra tritium, som i små mengder ikke er skadelig for mennesker. Ifølge myndighetene vil tritiumkonsentrasjonen også bli vannet ut før tankene tømmes i havet, slik at den blir lavere enn landets nasjonale forskriftsstandard.

Avgjørelsen har blitt utsatt flere ganger på grunn av bekymringer om sikkerhet og sterk motstand fra lokale fiskere. Ifølge myndighetene vil planen bli satt til verks om to år, og det ventes at hele prosessen med å slippe alt vannet ut i Stillehavet vil ta opptil flere tiår. Statsminister Yoshihide Suga uttalte at å kvitte seg med vannet er et uunngåelig problem når det kommer til å avvikle atomkraftverket, men at å slippe det ut i havet er et trygt og realistisk alternativ. 

Mens USA har uttrykt støtte for planen, har den også fått mye motstand både innen Japan og fra nabolandene Kina og Sør-Korea. En talsmann for det sørkoreanske utenriksdepartementet uttrykte alvorlige bekymringer om planen, blant annet fordi den direkte eller indirekte kunne påvirke sikkerheten til det koreanske folk og miljøet rundt. Kinas utenriksdepartement kalte avgjørelsen ekstremt uansvarlig, og uttalte at Japan verken har vurdert alle trygge avhendingsmetoder eller konsultert fullt ut med nabolandene.  

Turbulensen i Myanmar fortsetter

Embed from Getty Images

Maskerte demonstranter i Yangon, Myanmar. Bilde fra fjerde april.

På fredag i forrige uke ble minst 82 mennesker drept i Bago, 90 kilometer nordøst for Yangon, etter at byen ble «plyndret» av militærets sikkerhetsstyrker. Styrkene åpnet ild mot demonstranter ved bruk av rifler, rakettdrevne granater og håndgranater. Ifølge aktivister krever nå militæret 120,000 kyat (713 kroner) av familiene til ofre for å hente kroppene til deres avdøde familiemedlemmer.

Ifølge advokatgruppen Assistance Association for Political Prisoners, har mer enn 700 mennesker blitt drept siden militæret overtok makten i Myanmar 1. februar. Styrkene har systematisk slått ned på ubevæpnede, fredfulle demonstranter og arrestert mer enn 3,000 mennesker. Myanmar feirer nyttår denne uken, men demonstranter har satt feiringen til side for å minnes de døde. I Yangon protesterte demonstranter mot volden ved å dekke gatene i rød spraymaling. Volden har også fortsatt denne uken: på torsdag ble demonstrerende helsearbeidere skutt på, med ett dødsfall og flere skadde. Samme dag arresterte militærstyrkene Wai Moe Naing, en av lederne av bevegelsen mot kuppet.

Den amerikanske ambassaden i Myanmar ba om en slutt på volden via Twitter på søndag. Den frivillige organisasjonen Human Rights Watch publiserte på torsdag et brev som oppfordret EU til å iverksette sanksjoner på militæret. Kommandør for militæret, Min Aung Hlaing, opprettholder at styrkene ikke tok makten, men tok tiltak for å styrke det demokratiske flerpartisystemet.

India passerer 200,000 smittede på en dag

Embed from Getty Images

Tusenvis av mennesker samler seg for å bade i elva Ganges under Kumbh Mela-festivalen.

Indias helsedepartement rapporterte torsdag at daglig antall smittede med Covid-19 hadde passert 200,000, fra under 10,000 nye daglige tilfeller tidligere i år. Dette utgjorde dermed det høyeste smittetallet i verden, og det totale antall smittede i landet har dermed nådd 14 millioner. Sykehus landet over er i ferd med å fylles, og mangler både senger og oksygen – pasienter har blant annet vært nødt til å dele senger. Etter å ha foretatt en av verdens strengeste nedstengninger i fjor, har indiske myndigheter nå sluppet opp på de fleste restriksjoner. Mange regioner har introdusert lokale restriksjoner, men nye varianter av viruset gjør det vanskeligere å kontrollere spredningen. Delhis regjering annonserte nedstenging i hovedstaden i helgen for å forsøke å kontrollere den voldsomme økningen i smittetilfeller, som har økt eksponentielt den siste uken med daglige rekorder. Episenteret til denne nye bølgen med smitte er staten Maharashtra, hvor en kvart av landets totale tilfeller har oppstått. Hoteller og banketthaller har blitt konvertert til pleiesentre, og krematorier og gravsteder er under stor belastning. Regionale valg og store religiøse begivenheter, slik som den pågående Kumbh Mela-festivalen, er superspredere som forventes å bringe opp smittetallene ytterligere.

Indias vaksineprogram startet i januar, med et mål om å vaksinere 300 millioner av populasjonen på 1.35 milliarder innen juli. Ifølge helsedepartementet har 111 millioner doser blitt gitt så langt.

Pakistan åpner privatmarked for vaksiner

Embed from Getty Images

En arbeider transporterer en kasse med Sputnik V-vaksinen i Karachi, Pakistan.

Pakistan er midt i en tredje bølge av koronakrisen, og i likhet med India er sykehusenes kapasitet i ferd med å sprenges. I tillegg har statens vaksinasjonsprogram hatt liten fremgang grunnet forsinkede leveringer og begrensede forsyninger. Derfor har landet åpnet for at den private sektoren importerer og selger vaksiner. Den russiske vaksinen Sputnik V ble tilgjengelig for salg den første helgen i april, og skapte kaos ved vaksinasjonssentre da folk strømmet på for å få satt sin første dose. Flere sentre ble utsolgt i løpet av få dager, og flere andre begynte å kreve påmelding før oppmøte. Mange bookingsystemer på nett har blitt overbelastet og satt på pause.

Staten mottok 2,56 millioner doser fra Kina, og rundt 1 million har blitt vaksinert siden februar. Størsteparten av befolkningen på 238 millioner har dermed enda ikke fått sin dose. De private vaksinene er åpne for alle, uansett alder og helse, og dette har også ført til bekymringer om pris og tilgjengelighet i et land med stor sosial ulikhet. De fleste private salg forekommer i store byer slik som Karachi og Islamabad, og er dermed utilgjengelige for mennesker i landlige områder. Prisen er det også de færreste som kan betale. To doser av vaksinen koster foreløpig 12,000 rupi (658 kroner) – fire ganger den internasjonale markedsprisen, og 30% av den månedlige inntekten til en gjennomsnittsfamilie. Det er kun en håndfull andre land som har tillatt kommersialiseringen av vaksiner, blant annet Colombia og Indonesia. Avgjørelsen har satt i gang en debatt rundt etiske problemstillinger, samt høye priser som gagner de privilegerte og utestenger de mest sårbare.