Ekstrem smittesituasjon i India, eksplosjon i Pakistan og paramilitære fiskebåter i Sør-Kina-havet

Satelittbilde av det omstridte Whitsun-revet. Foto: NASA

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Ekstrem smittesituasjon i India

1 av 3 nye koronatilfeller i verden skjer i India, i følge den indiske avisen The Hindu. Torsdag denne uken kunne India rapportere over 300.000 nye tilfeller på én dag, med rundt 2000 dødsfall siste døgn. India har per nå registrert mer enn 16 millioner smittede siden pandemien brøt ut, og nærmer seg 200.000 registrerte dødsfall som følge av viruset. Mørketallene ansees å være mye høyere, og det anslås av enkelte forskere at for hvert registrerte Covid-19-tilfelle er det mellom 26-32 faktisk smittede. Dette vil si at det reele smittetallet for India ligger på over 400 millioner.

Helsesituasjonen er derfor svært prekær i landet, og dramatiske scener med manglende oksygen og tilgang til helsehjelp for alvorlig syke Covid-19-pasienter utspiller seg nå over hele India. Indias statsminister Narendra Modi har foreløpig ikke gitt signal om en ny lockdown, men har avlyst planer om å reise til delstaten Vest-Bengal for å holde valgkampmøter denne uken. Statsminister Modis parti, Bharatiya Janata Party (BJP), har fått kritikk for å holde store folkemøter under pandemien, i forbindelse med årets valgkamp. I tillegg har vaksineringen av befolkningen gått saktere den siste tiden, med et gjennomsnitt på rundt 2,5 millioner doser i døgnet. Dersom India skal klare å vaksinere alle voksne i landet i løpet av 2021, må det i gjennomsnitt settes minst 6,8 vaksinedoser hver dag.

Embed from Getty Images

Dødelig eksplosjon i Pakistan

Fem mennesker mistet livet og flere ble såret i i hva som ansees for å være et selvmordsangrep mot det fasjonable Serena Hotel i Quetta, i den sørvestlige provinsen Balutsjistan onsdag denne uken. Innenriksminister Sheikh Rashid Ahmed hevder at motivet for ugjerningen var å destabilisere Pakistan, og ble utført av krefter som ikke ønsker en fredelig utvikling for landet. Den militante gruppen Tehrik-i-Taliban Pakistan (TPP), også kjent som pakistansk Taliban, har tatt på seg ansvaret for angrepet, og sier i en uttalelse at de ønsket å ramme både lokale og utlendinger.

Kinas ambassadør til Pakistan, Nong Rong, var tilstede på hotellet rett før angrepet, som leder for en kinesisk delegasjon på besøk i området. Ifølge uofisielle kilder deltok den kinesiske ambassadøren på en middag med høytstående pakistanske militære på hotellet, og var kun minutter unna å bli rammet av bomben. Kina og Pakistan har tradisjonelt hatt et nært forhold, og Kina investerer tungt i utvikle infrastrukturen i provinsen som en del av sitt silkevei-prosjekt. Hvorvidt den kinesiske ambassadøren var mål for angrepet er fortsatt uklart, men det har tidligere vært rettet angrep fra balutsjiske separatister mot steder med kinesisk tilstedeværelse, blant annet Pearl Continental Hotel-angrepet i havnebyen Gwadar i 2019. Pakistans statsminister, Imran Khan, var raskt ute og fordømte angrepet.

Kinesiske marinefartøy forlater omstridt øy

Siden mars i år har over 200 kinesiske marinefartøy hatt tilhold ved Whitsun-revet i den nordlige delen av den omstridte øygruppa Spratley i Sør-Kina-havet. Revet ligger innenfor Fillipinenenes eksklusive økonomiske sone, og fartøyene, som ligner vanlige fiskefartøy, sies å tilhøre en paramilitær avdeling av den kinesiske marinen. Disse fartøyene er ofte lett bevæpnet, og har tidligere vært involvert i å trakassere og skremme bort fiskebåter fra andre sørøstasiatiske land. I tillegg hevder USA at slike fartøy var involvert i en aggressiv hendelse med et amerikansk overvåkningsskip i 2009. Fillipinene har uttrykt bekymring over økt kinesisk tilstedeværelse i denne delen av Sør-Kina-havet, hvor begge land hevder territorial rett. En talsperson for Kinas utenriksdepartement hevder at Kina ikke har noen ambisjoner om å annektere Whitsun-revet, til tross for sin økte militære tilstedeværelse i det omstridte havområdet. Kina hevder også at fiskefartøyene kun søkte ly fra dårlig vær, og at fartøyene ikke har noe med den kinesiske marinen å gjøre.

Etter seks uker har fartøyene nå forlatt området, og det var ifølge fillipinske myndigheter kun noen få skip igjen i midten av april. Det er verdt å merke seg at også Vietnam protesterte mot de kinesiske fartøyene, og at landet selv har lagt krav på deler av området.

Satelittbilde av det omstridte Whitsun-revet. Foto: NASA