Tamil Nadus delstatsvalg 2021: Vinn eller forsvinn for AIADMK og DMK?

Skjermdump fra indiatoday.in

Mens den sørindiske delstaten Tamil Nadu gikk til valgurnene den 6. april, skjedde dette uten de karismatiske lederne J. Jayalalithaa (AIADMK) og M. Karunanidhi (DMK), som i perioder har dominert det tamilske politiske landskapet fra 1989 til 2018.


Skrevet av Jeevethan Selvachandran, cand.mag. i Indien- og Sydasienstudier, Universitetet i Århus


På grunn av manglende lederskap (både Jayalalitha og Karunanidhi døde i 2018), betegnes delstatsvalget som et vinn eller forsvinn for partiene All India Anna Dravida Munnetra Kazhagam (AIADMK) og Dravida Munnetra Kazhagam (DMK), i tillegg til deres nåværende ledere. Mens regjerende AIADMK sikter på å fortsatt holde på makten, er DMK sikre på at bryte rekken etter ti års opphold.

Valgdeltakerne

Siden 1967 har Tamil Nadu vært den eneste indiske delstaten som har vært kontinuerlig styrt av regionale partier. Idet valgkampen var i gang mellom AIADMKs koalisjon bestående av tre partier og DMKs flerpartiallianse, ble dette oppfattet som en direkte kamp mellom førsteminister Edappadi K. Palaniswami (AIADMK) og opposisjonslederen M.K. Stalin (DMK). Identisk med tidligere valg, har de to dravidiske partiene prioriteret seg selv over allierte, hvor AIADMK stilte opp i 177 av 234 valgkretser og DMK i 173 av 234 valgkretser. Alternative partier, som Makkal Needhi Maiam, Amma Makkal Munnetra Kazhagam, samt Naam Tamilar Katchi forventes å få en betydelig stemmeandel som en tredje, fjerde og femte front.

Skjermdump fra indiatoday.in

Avgjørende faktorer

Flere kritikere av AIADMK har beskyldt partiet for å innsmigre seg med det nasjonale regjeringspartiet Bharatiya Janata Party for å kunne bevare makten i staten, i tillegg til partiets håndtering av kontroversene rundt Sterlite Copper-protestene i Tuticorin og sexskandalen i Pollachi. Kritikere av DMK har beskyldt partiet for å opprettholde en dynastisk politikk, i tillegg til at partiet har tillatt en form for institusjonalisering av korrupsjon gjennom blant annet 2G-skandalen og ulovlig sanddrift.

Hvilket parti er best posisjonert før valget? Ifølge meningsmålingene er DMK foran AIADMK, men analytikere advarer mot å ikke tolke dette som et endelige resultat, ettersom lignende spådommer har slått feil før. I delstatsvalget i 2016 pekte flere meningsmålinger på seier til DMK, men AIADMK stakk allikevel av med seieren, attpåtil med et stort flertall (125 av 234 mandater).

Det er også sannsynlig at mange velgere endrer stemmene sine i siste øyeblik, noe som gjør valget mer åpent enn kanskje forventet i en svingstat som Tamil Nadu. I likhet med tidligere valg i delstaten, kan valgflesk (såkalte «freebies») som for eksempel utdeling av kontanter, dagligvarer eller hvitevarer, være delvis avgjørende, til tross for at delstatens økonomi er under hardt press. I tillegg vil kastebaserte stemmer være viktig, i tillegg til stemmer fra kristne og muslimske grupper.

Fordeler og ulemper for AIADMK

AIADMK ser ut til å være dårligere posisjonert enn DMK på grunn av flere faktorer. Ser man bort fra en eventuell tretthet etter partiets mangeårige styre, mangler partileder Edappadi Karuppa Palaniswami muligens karismaen til å lede partiet videre. DMKs partileder M.K. Stalins image, derimot, har utviklet seg siden seieren i delstatens Lok Sabha-valg i 2019, godt hjulpet av hans kløktige rådgiver Prashant Kishor. I tillegg har AIADMK satt seg selv i en utsatt posisjon i enkelte politiske forhandlinger, hvor blant annet partiet Desiya Mutporku Dravida Kazhagam (DMDK) nylig vendte seg bort fra alliansen med AIADMK og BJP. AIADMK har også vist stor støtte til det hindunasjonalistiske BJP ved å blant annet stemme for den kontroversielle Citizenship Amendment Act (CAA) i Rajya Sabha, noe som også kan påvirke valgutfallet i negativ favør.

Den største trusselen for AIADMK anses imidlertid for å være V.K. Sasikalas tilbakekomst, Jayalalithaas nære venninne, som ble løslatt fra fengsel i januar i år og som annonserte i mars at hun trekker seg fra politikken. Det påstås at BJP har spilt en nøkkelrolle i Sasikalas tilbaketrekning, og det spekuleres også i om Sasikalas tilbaketrekning skyldes frykten for at AIADMK vil tape og dermed gjøre det lettere for Sasikala å få kontrol over partiet.

Til tross for at partiet står i motvind, har AIADMK forhåpninger om at partiets håndtering av ​​Covid-19-pandemien, ettergivelse av lån til bønder, i tillegg til økte straffer for forbrytelser mot kvinner og barn, vil gi partiet en fordel.

Edappadi Karuppa Palaniswami, førsteminister i Tamil Nadu. Foto: Jaishink / CC BY-SA 4.0

Fordeler og ulemper for DMK

Med partiets brakseier i 2019, ser det ut til at DMK står bedre enn AIADMK med tanke på en mulig valgseier, med M.K. Stalin som førsteministerkandidat. Til tross for et bedre utgangspunkt, har DMK også enkelte problemer. Særlig er det blandede følelser innad i partiet knyttet til Stalins sønn, Udhayanidhi, som har fått større innflytelse som partiets ungdomsleder, i tillegg til å være DMKs kandidat i valgkretsen Chepauk-Triplicane. Det er også blandede følelser rundt fokuset på Stalins rådgiver Prashant Kishor, fremfor andre viktige stemmer i partiet på distriktsnivå, noe som muligens kan ødelegge for partiets aktiviteter flere steder, hvis disse føler seg tilsidesatt. Derfor, hvis DMK taper, kan Stalins grep om partiet svekkes, da det er uvisst om hvorvidt han kan holde partiet samlet. Dermed kan et nederlag også føre til en maktkamp innad i partiet. På den andre siden vil en eventuell seier kunne sementere Stalins grep om partiet, med potensialet til å utvikle seg til en betydningsfull regional leder på lengere sikt.

Embed from Getty Images

Intern konflikt under oppseiling?

Mangelen på en sterk ledelse betyr at begge partier befinner seg i en usikker situasjon. Derfor kan man se på delstatsvalget som et slags vinn eller forsvinn for begge partiledere, da de er nødt til å bevise både lederskap og styrke. Hvorfor er det slik? Enkelte mener at både Stalin og Palaniswami mangler Jayalalithaas og Karunanidhis erfaring og karisma til å lede et parti i krevende tider. Det er derfor mulig å skissere opp tre sannsynlige scenarier etter valget: 1) DMKs seier kan føre til en ny maktkamp innad i AIADMK, noe som vil åpne for Sasikalas comeback som leder; 2) AIADMKs seier vil gi Palaniswami et overtak i partiet, og dermed skvise ut Sasikala; og 3) DMKs nederlag kan føre til en maktkamp i partiet, særlig mellom partileder Stalin og partifelle M.K. Alagiri.

Hvordan valget ender og hvem som vinner eller forsvinner, finner vi ut av allerede den 2. mai.