Bekymringer rundt OL-gjennomføring, «Reiseboble» mellom Hongkong og Singapore, og reaksjoner på Oscar-utdelingen i Kina

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Koronabekymring rundt sommerens OL i Japan

Det er kun tre måneder igjen til sommer-OL etter planen skal avholdes i Japan. Likevel har landet sett en økning i koronasmittede den siste tiden, og har så langt kun vaksinert under to prosent av befolkningen for korona. Dette vekker bekymring for om lekene i det hele tatt kan avholdes. Det er allerede utelukket at tilskuere fra utlandet kan komme til Japan for å se lekene, og nå vurderes det om også japanske tilskuere må holde seg hjemme. President for Tokyos OL Seiko Hashimoto sier at han er beredt til å gjøre det som er nødvendig for å opprettholde smittevernet.

Over 70 prosent av den japanske befolkningen har uttrykt at de mener lekene enten ikke bør gjennomføres eller at de bør utsettes til et senere tidspunkt. Regjeringen på sin side har lenge insistert på at OL kan gjennomføres 23. juni. En høytstående politiker skal ha uttalt til avisen Nikkei at det ville være «umulig å avlyse OL». Samtidig har medisinske eksperter stilt seg kritiske til gjennomføring, og hashtaggen «Cancelling Olympics» dukket opp i 35 000 twitter-meldinger på torsdag denne uken.

Kina sensurerer nyhet om Chloé Zhaos Oscar

Embed from Getty Images

Regissør av filmen Nomadland Chloé Zhao gjorde historie på Oscar-utdelingen søndag kveld, da hun ble den første asiatiske kvinnen noensinne som har vunnet prisen for beste regissør. Hun er også bare den andre kvinnen som får utmerkelsen, etter Kathryn Bigelow vant beste regissør for The Hurt Locker i 2010. Chloé Zhao er født og oppvokst i Beijing, og resiterte en del av et kjent kinesisk dikt under talen etter at hun vant prisen.

Den historiske Oscar-prisen fikk imidlertid lite oppmerksomhet i kinesiske medier. Kinas to største mediehus CCTV og Xinhua delte ingen saker om nyheten, og hashtagger knyttet til Oscar-prisen skal ha blitt sensurert på mikrobloggsiden Sina Weibo. Dette på tross av at hun i forrige måned ble beskrevet som «Kinas stolthet» i partiavisen Global Times etter at hun vant en Golden Globe, også som beste regissør for Nomadland. Årsaken til den lunkne mottakelsen denne gangen ser ut til blant annet å ligge i et intervju hun gjorde i 2013 der hun beskrev Kina som et land hvor «det er løgner overalt.»

Selve Oscar-utdelingene ble heller ikke vist i Kina, og for første gang heller ikke i Hongkong. Det har blitt spekulert i om avgjørelsen var politisk motivert, blant annet på grunn av nominasjonen av den norsk-amerikanske dokumentaren Do Not Split, som tar for seg protestene i Hongkong i 2019.

Etterlengtede flyvninger mellom Singapore og Hong Kong

Embed from Getty Images

Noen steder begynner flyrutene å gå tilnærmet normalt igjen, til tross for den fortsatt pågående koronapandemien. Et av stedene det gjelder er Hongkong og Singapore. Her skal det settes opp en såkalt «reiseboble» fra 26. mai. Planen er å ha én flyvning daglig inn til hver by, med opp til 200 passasjerer per flyvning. Passasjerene slipper karantene ved ankomst, og det vil ikke være begrensninger på hvilken årsak man har for å reise.

Men om reisene blir av den komfortable sorten er ikke sikkert: Passasjerene må nemlig ta en koronatest både før avreise og etter landing. Reisende må også ha fått to vaksinedoser mot Covid-19 før de kan sette seg på flyet. Et annet spørsmål er hvor lenge reiseboblen vil vare. Det var egentlig planlagt at flyvningene skulle tre i kraft allerede i november i fjor, men de måtte avlyses på grunn av økninger i koronatilfeller i Hongkong. Dersom det oppstår over et visst antall koronatilfeller uten kjent smittevei i enten Hongkong eller Singapore, vil flytrafikken stanses igjen.