Trussel om å oppløse Suu Kyis parti i Myanmar, utlysning av nyvalg i Nepal, og Kina med bilder fra Mars

Illustrasjon av planeten Mars. Aynur Zakirov / Pixabay

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Valgkommisjonen i Myanmar vil oppløse Suu Kyis parti

Aung San Suu Kyi. Foto: Comune Parma / Wikimedia Commons

Myanmars juntautnevnte valgkommisjon ønsker å oppløse Aung San Suu Kyis politiske parti Nasjonalligaen for demokrati (NLD) på grunn av det de hevder var valgsvindel i november i fjor, ifølge Myanmar Now som viser til utalelser fra en valgkommisjonsleder.
Uttalelsen skal ha kommet under et møte med flere politiske partier, inkludert NLD.

Lederen av den juntastøttede valgkommisjonen, Thein Soe, skal ha sagt at de blir nødt til å oppheve NLDs registering på grunn av ‘ulovlig valgoppførsel’. «De som gjorde det, vil bli betraktet som forrædere, og vi vil ta affære,» skal Soe også ha uttalt ifølge rapporten.

Myanmars junta grep makten i landet den 1. februar på grunn av det de hevder var svindel ved valget i november, hvor NLD og Suu Kyi gikk av med seieren. Valgkommisjonen avviste den gang hærens anklager.

Sikkerhetsstyrker har nå drept mer enn 800 mennesker i protester siden kuppet, ifølge aktivistgruppen Assistance Association for Political Prisoners. Kamper har også blusset opp mellom sikkerhetsstyrkene og geriljagrupper med utspring i enkelte etniske minoriteter.

Siden hun ble arrestert bare timer før kuppet den 1. februar, har Aung San Suu Kyi blitt holdt i husarrest, og hun står nå overfor en rekke anklager fra juntaen, blant annet det de hevder er en ‘en offisiell hemmelighetshandling’ som kan straffes med 14 års fengsel.

Nepal utlyser nyvalg midt under alvorlig koronabølge

Embed from Getty Images

Flere ministre og andre myndighetspersoner får sin første dose av vaksine mot covid-19i Nepal, 7. mars 2021. Foto: Narayan Maharjan/NurPhoto via Getty Images

Nepals parlament ble denne uken oppløst for andre gang på fem måneder, og landet har nå utlyst nyvalg i november etter en peroide med politisk uro som har pågått samtidig som landet står midt i en alvorlig koronakrise. Det var president Bidhya Devi Bhandari som ga ordren om nyvalg etter å ha erklært at verken sittende statsminister KP Sharma Oli eller lederen av det viktigste opposisjonspartiet Sher Bahadur Deuba hadde klart å få flertall for å danne en ny regjering.

Den politiske rivaliseringer mellom den kommunistiske statsministeren Oli og hans tidligere maoistiske allierte Pushpa Kamal Dahal har tilspisset seg samtidig som at landets helsevesen og befolkning nå kjemper mot en alvorlig koronavirusbølge med akutt mangel på oksygen og vaksiner. Myndighetene rapporterer rundt 200 dødsfall om dagen, men eksperter sier at mørketallene er store, og FN har uttalt at Nepal nå er i en nødsituasjon.

Kina med bilder fra Mars

Illustrasjon: Aynur Zakirov / Pixabay

Kina kunne denne uken vise de første bildene fra Zhurong-kjøretøyet som for tiden befinner seg på planeten Mars. Kina er den andre nasjonen etter USA som har klart å få et slikt kjøretøy til å bevege seg på overflaten av Mars over en lengre periode.

Kinesiske forskere håper nå at den sekshjulede roboten vil kjøre rundt på planeten i minst 90 dager for å samle inn data og bilder. Zhurong befinner seg på det som kalles Utopia Planitia – et større terreng på den nordlige halvkulen av planeten. Kjøretøyet veier 240 kilo og har kameraer festet til en høy mast. Foruten å ta bilder, hjelper kameraene også til med navigasjonen.

Zhurong har i tillegg flere avanserte instrumenter som skal brukes til å undersøke mineraler, lokale bergarter og det generelle miljøet og været på Mars. Zhurong har for eksempel et laserverktøy som kan vurdere kjemien til bergarter, og en radar for å se etter vann under is.