Kina i covid-strid med USA, WhatsApp saksøker India og Hongkong vedtar ‘patriotlov’

Bilde via Flickr.

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Kina slår tilbake mot USA om kilden til covid-19

Embed from Getty Images

President Joe Biden (fra 25. mai).

Onsdag ga USAs president Joe Biden ordre til amerikansk etterretning om å undersøke om covid-19-viruset først dukket opp i Kina via dyr eller fra et laboratorium. Ifølge Biden er det uenighet om viruset stammer fra menneskelig kontakt med et infisert dyr eller fra et uhell i et laboratorium i Wuhan. Den kinesiske ambassaden i USA fordømte initiativet, og anklaget USA for å drive med «politisk manipulering og forskyvning av skyld». Ambassaden uttalte deretter at å politisere kilden til viruset vil hindre videre etterforskning og undergrave den globale innsatsen for å dempe pandemien.

Verdens helseorganisasjon (WHO) skal til å begynne en ny etterforskning av kilden til covid-19, og Kina har blitt lagt under press for å gi etterforskere tilgang til informasjon. Covid-19-viruset ble først oppdaget i Wuhan i slutten av 2019. Siden det har mer enn 168 millioner smittetilfeller blitt registrert verden over, med om lag 3.5 millioner dødsfall. Det har siden i fjor vært rykter om at virusets opphav var i forskningslaboratoriet Institute of Virology i Wuhan, men Kina har flere ganger benektet for at laboratoriet hadde skyld i viruset, og har i stedet påpekt andre lands problemer med å kontrollere virusutbruddet.

Det kinesiske kommunistpartiets avis The Global Times uttalte at USA bør tillate etterforskning av sine egne fasiliteter om de ønsker å etterforske teorien om laboratoriet. En studie publisert i mars i samarbeid med Kina og WHO konkluderte med at viruset mest sannsynlig spredte seg fra flaggermus til mennesker via en hittil uidentifisert art. Det finnes ingen bevis for at viruset var menneskeskapt, men Facebook uttalte på torsdag at nettsiden ikke lenger ville fjerne slike påstander fra brukere i lys av den pågående etterforskningen.

WhatsApp saksøker India

Embed from Getty Images

Meldingstjenesten WhatsApp har 400 millioner brukere i India.

WhatsApp saksøker den indiske regjeringen på bakgrunn av nye digitale regler som vil tvinge meldingstjenesten til å begå krenkelser av personvern. I slutten av februar introduserte Indias regjering nye retningslinjer for å regulere innhold på sosiale medier. Ifølge disse reglene ville meldingstjenester måtte ha bestemmelser for å «identifisere informasjonens opphavsperson», altså spore samtalers opphav. Det ville dermed være nødvendig å lagre hver enkelt melding som sendes hver dag. WhatsApp innga denne uken en anke i Delhis høyesterett for å få den nye regelen erklært som grunnlovsstridig. En talsperson for WhatsApp uttalte at reglene ville undergrave menneskers rett til personvern, og at appen vil forsøke å finne praktiske løsninger for å verne folks sikkerhet. Ifølge appen vil muligheten til å spore meldinger tvinge private selskaper til å samle og lagre milliarder av meldinger hver dag. Det vil ifølge tjenesten også være umulig å sikre at denne meldingssporingen kan skje på en sikker måte.  

WhatsApp har rundt 400 millioner brukere i India, noe som gjør landet til appens største marked. Retningslinjene gjelder for plattformer med over fem millioner brukere, og tjenestene ble gitt tre måneder til å overholde de nye reglene. Reglene er ment å dempe misbruk av sosiale medier og spredning av feilinformasjon. Om såkalt ulovlig materiale dukker opp på en plattform, kan selskapet bli gitt ordre om å fjerne det. Dersom selskapene ikke følger opp kan de risikere tiltale. Selskapene får dermed i større grad ansvar for hva brukere legger ut. Flere har stilt spørsmålstegn ved hvorvidt retningslinjene promoterer sensur og undergraver ytringsfriheten.

Hongkong vedtar ny ‘patriotlov’

Embed from Getty Images

Hongkongs lovgivere samlet seg til en pressekonferanse etter å ha vedtatt den nye loven torsdag 27. mai.

Hongkong vedtok torsdag denne uken en kontroversiell lov om valgreform. Loven sikter på å holde folk Kina anser som «upatriotiske» unna politisk makt. Reformen vil innebære at en valgkomité (et panel bestående av pro-Beijing lovgivere) utfører bakgrunnssjekker på kandidater før de velges. Loven har blitt kritisert for å redusere demokratisk representasjon og å tillate Beijing strammere kontroll over Hongkong ved å fjerne all opposisjon fra parlamentet.

Flere pro-demokratiske aktivister og politikere har blitt arrestert siden en ny nasjonal sikkerhetslov ble vedtatt i fjor, og ifølge den britiske regjeringen har 34,000 hongkongere søkt om visa for å flytte til Storbritannia siden loven ble igangsatt. Valgreformloven har høstet bred internasjonal fordømmelse siden den ble igangsatt i mars, fra både USA, EU og Storbritannia. Loven ble vedtatt på torsdag med overveldende flertall i Hongkongs parlament. Parlamentet har vært dominert av lovgivere som støtter Beijing etter at flesteparten av opposisjonen sa opp i protest i fjor. Ifølge regjeringssjef Carrie Lam vil det nye panelet ikke diskriminere mot folk på bakgrunn av politisk ståsted, men heller luke ut «ikke-patrioter». Det første valget under den nye loven vil bli holdt i desember, og vil velge medlemmer til valgkomiteen. 

Togkollisjon i Malaysia

Embed from Getty Images

Redningspersonell hjelper skadde passasjerer etter at to tog kolliderte i Kuala Lumpur 24. mail.

Mer enn to hundre mennesker ble skadet da to undergrunnstog kolliderte i landets hovedstad Kuala Lumpur mandag kveld. Det ene toget hadde kun en sjåfør om bord, og var ute på en prøvekjøring da det kolliderte med et passasjertog. Togene kjørte i omtrent 40 kilometer i timen, og traff hverandre i en tunnel mellom stasjonene Kampung Baru og KLCC. Mens 166 personer fikk lette skader og ble sendt til behandling ved sykehus, skal 47 passasjerer ha blitt alvorlig skadet.

Statsminister Tan Sri Muhyiddin Yasin har bedt om en full etterforskning for å fastslå ulykkens årsak. Transportminister Wee Ka Siong uttalte at kollisjonen var den første store ulykken i metrosystemets 23-årige historie.