Aung San Suu Kyi siktet for korrupsjon, K-Pop-meny skapte McDonalds-kaos i Indonesia, og Google med «Indias styggeste språk»

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Aung San Suu Kyi siktet for korrupsjon

Foto: Flickr

Militærledelsen i Myanmar har siktet tidligere statsminister Aung San Suu Kai for korrupsjon. Dette er den mest alvorlige siktelsen hun har fått til nå, og den kan i verste fall medføre en dom på 15 år i fengsel.

Under en pressekonferanse i går kom det frem at hun ifølge militæret skal ha tatt imot kontanter og gull med en verdi på $600 000 i bestikkelser. I tillegg er hun fra før siktet for seks andre lovovertredelser knyttet til ulovlig import av walkie-talkie-er og for å ha oppfordret til protester i befolkningen. Tidligere ansatte i den sivile regjeringen hun ledet frem til militærkuppet i år har også mottatt korrupsjonssiktelser.

Aung San Sau Kai ble arrestert 1. februar i år i forbindelse med militærkuppet. Siden da har hun sittet i husarrest. Neste uke skal hun etter planen møte i retten for to av siktelsene i byen Naypidaw, hovedstaden i Myanmar som ble planlagt og bygget av det forrige militærregimet og som overtok Yangon som hovedstad i 2005.

K-Pop-meny skapte kundekaos i Indonesia

Embed from Getty Images

I Indonesia har flere McDonalds-filialer måttet stenge grunnet kundekaos etter lansering av et spesielt populært menyalternativ. Den nye menyen var inspirert av det koreanske boybandet BTS, og viste seg å vekke så stor begeistring hos kundene at restaurantene ble fullstendig fullpakket. I byen Semarang valgte man å stenge fire restauranter i et par dager, av frykt for at de store folkemengdene ville føre til nye utbrudd av Covid-19.

Menyen som utløste kaoset består angivelig av 10 chicken nuggets, pommes frites, en cola og to dyppesauser.

K-Pop-bandet BTS har hatt enorm suksess og har en fanskare på mange millioner over hele verden. I fjor gikk de forbi blant andre Taylor Swift med årets bestselgende album. Den nyeste singelen deres slo rekorder på YouTube med 113 millioner avspillinger i løpet av de første 24 timene den var ute.

Google beklager faktaboks som hevdet indisk språk var «styggest»

Bildetekst

Nylig kunne Google gjennom sin faktaboks-funksjon gi plattformens søkere svar på spørsmålet «Hva er Indias styggeste språk?». Svaret, kunne Google informere om, var Kannada, et språk i den dravidiske språkfamilien, snakket av rundt 40 millioner mennesker i Sør-India.

Hendelsen skapte harme blant flere politikere i delstaten Karnataka, som tok til sosiale medier for å uttrykke misnøye med det tilsynelatende lite faktabaserte faktabokssvaret. Én politiker og medlem av partiet Bharatiya Janata Party (BJP) truet med søksmål mot Google. Google kom med en beklagelse onsdag denne uken og slettet faktaboksen.

Faktaboksene, som Google utviklet for syv år siden, benytter algoritmer for å hente inn informasjon fra tertiærkilder med formål å besvare enkle spørsmål som folk legger inn i søkefeltet. Ifølge Google fungerer faktaboksene godt basert på tilbakemeldinger fra brukere og brukerstatistikker, men de påpeker også at svarene ikke alltid er basert på fakta, og noen ganger ender opp med å være mer som subjektive meningsytringer.