Nord-Korea innrømmer matmangel, Kina sender opp astronauter og India i strid med Twitter

Kim Jong-un. Foto: The Russian Presidential Press and Information Office - www.kremlin.ru / Wikimedia Commons

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Kim Jong-un innrømmer matmangel i Nord-Korea

Kim Jong-un i 2019. Foto: The Russian Presidential Press and Information Office – http://www.kremlin.ru / Wikimedia Commons

Den nordkoreanske lederen Kim Jong-un kom med en overraskende innrømmelse nylig, da han formelt skal ha anerkjent at Nord-Korea har matmangel. I et møte med høystående politiske ledere i Pyongyang skal Kim ha uttalt at landets befolkning nå er i ferd med å få «en anstrengt matsituasjon», ifølge BBC. Han skal også ha sagt at landbrukssektoren ikke har oppnådd sitt opprinnelig mål for kornproduksjon i år, noe som skyldes fjorårets tyfoner og medførende flomproblemer. Ifølge BBC, har matprisene i Nord-Korea skutt i været. For eksempel koster en kilo bananer nå rundt 380 norske kroner.

Nord-Korea har lenge hatt stengte grenser, for å unngå spredning av koronaviruset. Dette har ført til at handelen med Kina har blitt kratig redusert. Nord-Korea er avhengig av å importere både mat, gjødsel og drivstoff fra Kina.

Det er ikke første gang i år at Kim kommer med en innrømmelse om at landet står i en vanskelig situasjon. I april skal han nemlig ha oppfordret landets tjenestemenn til å utføre en ny «besværlig marsj» for å hjelpe landets befolkning i en vanskelig tid. «Den besværlige marsjen» er et uttrykk som blir brukt for å vise til kampen mot sultkatastrofen på 1990-tallet, da Sovjetunionens fall førte til bortfall av livsviktig bistand til Nord-Korea. Det er uvisst hvor mange nordkoreanere som døde under sultkatastrofen på 90-tallet, men beregninger viser at det kan ha vært opp mot 3 millioner mennesker.

Tre astronauter på vei til Kinas nye romstasjon

Embed from Getty Images

Jiuquan i Kina, 17. juni: De tre kinesiske astronautene Nie Haisheng, Liu Boming, and Tang Hongbo (f.v.) vinker til publikum på en seremoni før oppskyting av romfartøyet Senzhou-12 (Foto: Kevin Frayer/Getty Images)

Kinas første bemannede romfartøy på nesten fem år tok av fra Gobi-ørkenen denne uken, med mål om å få de tre astronautene ombord frem til den nye romstasjonen Tiangong. Ifølge The Guardian, skal ferden de la ut på ta rundt seks til åtte timer. Astronautene Nie Haisheng (56), Liu Boming (54) og Tang Hongbo (45) ble hedret med en seremoni på Jiuquan-romsenteret før avreisen.

I tre måneder fremover skal astronautene bo i en sylinderformet modul som er 16,6 x 4,2 meter stor, for å gjennomføre ytterligere konstruksjoner og tester på romstasjonen . Modulen inneholder separate rom for hver av astronautene, en tredemølle så de kan vedlikeholde formen, og et kommunikasjonssenter med tilgang til epost og videokonferanseutstyr. Astronauten som leder oppdraget, Nie, har vært ute på oppdrag i rommet to ganger, Liu har erfaring fra én tidligere romferd, mens Tang er nykommeren på ferden.

Romferden har selvfølgelig høy presistje i Kina, og er en viktig del av kampanjen som nå pågår rundt det kommende feiringen av kommunistpartiets 100-års jubileum.

India beskylder Twitter for å ikke følge omstridte regler

Red blue and yellow textile
Foto: Brett Jordan / Pexels

Illustrasjonsfoto: Getty Images.

Indias teknologiminster, Ravi Shankar Prasad, beskylder nå Twitter for å bevisst omgå og bryte med landets nye IT-reguleringer, som ble innført i slutten av mai. Beskyldningen kom kanskje ironisk nok gjennom en tweet fra ministerens konto. Den nye reguleringen ble annonsert av myndighetene i februar, og retter seg mot sosiale medier som blant annet Facebook, WhatsApp og Twitter, ifølge Aljazeera.

Reguleringen gjør mediene ansvarlige for å fjerne uønskede innlegg og meldinger raskt og å dele detaljer om private avsendere av innlegg og meldinger med myndighetene. I henhold til de nye reglene, må de sosiale mediene fjerne uønsket innhold innen 36 timer etter at en administrativ eller juridisk ordre er gitt. Deres ansatte kan også holdes strafferettslig ansvarlige for ikke å etterkomme myndighetens forespørsler.

Opprinnelig uttrykte Twitter bekymring for det de kalte «den potensielle trusselen mot ytringsfriheten» da de nye reglene trådte i kraft forrige måned. De nye reglene vekker også oppsikt blant organisasjoner og grupper som jobber med ytringsfrihet og personvern, både i og utenfor India.