Avis lagt ned i Hongkong, 230,000 på flukt i Myanmar og lov om etternavn i Japan

En kunde kjøper en utgave av den pro-demokratiske avisen Apple Daily. Bilde via Flickr.

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Hongkongs første rettssak under sikkerhetsloven

Embed from Getty Images

Demonstranter viste sin støtte for avisen Apple Daily rett før den stengte sine dører torsdag denne uken.

Hongkongs første rettssak under den nye sikkerhetsloven begynte på onsdag denne uken. Den 24 år gamle demokratiaktivisten Tong Ying-kit er anklaget for å ha oppfordret til terrorisme og løsrivelse, men erkjenner ikke straffskyld. Han er også anklaget for å ha kjørt en motorsykkel inn i en gruppe politibetjenter. Han skal ha holdt et flagg med et pro-demokratisk slagord – et slagord som nå har blitt forbudt. Han ble arrestert 1. juli i fjor, og risikerer å bli dømt til livstid, den maksimale straffen for brudd på sikkerhetsloven. Rettssaken foregår uten jury, til tross for at den anklagedes advokater har jobbet for å få saken hørt av en jury. Hongkongs justissekretær svarte med at en slik rettssak kan sette jurymedlemmers sikkerhet i fare grunnet byens anstrengte politiske situasjon.

Den nasjonale sikkerhetsloven skal kriminalisere atferd som søker å undergrave Beijings legitimitet, men ifølge kritikere av loven slår den ned på uenighet. Loven trådte i kraft i juni 2020 etter en serie massedemonstrasjoner i 2019. Loven har fått sterk kritikk internasjonalt, men var ifølge myndighetene i Hongkong og Beijing nødvendig for å bringe stabilitet.

Mer enn hundre personer har så langt blitt arrestert etter at loven trådte i kraft. I tillegg måtte den pro-demokratiske avisen Apple Daily denne uken stenge sine dører etter 26 år, etter anklager om at dens innhold brøt med sikkerhetsloven. Flere av avisens ansatte ble arrestert, og grunnlegger Jimmy Lai sitter fengslet. Over natten samlet hundrevis av mennesker seg utenfor avisens kontorer for å vise støtte og ta farvel, og på morgenen dannet lange køer seg utenfor byens aviskiosker av lesere som ville sikre seg en kopi av dens aller siste utgave.

Flere har protestert mot utviklingen, og anser den som et slag mot pressefriheten. Ifølge Ronson Chan, sjef for Hongkongs journalistforening, er det store bekymringer for byens ytringsfrihet. Nettaktivister har i løpet av torsdag begynt å laste opp Apple Dailys artikler på sensursikre plattformer for å bevare avisens innhold.

Taiwans utgave av Apple Daily har annonsert at den kommer til å fortsette sin virksomhet.

230,000 på flukt i Myanmar

Embed from Getty Images

Demonstranter i Yangon, Myanmar demonstrerer mot militærkuppet i landet (bilde fra 19. juni 2021).

Anslagsvis 230,000 mennesker har blitt fordrevet av kamper og vold i Myanmar i år og har behov for hjelp, ifølge en uttalelse fra FNs humanitære byrå torsdag. Myanmar har vært i krise siden militærkuppet 1. februar avsatte den valgte regjeringen, noe som førte til landsdekkende protester og kamper på flere fronter mellom militærtropper og nydannede sivile hærer. FNs kontor for koordinering av humanitære saker (OCHA) uttalte at nødhjelpsoperasjoner pågår, men blir hindret av væpnede sammenstøt, vold og usikkerhet i landet. 177,000 mennesker skal ha blitt fordrevet i Karen-staten som grenser til Thailand, mens mer enn 20,000 mennesker har oppholdt seg i ulike flyktningleire etter kamper mellom sivile forsvarsstyrker og hæren i Chin-staten som grenser til India. Flere tusen mennesker flyktet etter kamper i Nord-Kachin og Shan-statene, regioner med etablerte etniske minoritetshærer med en lang historie med fiendtligheter med militæret.

Minst 877 mennesker er drept av sikkerhetsstyrker og mer enn 6000 arrestert siden kuppet, ifølge Association for Political Prisoners (AAPP), en advokatgruppe som juntaen har erklært en ulovlig organisasjon. Den diplomatiske innsatsen fra land i Sørøst-Asia for å avslutte krisen og innlede dialog har avtatt, og generalene sier at de vil holde seg til planen om å gjenopprette orden og avholde valg om to år.

Japan fastslår at ektepar må ha samme etternavn

Embed from Getty Images

Japanske ektepar får ikke ha to forskjellige etternavn.

Japans øverste domstol fastslo på onsdag at lover som foreskriver at japanske par må velge ett etternavn var konstitusjonelle. Dette forekom etter en utfordring fra tre par som ønsket å beholde egne etternavn etter ekteskapet. Parene argumenterte for at en slik bestemmelse er diskriminerende, og pekte på økende offentlig støtte for at gifte mennesker skal kunne bruke forskjellige etternavn.

Det er ikke første gang denne debatten kommer på dagsorden – landets høyesterett avviste et lignende søksmål i 2015, anlagt av fem saksøkere som ønsket å gjøre det lettere for kvinner å beholde etternavnene sine. Loven spesifiserer ikke hvilken ektefelle som skal endre etternavnet, men et overveldende flertall av kvinnene tar ektemannens.

Mange kvinner, likestillingseksperter og til og med en FN-komité har kalt disse lovene utdaterte og oppfordret til endring. Debatten dukket opp igjen som et populært tema blant politikerne etter at Yoshihide Suga erstattet Shinzo Abe som statsminister i fjor. Mens noen lovgivere i den regjerende koalisjonen støtter at par kan bestemme hvilke navn de vil bruke, har en konservativ fløy av det regjerende liberaldemokratiske partiet (LDP) motsatt seg det og sagt at et slikt skritt vil skade familiens enhet og gå imot tradisjon.

Ny covid-bølge i Indonesia

Embed from Getty Images

Et midlertidig telt satt opp for å håndtere den store mengden pasienter med covid-19 ved et sykehus i utkanten av Jakarta (bilde fra 24. juni).

Indonesia står overfor en ny bølge av Covid-19, og nådde en ny daglig smitterekord på 20,000 tilfeller torsdag denne uken. Dermed er det nå over to millioner smittede i landet. Den nye bølgen kommer etter den muslimske høytiden eid al-fitr, hvor mange besøkte hjembyene sine og store folkemengder samlet seg på turiststeder. I etterkant av dette har myndighetene innført lokale stengninger av samfunnet. Til tross for dette er det mange indonesere som trosser lockdown-reglene for å dra på jobb, ettersom de ikke har mulighet til å jobbe hjemmefra. Dette kan igjen føre til et nytt slag mot økonomien, som så vidt har begynt å komme seg etter forrige smittebølge.

Landets president Joko Widodo har aktivt fulgt opp vaksinasjonsprogrammet, og har satt et mål om å få vaksinert 7,5 av de 10,5 millioner menneskene som bor i Jakarta innen utgangen av august. Til tross for at han anerkjenner at målet er ambisiøst, understreker han at det er nødvendig for å oppnå flokkimmunitet. Indonesia er nå landet med høyest antall smittetilfeller og dødsfall i Sørøst-Asia.