Redaksjonens sommerferietips

Lurer du på hva skal du fylle sommerferien med? Asiapunkt-redaksjonen gir deg noen gode mat- og podkasttips for late, varme dager!


Skrevet av redaksjonen


Asiapunkt tar sommerferie frem til august og vi ønsker alle våre lesere og bidragsytere en riktig god sommer!

Kjapp og enkel sommermat: hiyashi chūka

Hiyashi chūka. Bilde via Flickr.

Ellen: Hva med å prøve en klassisk japansk sommerrett i ferien? Hiyashi chūka, eller “kald kinesisk mat”, er en veldig populær nudelrett som går hånd i hånd med den varme japanske sommeren. Retten er utrolig lett å lage – det eneste som gjøres er å koke nudler og avkjøle dem i kaldt vann, for så å servere dem med en rekke forskjellige toppinger. Vanlige toppinger varierer fra region til region, men den klassiske versjonen toppes med tomatbiter og strimler av egg, skinke og agurk. I tillegg hører det med en enkel saus laget av en blanding av risvin, soyasaus, sukker og sesamolje. Chūka betyr kinesisk mat, og retten kan kanskje sies å være inspirert av en kinesisk versjon av samme rett, eller en slags fusjon mellom de to. Den japanske versjonen har røtter til det tidlige 1900-tallet, og er visst kjent i Kina som “japanske nudler”. Retten er også å regne som et representativt ord (fūbutsushi) for måneden juli, og 7. juli er til og med utnevnt til hiyashi chūkaens dag. Det finnes i tillegg en nasjonal klubb for hiyashi chūka-elskere.

I tilfelle det fristet, kan du finne en oppskrift på denne retten her.

Forfriskende salat til varme sommerdager

Kjersti: En sikker favoritt blant kinesiske småretter er den populære paihuanggua 拍黄瓜, eller “smashed cucumber salad”. Perfekt som forrett før et større måltid, eller som siderett i en større samling småretter. I tillegg passer agurksalaten spesielt godt i varmt sommervær. På små gaterestauranter i Kina står det gjerne asjetter med paihuanggua og andre småretter klare på kjøl, så gjestene kan plukke med seg til bordene selv. Retten har sitt opphav i den kinesiske provinsen Sichuan, kjent for mat med store mengder chili, samt den karakteristiske Sichuan-pepperen, som gjør tungen nummen. Å banke agurken lett før den skjæres opp, så innmaten blir halvveis most, gjør at agurken både blir saftigere og absorberer mer smak fra sausen. Legg knivbladet på agurken og slå med knyttneven noen ganger til agurken “knekker” litt opp. Hvitløk, sesamolje og chili gir retten sin karakteristiske smak. Man kan også tilsette Sichuan-pepper og eventuelt droppe chilien om man vil.

Denne retten kan varieres etter hvordan man liker den, men en standard oppskrift finner du her.

Nepalsk potetsalat som tilbehør til grillmaten

Lise: Denne potetsalaten fra Nepal er en sikker vinner, for eksempel som spennende tilbehør til grillmaten i sommer. Retten heter aloo sandheko og er en krydret, litt sterk potetsalat med masse smak og fine farger. Den kommer fra kjøkkenet til newar-folket i Nepal, som opprinnelig befolket store deler av dalen hvor hovedstaden Katmandu ligger. Mat er en svært viktig del av newar-kulturen, og newari-kjøkkenet er kjent over hele Nepal for sine spesielle matretter. Det sies at newarene har kunnet utvikle sin forseggjorte mattradisjon på grunn av den spesielt fruktbare jorden i Katmandudalen og den relativt velstående befolkningen som har befolket dalen opp gjennom historien. Matrettene til newarene er ofte knyttet til spesielle høytider og festivaler i løpet av året. Les mer om newarienes mat her.

Her finner du oppskrift på aloo sandheko: Veganuary.com

Podkast: 50 indiske liv over matlagingen

Skjermdump fra BBC 4

Alexander: Om du er glad i å lage mat eller ei, kan det være fint å ha noe å høre på mens du jobber på kjøkkenet. Den indiske forfatteren og professoren Sunil Khilnani utgav for noen år siden boken “Incarnations: India in 50 Lives” (Allen Lane, 2016), hvor forfatteren tar oss gjennom indisk historie via 50 kjente (og ukjente) liv som på hver sin måte gir et fascinerende innblikk i indisk historie, kultur, filosofi, religion og politikk. Til tross for at boka er et funn for alle India-interesserte, er det ikke alltid like motiverende å gyve løs på 400 sider lesing i sommervarmen. Derfor er det vel verdt å dykke ned i den velproduserte podkast-serien med samme navn, som boka er basert på. Her kan du ta korte 15-minutters dykk ned i indisk historie, fortalt av Khilnani selv, attpåtil med autentiske lyder fra India. Sulteforet som vi er på utenlandsreiser de siste to årene, er det en kjærkommen opplevelese å lukke øynene (men ikke mens du hakker grønnsaker!), lytte, og vipps, så er du i India.

Podkast-serien er produsert av BBC Radio 4, og du kan laste ned alle episodene her.

God sommer!